Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Her yasak gerekli mi?

Her yasak gerekli mi?
 

19 Mayıs 2008.

Birçok kişi için kara gün değil mi?

“Kirlenmek güzeldir…” reklamlarına inat; temizlenme kararı aldık. Kalbimizi, ciğerlerimizi, damarlarımızı, dilimizi, dişlerimizi ve daha aklıma gelmeyen birçok organımızı temizledik. Bunun yanında gömleklerimizi, pantolonlarımızı, kazaklarımızı, evimizin sararan perdelerini de temizledik.

Sigara içmeyen bir insan olarak çok sevindim. Sağlığımı korumak için içmediğim sigarayı başka insanların nefesinden neden içeyim ki?

Sigara içilen ortamlara girmekten nefret ederim. Hadi üstümün başımın kokmasını geçtim. Yanan gözlerim… Saçlarıma, tenime ve neredeyse nefesime yerleşmiş tütün kokusu… Ve tadı… Bu belki de sigara içilen bir evde büyümediğim içindir. Alışık olmamak… Kendini ait hissetmemek…

Bilindiği gibi bu yasak okullarda da geçerli. Eskiden öğretmenler odasında ya da sigara odalarında içilen sigara; artık okul bahçesi sınırları dışında, bütün öğrencilerin gözü önünde içiliyor.

Düşünüyorum… Okullar için de getirilen bu yasak ne kadar doğru? Öğretmenler odasında içiliyordu -biz- zehir soluyorduk. Şimdi dışarıda içiliyor, bütün öğrencilere örnek… Ama kötü olanından…

“Çocuklar sigara sağlığa zararlıdır.” diyorsunuz. Çocuk şu cevabı veriyor:

“Ama öğretmenim zararlıysa A… öğretmenim neden sigara içiyor?”

O niye içiyor, bu niye içiyor… Onlar niye içiyor, bunlar niye içiyor… Annem niye içiyor, babam niye içiyor… Halam niye içiyor, amcam niye içiyor… Binlerce hatta milyonlarca insan neden sigara içiyor?

Nasıl cevap vereceksiniz bu çocuğa? Hatta çocuklara…

“Çocuğum insanların bazı alışkanlıkları vardır, vaz geçemezler.”

Ne kadar inandırıcı bu? Bir çocuğu bile kandıramaz değil mi… İnanmayan bakışlar bir ok gibi bedeninizi delip geçiyor. Ezici bir durum…

“Sigara içmeyen biri olarak beni örnek alın.”

Evet, bu daha inandırıcı. Daha normal… Daha olağan… Bir şey beğendikleri zaman parlayan gözleri, bu sözün arkasından yine parlıyor.

“Evet öğretmenim. Annem, babam sigara içiyor ama ben sizi örnek alıyorum kendime.”

Gurur verici…

Dünyanın, insanların, renklerin kirlenmesine inat “Temizlenmek güzeldir.” diyelim.

“Geleceğimizi kirletmeyelim!!!…”

 
Toplam blog
: 24
: 572
Kayıt tarihi
: 13.01.09
 
 

Çiçeği burnunda bir öğretmendim geçen sene. Ama öğrenciler o çiçeği koparıp parça parça ettiler sonr..