Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Her Yönüyle İnsan...

Her Yönüyle İnsan...
 

Mustafa Kemal Atatürk, hakkında pek çok şey söyleyebiliriz. Mustafa Kemal, her şeyden önce asker, gazi ve Cumhurbaşkanı. Bunlar hepimiz tarafından bilinenler. Peki madalyonun öbür yüzündeki Atatürk yani bu vasıfların dışındaki Atatürk nasıl bir insandı?

“Dünya Tarihi sadece bir sıfatı Mustafa Kemal’e vermiştir. Dünya da başka hiçbir liderin alamadığı bir sıfat.. Bir insan doğumundan ölümüne kadar ya bir askerdir, ya bir devlet adamıdır ya çevrecidir ya tiyatrocudur ya sanatçıdır ya arkeologdur bir şeydir. Ama bunların hepsi birden olabilen dünyadaki tek lider Mustafa Kemal Atatürk olduğu için dünyada “Kültür Antropoloğu” sıfatı verilebilen tek lider Mustafa Kemal’dir.

Efes kazıları başlıyor iki kere gidiyor, Konya‘da Asar kazıları başlıyor başında, birde bakıyorsunuz Ahlatlıbel kazıları başlamış başında, toprak alıyor, ölçüyor, biçiyor. “Ya ne yapıyor Mustafa Kemal” diyorlar. Çankaya’ya gidiyor, Çankaya’da üç gün üç gece hiç uyumadan; uyumamak için alnına ıslak bezler koydurmuş, birilerini çağırıyor, telefonlar ediyor bir heyecan bir telaş. Üç gün sonra “Gelin diyor Ahlatlıbel’e gidiyoruz”. Hemen geliyor diyorki “Arkeologlar toplanın”. Biliyorsunuz başlarında en büyük arkeoloğumuz Zübeyir KOŞAR var. Bu Zübeyir KOŞAR’ın bir anısıdır. Toplanıyor ve diyor ki Mustafa Kemal heyecanla; “Kazdığınız yer yanlış, şurayı kazmanız gerekir”. Yabancı arkeologlar “El insaf paşam, anladık iyi askersin iyi devlet adamısın ama yani bu işte bizim işimiz niye karışıyorsun” der gibi aralarında birkaç şey oluyor ama emir büyük yerden. Başlıyorlar Mustafa Kemal’in gösterdiği yeri kazmaya. Sonuç mu? Bütün bulgular oradan çıkacaktır. İnat uğruna, kendi ceplerinden öder ve kendi dedikleri yeri kazarlar hiçbir bulguya rastlamayacaklardır.

Mustafa Kemal modern folk dansları kurucusu. Zeybeği dans ritmiyle oynamış ve oynatmıştı.

Sinemada başrol oyuncusuydu. Yönetmen Cezmi Ar Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e “Rolünü şöyle ya da böyle yap demekten çekinmekte Atatürk ise “bana da rol alan diğer kişilere bağırdığın gibi bağıracaksın” demekte

1937 yılında ise bir film senaryosu yazmış adını da koymuştur. “Ben Bir İnkilap Çoçuğuyum” Kendi yazdığı film senaryosunu Münir Hayri Egeli çekecek, Atatürk oynayacaktır.Ancak ömrü vefa etmemiştir.

Liderleri çok sıkı eleştiren bir eleştirmen ATATÜRK için “Liderler içerisinde eleştiri acizliği yaşadığım tek lider Mustafa Kemal’dir. Çünkü bütün Rönesans, bütün reform, bütün aydınlanma çağı etkinlikleri bir adamın kafasında toplanmış, bir çağa sığan etkinlikler on yılda başarılmış, bu büyük bir mucizedir en büyük radikal Mustafa Kemal’dir” bunu biz demiyoruz dünyanın en büyük lider eleştirmeni diyor.

Bu arada ATATÜRK bizler için bir geometri kitabı yazmış. Üçgen, açı, dikdörtgen gibi ve 48 tane geometri teriminin isim babası bu yazdığı kitapla bizzat Mustafa Kemal’dir.

ATATÜRK, basın sektörüne de el atıyor ve bir gazete çıkarıyor. Adı “Mimber”, 52 sayı çıkmış gazetesi, ve “Sansür” kelimesi ilk defa bu gazetede yer almış… Bu arada çok güzel şiirler yazmış. İlk şiiri 1908 Şanlı Ordu dergisinde yayınlanmıştır

ATATÜRK, bu günü çok net görmüş, görmekle kalsa iyi, birde bu gün kullanacağımız kadar güncel geçerli ve çözümsel önerileri de yazarak bırakmış bir lider. Türkiye’nin önemli sorunların biri de ekonomik sorun. Amerika’nın en ünlü ekonomistlerinden birisi olan Mr.Jhons “Ekonomiyle savaşta bir tek ATATÜRK’ü örnek alsın yeter Türkiye”.

Dünyaya o kadar çok ilk hediye etmişiz ki bunlardan bir tanesi de üniformalı ve rütbeli kadın asker ilk defa bizim ordumuzda, dünya orduları bizden örnek alıyor. Ama dünya tarihine tek geçen bir üsteğmenimiz var; 700 erkek 43 kadından oluşan bir müfrezenin reiseliğine bizzat ATATÜRK tarafından atanmış, Üsteğmen Kara Fatma. Evet dünyadaki ilk müfreze reisesi kadın ünvanını taşır Kara Fatma.

ATATÜRK’e bir gazeteci sorar; “Neden mal ve mülkünüzü milletinize bağışladınız” diye. ATATÜRK’ün verdiği cevap ”Mal ve mülk bana ağırlık yapıyor, onları asıl sahibi olan milletime bağışlamaktan ferahlık duyuyorum. Zenginlikten ne çıkar asıl zenginlik insanın manevi şahsiyetinde olmalıdır.“ diye cevaplar

ATATÜRK’ün resimlerinin hepsi asık suratlı , hepsi ciddi. Lider olmak için böyle mi olmak gerekiyor, acaba ATATÜRK hiç mi gülmemiş, hiç mi espri yapmamış?

ATATÜRK’ün hayatta en hoşlanmadığı şey dalkavukluk, ama yemek masasında hiç hoşlanmıyor. Karşısındaki adam da ATATÜRK’e “Sen Türklerin şahısın şususun bususun …”, feci dalkavuk. Yoğurt kasesi adamın önündeymiş diyor ki Atatürk;“Şu yoğurt kasesini bana uzatırmısınız”. Adam yoğurt kasesi uzatacak, el insaf ayağa kalkıyor, önünü ilikliyor, tam yoğurt kasesini alacak parmakları içine giriyor. Ah diyorlar adama taktı ATATÜRK, birde zaten sinirlenmiş durumda, birde çok titiz bu konuda, şimdi bir fırtına kopacak. adam perişan, ah paşam vah paşam derken “Ya niye bu kadar üzüldünüz demin yoğurt yiyecektim şimdi cacık yemiş olurum” der

Bir gazeteci de Atatürk’e sorar “Size diktatör diyorlar ne dersiniz”. Atatürk şöyle bir bakar, “Eğer ben diktatör olsaydım hanımefendi bu soruyu sorduktan sonra siz asla canlı kalamazdınız “ diye cevap verir.

İstanbul Üniversitesinin açılış töreni. Çok mütevazı bir salon, tahta iskemleler, ortaya ATATÜRK’ün oturması için kırmızı renkte süslü muhteşem bir koltuk konulmuş. Profesörlerle birlikte geliyor, buyurun diyorlar. Bir koltuğa bakıyor dönüyor profesörlere, aynen şunları söylüyor; “Sizlerden öğrenecek o kadar çok şeyim olduğuna göre bu koltuk sadece sizlere layıktır” diyor. En kıdemli profesörü o koltuğa oturtuyor ve kendisi tahta iskemlede programı sonuna kadar izliyor. Yani kendince hak etmediği hiçbir koltuğa oturmayan bir Mustafa Kemal’i görüyoruz orada. Dünya lideri olmak sanıyorum bu evet .

Bütün bunların dışında Atatürk dönemin liderlerinin içerisinden 21.yüzyıla geçebilen tek lider, çevreci, Norveç’te çok sık kullan bir deyim bulunmakta “Atatürk gibi düşün”

Bütün yukarıdaki bilgileri İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın “Her Yönüyle İnsan Atatürk” isimli eserinde yazan metninden aldım ve sizlerle paylaşmak istedim.

Bizim, Gazi, Ulu Önder , Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk yerine İnsan Atatürk’ü tanımamız alacağımız kararlarda, yaşama geçireceğimiz uygulamalarda çok daha önemli olacaktır.

Kısaca Norveçlilerin çok sık kullandığı “Atatürk gibi düşün” deyimini bir an önce yaşam felsefesimiz haline getirmeliyiz.

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..