Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '12

 
Kategori
Teknoloji
 

Herkes bana bir lira verse 3 milyarım olur

Küçükken bunu tartışıp dururduk ilkokul arkadaşlarımızla: Dünyada (o zamanlar) 3 milyar insan vardı. Hepsinden 1 lira alsak... 3 milyar TL paramız olur. 1 TL kimseye bir zarar vermez ki. Ne olacak bir sakız az çiğneseler ve bunu bize gönderseler kazanacağımız paraya baksanıza ne biçim olur.

O zamanlar çocuktuk. İlkokul öğrencisiydik, ekonomi ve hesap bilmezdik onun için böyle konuştuk. Sonra büyüdük ve aslında tüm insanlığın bunu ciddi ciddi konuştuğunu görüp irkildik: Geçtiğimiz günlerde ekonomiden sorumlu, maliyeden sorumlu, iletişim ve ulaştırmadan sorumlu bakanlarımızın bunu konuştuğunu inanamayarak şahit olduk: Bakanlarımız dediler ki geçtiğimiz sene Türkiye’ye 1 milyon telefon girmiş yurt dışından gelenlerle. Bunların her birinden 100 lira alsak 100 milyon liramız olurdu dedi bakanlarımız.

Güldük geçtik bu da söylenecek bir laf mı diye... Ama hayaldi gerçek oldu. Bakanlarımız şu anda yurt dışından yanında getirilen her telefon için insanlardan 100 TL almaya karar verdi. Böylece telefon getirmenin önüne geçecekler ve hatta ciddi de para kazanacaklardı.

Şunu düşünmemişlerdi: Aslında bunu yapmak yerine yurt dışından telefon getirmenin önüne geçecek medeni önlemler alınabilirdi. Mesela bu telefonların Türkiye’de üretilmesi sağlanabilirdi. Bunun için mesela Türkiye’de yabancıların gelmek isteyeceği bir vergi düzeni, doğru regülasyonlar kurulabilirdi. Türkiye’de Ar-Ge’nin sağlam bir şekilde oturtulması sağlanabilir, teknoparkların vergiden düşmek için içine girilen pahalı oteller olmasının önüne geçilebilirdi. Haydi en olmadı Türkiye’ye yurt dışından cihaz getirenlerin çanlarına ot tıkayan o acayip prosedürler azaltılabilirdi ve böylece telefonlar dünyada çıktıktan 6 ay sonra değil aynı anda gelebilirdi.

Ama onun yerine getirilecek her telefona 100 lira ceza koyarak halkımızı teknolojiden uzaklaştırmak ve caydırmak geldi akıllara.

Acaba ilkokulda ne kadar zeki olduğumuzu mu düşünsek yoksa koca devlet erkanının bizim ilkokuldaki halimiz seviyesinde olduğunu görerek mi üzülsek bilemiyorum.

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..