Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Bilim
 

Herkes bunu bilir… fakat bilemeyenler de var –II-

Kriz Yönetimi… Herhangi bir sorun yaşadığımızda, özellikle ulusal ölçekli bir sorun yaşadığımızda en çok duyduğumuz ve duyacağımız iki kelime… kulağa çok hoş geliyor… krizi yönetmek… çoğumuz bir gariplik görmüyor bu kelimelerde… şimdi durun ve bir kez daha düşünün “krizi yönetmek” ne demek?

Once “kriz” ne demek ona bakalım… Kriz, sosyal yaşam, ekonomi, uluslararası ilişkiler, politika v.b alanlarda oluşan dengesizlik, alt-üst oluş sürecidir (tıbbi anlamlarına değinmiyorum). Bu süreç genellikle çeşitli olayların, durumların, tutumların, birbiriyle karmaşık ilişkiler içinde olduğu bir süreçtir… ve bu sürecin sonunda önemli bir değişim olacaktır ya da bizleri önemli bir değişim kararına götürecektir.

Şimdi yönetim (yönetmek) kelimesine bakalım…

    Bir kurum veya kuruluşun yasalara, kurallara ve belli şartlara uygun biçimde işlemesini sağlamak, idare etmek, tedvir etmekBirinin bir konudaki etkinliğine, çalışmasına yön vermek, birini yönlendirmek.

Dikkatli bakıldığında “kriz” ve “yönetmek” kelimelerini yanyana koyamayacağımız herhalde görülmektedir.

Peki, nereden geliyor bu “kriz yönetimi”, kim kullanmaya karar veriyor, yanlışsa niye kullanıyorlar, kelimelerin bu pervasız kullanımı gerçekten hayatımızı etkiler mi?

“Kriz yönetimi” terimi doğrudan “ingilizce” veya diğer batı dillerinden alınmıştır.

Aslı şudur: “Crises Management”... Tabi biz dilimize çevirerek hemen kullanırız... ve çeviriyi yaparken kelimenin sözlükteki ilk anlamını alıp yapıştırıveririz Türkçemize... hiç düşünmeden.

Evet, “management” kelimesinin “yönetmek” anlamı vardır... fakat, “tedavi etmek”, “başetmek”, “üstesinden gelmek”, “ele almak” gibi anlamları da vardır. Sanırım ana dilini ve kültürünü iyi bilmeyen çevirmenleri çalıştırmaktan kaynaklanıyor... ya da yaptıkları işi toz duman arkasına saklamaya çalışan politikacılar, ekonomistler, yöneticiler, sözde bilim insanları sorumludur... bilemiyorum.

Bildiğim şey şudur: Böyle bulanık kavramları üretmek, yaymak, kullanmak toplumumuza ciddi zararlar veriyor... kafamızda resim çizmeyen kelimeler algılamamızı zorlaştırır... Algıda zorluk çekersek, görmemizi istemedikleri bir sürü şeyi göremeyiz.

Halihazırda hepimiz şahidiz nasıl “kriz yönetimi” yapıldığına... ve hangi sonuçlara erdiğimize. “Kriz yönetelim” mi? “Krizle başedelim” mi?

Esenlikle,

 
Toplam blog
: 12
: 934
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

Müzik, programlama ve tasarım konularıyla ilgileniyorum. ..