Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Hiç referans mektubu yazdınız mı?

Hiç referans mektubu yazdınız mı?
 

Bu tür bir mektubun başvurulan pozisyona kabulde kesin bir rol oynamasa bile, karar aşamasında işvereni etkileyecek önemli bir stratejidir. Özellikle işe başvuran adayların nitelikleri birbirlerine çok yakınsa, iyi bir referans mektubu sizi onların önüne atacaktır.
Mektubumuzdaki en önemli nokta, mektubu yazan kişinin, unvanı ve size olan yakınlık seviyesidir. İkinci en önemli nokta da mektubunuzun amaca hizmet etmesi gerektiğidir. Örneğin profesyonel bir iş hayatına atılmak istiyorsanız üniversitedeki öğretim üyelerinizden alacağınız referans mektupları işveren tarafından yeterli görülmeyecektir. Eğer iş deneyiminiz varsa, en ideali eski işvereninizin yazmış olduğu referans mektubudur.
Mektubunuz ne kadar iyi bir insan olduğunuzu değil de iş hayatınızda ne kadar başarılı olduğunuzu anlatmalıdır. En ideali kariyerinizde sizi başarılı yapan kişilik özelliklerinizi, bilgi birikiminizi başarılarınızı ve özel yeteneklerinizi içeren bir mektupdur.

Peki referans mektubu nasıl istenir ?

    Referans mektubunu yazdıracağınız kişiyi belirleyin.Bu kişi ile bir görüşme ayarlayın. Ona bu mektup için neden kendisini seçtiğinizi anlatın.Referans mektubunu yazacak kişiye kolaylık sağlamak için hedeflerinizi, başarılarınızı, güçlü ve zayıf yönlerinizi anlatan özgeçmişe göre daha kapsamlı ve daha kişisel bir yazı yazın. Bu yazının yanına kişisel özgeçmişinizi de eklemeyi unutmayın.Referans mektubunun amacını mektubu yazan kişiye anlatmayı unutmayın.Eğitim öğretim öncesi istenen referanslar ile iş yaşamına ilişkin referanslar arasında dağlar kadar farkın olduğu bilinci zihninize yerleşmeli.Mektubun zamanında yazıldığından emin olmanız gerekiyor.Mektubun yazıldığından emin olduktan sonra kendisine bir teşekkür notu yazın.
 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..