Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '19

 
Kategori
Sağlık
Okunma Sayısı
174
 

Hileli Ürünler

Veteriner olan eşim çalıştığı dönemde gıda ürünlerini de denetleme görevi ile görevlendirildi. Bu konuda aşağıdaki bilgileri verdi: Eşimin verdiği bilgileri aşağıda sunuyorum ve sizlere sağlıklı mutlu günler sunuyorum.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Hileli Ürünlerin Sağlığa Etkileri

Gıda ürünleri üzerinde yapılan hileler artmakta, bu durum ise insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Gıda zehirlenmeleri ve beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardan korunmak için bu gıda tuzaklarından korunmamız gerekmektedir. Hangi besinde ne gibi olumsuz riskler görülebilir? Bu risklerden korunmak için ne yapabiliriz?

Hileli veya Bozulmuş Kırmızı Et Toksoplazma, Tenya, Şarbon, Kist Hidatit, Brusella. Bu riskli durumlardan korunmak için, kırmızı et seçiminize oldukça dikkat etmeniz gerekmekte. Eti temin ettiğiniz yerin kaliteli bir adres olması oldukça önemli. Bir defa çözülmüş olan eti defalarca dondurup dolaba atmayın. Bu durum, et üzerinde mikroorganizma artışını hızlandırmaktadır. Etlerin hızlı çözülmesi için kalorifer peteklerinin üzerine koymak yerine, buzdolabında çözünmesini sağlayın. Denetimi düzenli yapılmayan yerlerden et temin etmemenizde büyük fayda vardır. Ayrıca çiğ et ile temas eden malzemeleri de iyice yıkamalısınız. Özellikle gebe olan kadınlar çiğ ete çıplak elle dokunmaması gerekmektedir.

Hileli veya Bozulmuş Tavuk tüketiminde ortaya çıkan durumlar: Kanatlı Lökozu, Kuş Gribi, Tavuk Vebası, Kuş tüberkülozu, Çiçek hastalığı, Tavuk mantarı. Bu riskli durumlardan korunmak için, pişmiş tavuğu tekrar tekrar ısıtıp yememekte fayda var. Sonradan ısıtılan tavuklar, bakterilerin hızla üremesinden  dolayı son derece risk arz etmektedir. Ayrıca kaynağı belli olmayan, denetimsiz ve bilinmeyen yerlerden tavuk almamanız gerekmektedir. Güvenilir ve bilindik ürünleri tercih etmenizde fayda vardır. Restoran tarzı yerlerde tüketeceğiniz tavuklara ise dikkat ediniz. Güvenilirliğinden emin olmadığınız yerlerde tavuk tüketimi yapmayınız. Market raflarında soğuk dolabın dışında duran tavukları tercih etmeyiniz.

Hileli veya Bozulmuş Süt ve Süt Ürünlerinde ortaya çıkan durumlar: Zehirlenme, Tifo, Bursella, Bağırsak tüberkülozu. Süt tüketiminde en önemli nokta, kaynağı bilinmeyen açık sütlerin tüketilmemesidir. Çünkü açık sütlerde hile yapılma olasılığı yüksek olduğu gibi, bu hileyi anlamak da oldukça zordur. Açık sütlere karbonat eklenmesi ve su katılması durumunda olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Deniz ürünleri tüketimi sonucu ortaya çıkabilecek durumlar: Besin zehirlenmesi, Parkinson vb. nörolojik bozukluklar. Balık seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikler, derinin parlak ve gözlerin canlı olması gerekmektedir. Derisi solgun, pulları ve gözleri parlak olmayan balıklar zehirlenmeye yol açabilmektedir. Ayrıca balığın yetiştiği su çeşidi de oldukça önemlidir. Kirli sularda yetişmiş balıklardan hastalık geçişi mümkündür. Bir diğer deniz ürünü olan midyelerin ise nereden çıkarıldığı ve temizlik derecesi önemlidir.

 

Halil Güven (Sökeli), ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Teşekkürler sevgili öğretmenim... Dikkatli olmak lazım gerçekten... Sağ olunuz sağlıklı kalınız:)

Halil Güven (Sökeli) 
 16.07.2019 13:25
Cevap :
Sayın Sökeli Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam sevgiler saygılar sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  16.07.2019 15:23
 

Önemli bir konuyu yazmışsın teşekkür ederiz.

Kerim Korkut 
 16.07.2019 10:30
Cevap :
Kerim Kardeş! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam sevgiler sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  16.07.2019 15:25
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1794
Toplam yorum
: 10962
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 994
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster