Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Hindistan’a gittiğinizde görmeniz gereken 10 şey

Hindistan’a gittiğinizde görmeniz gereken 10 şey
 

Tac Mahal


1- Holi Festivali

Baharın gelmesini, havaların ısınmasını ve çiçeklerin açmasını her yıl büyük heyecanla kutlayan Holi Festivali aslında renklerin festivali anlamına geliyor.

Hint halkı rengârenk toprak boyaları önce yüzlerine sürüyor daha sonra da birbirlerinin vücutlarına atıyorlar. Etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor. Tarihi efsanelere ve mitolojilere dayanan festivalde müzik ve dans da eksik olmuyor. Hintliler için renklerin her birinin farklı bir anlamı vardır: kırmızı masumiyeti, yeşil canlılık ve enerjiyi, mavi sakinliği sarı renk ise dindarlığı simgeler.

2- Tac Mahal

Babür İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan tarafından, o dönemin başkenti olan Agra şehrinde, Jumna  Nehri'nin kıyısında yaptırılan Tac Mahal, Dünya'nın 7 harikasından bir tanesi. Agra'nın birçok noktasından görülen Tac Mahal'ın yapımına 1632 yılı'nda başlanmış ve 1652'de tamamlanmış. Dünyada aşk için yapılan en güzel eser olarak kabul edilen Tac Mahal'i Şah Cihan; 14. çocuklarını doğururken yaşamını yitiren eşi Ercümend Banu Begüm anısına yaptırmış. Yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılan eserin 82 metre yüksekliğindeki kubbesi 1648 yılında tamamlanmış.

3 - Eski Delhi Turu

Dar sokaklarında insan dolu şehir Delhi'nin size kaotik gelen yaşamı bir süre sonra eğlenceli bir hale dönüşüyor. Eski Delhi ve Chandni Chowk bölgelerinde Paranthe Wali Gali'yi ve Jama Masjid'i gezmeyi unutmayın.

Eski Delhi, 17. - 19. yüzyıllar arasında Müslüman Hindistan'a başkentlik yapmış olduğu için bölgede İslami eserleri camiler ve kaleler dikkat çekiyor. Bu bölgede; Babür İmparatoru Şah Jahan tarafından 1656'da kırmızı kumtaşı ve beyaz mermerden inşa edilen Jama Masjid'i gördükten sonra Delhi'nin karmaşık ve hareketli yaşamını anlatan yine Şah Jahan'ın yaptırdığı Chandni Chowk pazarına gitmelisiniz.

4 - Çiçekler Vadisi

Eğer perilere ve harika diyarına inanıyorsanız doğru yerdesiniz! Evet Hindistan'ın Çiçekler Vadisi'nin eşsiz manzarası size bunu düşündürtüyor. Himalayalar'ın görkemli manzarasının arasına sokulmuş olan Uttarakhand’deki Ulusal Park; sayısız türde ve renkte çiçeklerle kaplı.

5 - Vahşi Yaşam Tecrübesi

Vahşi Yaşam her zaman heyecan verici ve ilgi çekici. Kendimize ait oluşturduğumuz bu korunaklı hayatın dışında, doğanın saflığı ve yaşam mücadelesi devam ediyor aslında. Hindistan'da yer alan ulusal parklar da bu vahşi yaşamı ve doğanın döngüsünü gözler önüne seriyor. Safari jeep'inin üzerinde veya fillerin sırtında bir safari macerası yaşamadan Hindistan'dan dönmemelisiniz.

6 - Wagah Sınır Kapısı Töreni 

Hindistan ile Pakistan arasındaki kara ulaşımının  başlıca geçiş noktası olan Wagah sınır kapısında yapılan tören her gün aynı saatte yineleniyor. 

Pakistan’ın Lahor kentiyle Hindistan’ın Amritsar kenti arasındaki yaklaşık bir saatlik yolun ortasında bulunan Wagah sınır kapısında her iki ülkenin askerleri her akşam aynı saatte karşılıklı birbirine eşzamanlı hareketlerle bayrak indirme töreni yapıyorlar. Yaklaşık bir saat süren tören artık bir ritüele dönüşmüş.

7 - Altın Tapınak

Armitsar şehrinde bulunan ve Sihizm'in dini merkezi olan Altın Tapınak, sih inancının en çnemli ibadethane merkezidir. Sih gurudwaralarının en eskilerinden biri olan Altın Tapınak yalnızca bir tapınak olmaktan ziyade bir kompleksten oluşur. Tapınağı çevreleyen suni göl "Ölümsüzlük Pınarı Havuzu" olarak adlandırılmıştır. Tapınağın dört yanında bulunan girişler ise hoşgörü ve açıklığın önemini simgeler.

8 - Varanasi Şehri

Varanasi, Tanrı Şiva Vishwanat’ın (Varanasi’nin koruyucu tanrısı Tanrı Şiva Vishwanat’ın şehri olarak bilinen Varanasi aynı zamanda Hinduizm’in en kutsal yeridir.  geleneksel Hindu kültür ve bilim merkezi olan şehir, Hinduların ölmek ve öldükten sonra küllerinin atılmasını istediği kutsal yer oalrak bilinir. Ganj Nehrinin suyunun sürekli alçalıp yükselmesi sebebiyle nehre doğru inen basamaklar olan Ghant'lardan bazıları ölüleri yakmak için kullanılıyor ve inanca göre ruh günahlarından arınıyor.

9 - Kerala’da Nehir Turu

Kerala Şehri'nde nehir turu yapmalısınız.  Uzun bambu çubuklarıyla itilen ve “backwaters” denilen tekneler sizi su kanallarının en darlarından geçirerek harika bir deneyim yaşatıyor. Bazı yerlerde yeşillik alandan gökyüzünü bile göremediğiniz nehrin çevresi tamamiyle ormanlarla kaplı. Suyun yüzeyinin bile yeşil bitkilerle dolu olması, kulağınıza gelen kuş sesleri harika bir deneyim sunuyor.

10 - Cherrapunji Köprüleri

İnsan gücüyle inşa edilmeyen ve doğal yollardan oluşan köprülerden biri de Hindistan'da bulunuyor.  Oyuk betel ağaçlarının kollarıyla birleşerek kendi kendine oluşan Cherrapunji Köprülerinde bulunan ağaçların kökleri, nehri geçene kadar büyüyünce tekrar toprağa bağlanıyor, böylece belli bir süre sonra dünyanın en sağlam köprülerini kendi kendilerine oluturuyorlar.  10- 15 yılda oluşan köprü her sene daha da sağlamlaşıyor.

Bir diğer yazım ''Hindistan'a Gitmek İçin 10 Neden'' için tıklayın...

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..