Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Hippy'lik yıllarından günümüze Dünya'da 'Okul kıyafeti' uygulamaları

Hippy'lik yıllarından günümüze Dünya'da 'Okul kıyafeti' uygulamaları
 

‘Hippy’lik yıllarından günümüze Dünya’da ‘Okul kıyafeti’ uygulamaları

Özellikle, ‘60’lı yıllarda okul sıralarında iken; hepimiz flimlerde gördüğümüz Amerikan Okullarındaki ‘kıyafet özgürlüğünü’ ağzımız açık, gıpta ile izler, onlara özenirdik.

Hey gidi günler hey!..

Hele bir de ‘60’lı yılların ‘simgesi’ ‘Hippy’lik Felsefesi’nin Dünya’yı kasıp kavurduğu dönemde ‘her şey serbest,’ ‘bağımsızlık’ ve ‘özgürlük’ anlayışının yaygınlaşmaya başlaması ile “Savaşma, Seviş” sloganı biz ‘gençlerin’ oldukça ilgisini çekiyor, kendimizi onlarla ‘özdeşleştirmiştik.’

Neden, bizler de okullarımızda onlar gibi ‘üniforma’ ile değil; bilinçaltına yerleşmiş ‘Levi’s bluejean,’ ‘flanel oduncu gömleği’ ve ‘Converse basket kesleri’ ileokula gitmenin ‘hayalini’ kuruyorduk.

Üzerinden ’50 yıl’ yani ‘yarım asır’ geçmişti.

Böylece, iki gün önce 27 Kasım 2012 tarihinde okullarda ‘tek tip kıyafet’ uygulamasını kaldıran 2012  -  2013 Ders Yılında yürürlüğegirecek ‘yönetmelik’ ‘Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ancak ‘madalyonun ters yüzüne’ bir bakalım; Acaba, Dünya’da söz sahibi ülkelerin okullarında hala ‘serbest kıyafet sistemini’ mi uyguluyor?

Bu çocuklar hepimizin, ülkemizin ‘geleceği’ değil midir?

Amerika Birleşik Devletleri’ne(ABD) Dünya’nın tek ‘süper gücü’ diyebilir miyiz?

Ama eğitimin her kademesinde ‘Dünya Lideri’ diyebiliriz.

Her ‘Ders Yılında’ ‘yüz binlerce’ öğrenci ABD’ne akıyor.

ABD’de “okul üniforması” tartışması uzun yıllardır yapılıyor. İlk kez‘üniforma’ uygulaması 1987’de başlatıldı. Bugün 22 eyalette ‘okul üniforması’ uygulaması bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile okullarımızda ‘üniforma’ ve hata ‘şapka’ uygulaması günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde ise uzun yılladır ‘şapka’ uygulaması kaldırılmıştır.

‘Liberal Ekonomi’nin ‘öncüsü,’ ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirimi’nin en ‘sadık’ ve ‘doğru’ uygulayıcısı, ‘ileri demokrasi’nin örnek ülkesi,‘ruhani’ kavramının ‘hoşgörü cenneti’ olan ABD’de “üniforma” uygulaması tüm eyaletlere ‘yaygınlaşırken’; ülkemizde ise 2012 – 2013 Ders Yılında kaldırılacaktır.

Okullarımızda ‘ATATÜRK’ün Doğumu’nun 100. Yılı rozeti ve diğer tüm rozetlerin takılması yasaklanırken; ABD okullarında ise tek tip ‘üniforma’ giymenin yanı sıra; öğrencilerin zincir, kolye, arma, yüzük, küpe, bilezik gibi ziynet eşyaları ve okulun arması, rozeti ve benzeri takıları takmak serbesttir.

ABD’de devlet okullarında tek tip ‘üniforma’ uygulayan okul sayısı %55’e yükselirken; tüm okulların da %23’ünde ‘üniforma’ giyme zorunluluğu bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘okul kıyafeti’ ile ilgili Dünya’daki okullardan verdiği örnekler ‘yanıltıcı,’ ‘ güncelliğini yitirmiş’ uygulamalardır.

AB’nin ‘kanaat lideri,’ ‘istikrarlı ekonomisi’ ve ‘Demokrasi’nin Beşiği’’ olan G - 8 Ülkesi İngiltere, ‘liberal’ olduğu kadar ‘kültürüne’ sıkı sıkıya bağlı ‘geleneksel’ bir toplumdur.

Bu nedenle, Kral 8. HENRY’den günümüze kadar, 600 yıldır Büyük Britanya Adaları’nda (İngiltere) tüm okullarda ‘üniforma’ uygulanmaktadır. Bu güne kadar hiçbir şekilde ‘alternatifi’ gündemde dahi yer almamıştır.    

G – 8 Ülkesi, Dünya’nın bir diğer ‘dev’ ‘ekonomisi’ ve ‘en üst teknolojinin’ ‘Masterı’ olan Japonya da ‘geleneklerine’ oldukça bağlı bir toplumdur.

Geleneksel Kültür’ünün etkisinde olan Japon Okulları’nda 18. yüzyıldan bugüne kadar ‘modern çağın eğitimini’ alan öğrenciler ‘üniforma’ giymektedirler. Hatta öğrenciler mevsim koşullarına göre farklı ‘üniformalar’ giymektedir. 

Japon eğitim siteminde ‘serbest kıyafet’ hiç yer almamıştır.

İngiliz kültürünün etkisinde, kendi yağı ile kavrulan ‘istikrarlı ekonomisi’ ve hala ‘göçmen cenneti’ olan Avustralya Kıtasında devlet okullarında öğrenciler tek tip ‘üniforma’ olarak oldukça şık polo yaka tişört, pantolon veya etek giymektedirler.

Almanya’da ise tek tip ‘üniforma’ uygulaması tekrar gündeme gelmiş, konu bugünlerde kamuoyunda tartışılmaktadır.

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi olan Brezilya’da tüm okullarda tek tip ‘üniforma’ uygulanmaktadır.

Sonuç olarak; Küresel Dünya’da ‘Liberal ekonomiyi’ başarı ile uygulamakta olan, ‘en üst düzey teknolojiyi’ yakalamış, ‘geleneklerini’  ‘kuşaktan kuşağa’ taşıyan ‘Demokrasi Öncüsü’ bu ülkeler; ABD, İngiltere, Japonya, Avustralya ve Brezilya okullarında tek tip ‘üniforma’ uygulanmaktadır.

Yakın tarihte Almanya’da dauygulamaya geçilmesi beklenmektedir.

Tüm bu ülkelerdeki ‘öğrenciler’ ‘okullarına’ ‘ait olmanın’ ‘özgüvenini’ ve ‘dikkate alınmanın’  gururunu yaşıyorlar.

Tek tip ‘Üniforma’ uygulaması dışında kalan öğrenciler ‘kimlik bunalımına’ girebilir.

Türkiye Örneği’nde: ‘Galatasaray Liseli,’ İmam Hatip Liseli’ olmanın ‘gururunu’ yaşamak gibi

Sanki ‘Taraftar Fan Kulübü’ üyesi olmanın ‘mutluluğunu’ hissediyorlar.

Sayın Başbakanım konunun üzerinde bir daha düşünmenizi rica ediyorum.

Saygılarımla,

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..