Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Muhteşem Yüzyıl, Manifik Süleyman

Muhteşem Yüzyıl, Manifik Süleyman
 

Kanuni Sultan Süleyman adını yabancılar, özellikle Fransızlar, “Soliman le magnifique-Manifik Sülüman”, Muhteşem Süleyman olarak bilirler. Kanuni adı telaffuz açısından onlara yabancıdır. Nasıl anılırsa anılsın tıpkı Atatürk’e olduğu gibi Kanuni’ye büyük saygı duyulur.

Muhteşem Yüzyıl  dizisi üstüne Sayın Başbakanın başlattığı tartışma tüm Türkiye’yi sardı, yazılar, çiziler ve konuşmalarla devam ediyor. Başbakandan yana olanlar ve onun karşısında yer alanlar. Başbakandan yana olanların  büyük bir kısmı ona karşı çıkamadıklarından veya alışılmış yağcılıklarından, diğer kısmı ise filmi belgesel olarak algılayıp tarihin çarpıtıldığını öne sürenler . Karşı tarafta yer alanlar Muhteşem Yüzyıl dizisini tam bir belgesel görmeyip işe sanat açısından yaklaşanlar ile yüz elli milyona ulaşan seyirci sayısı ile beraber dekor, kostüm, set zenginliğini kıyaslayıp olayı Türk film endüstrisi olarak değerlendirdiler.

Her iki görüşün dışında olayı siyasi açıdan ele alanlar da gündem değiştirme veya belirleme olarak açıkladılar. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ilgili açıktan yargıya çağrı yapmasını eleştirerek bunu televizyon kanallarına gözdağı vermek olarak yorumladılar.

Şimdiye kadar izlendiği kadarı ile Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni’ye hakaret, aşağılayıcı veya küçük düşürücü bir sahneye rastlanmadı. Harem - cariye ağırlıklı, sarayda dönen entrikalarla ve saray yönetim şekli , ara sıra seferler, anlaşmalar ve görüşmelerle ile devam ediyor. Senaryoda yer alan altı çizili bazı önemli konuların gerçek olduğu biliniyor.

Şimdiye kadar Türkiye’de haremin işleyişini, halveti, cariyelerin nasıl ve nerelerden getirildiğini, padişah kostümlerini, valideleri, saray ve harem ağalarını, insanların nasıl boğazlandığını, divan toplantılarını, zindanları, huzura çıkışları kaç kişi biliyor ve hayal edebiliyordu? Muhteşem Yüzyıl’ın kazandırdıkları çok oldu.

İster belgesel, ister kurgu görülsün büyük insanların özel yaşamları ilgi çekiyor, merak ediliyor. Tıpkı Atatürk ‘ü konu alan Mustafa adlı belgesel veya kurgu filmleri gibi. Atatürk hakkındaki film de gösterime girdiğinde epeyce tartışıldı.

Sanatla barışık olmak ve sanatı sanat olarak görmek gerekiyor. Sanat kendini ifade edebildiği zaman sanat oluyor.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..