Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hoşgeldin Bebeğim! Yenidoğan Bebeğimle nasıl iletişim kurabilirim?

Hoşgeldin Bebeğim! Yenidoğan Bebeğimle nasıl iletişim kurabilirim?
 

Dünyaya hoşgeldin bebek! Annen ve baban seni merakla ve büyük bir özlemle bekliyorlardı... Şimdi ise seni tanımaya ve anlamaya çalışıyorlar işte...

Bebekler doğdukları andan itibaren yüksek bir öğrenme kapasitesine sahiptirler. Ancak yapabildikleri, öğrendiklerine oranla oldukça sınırlıdır. Doğumdan itibaren bebek duyar, görür, çevreye duyarlıdır, hisseder ve öğrenmeye oldukça açıktır. Her yaşta olduğu gibi bebeğin zengin uyarıcıların olduğu bir ortama ihtiyacı vardır. Uyaranlar ile dolu bir ortamda büyüyen çocuğun, yeterli uyaranların olmadığı bir ortamda büyüyen çocuklardan daha iyi gelişme gösterdikleri araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Yenidoğan uyaranlara karşı otomatik olarak tepki verir. Emme, nefes alma gibi ilkel refleksler bebeğin yaşaması için gerekli olan reflekslerdir. Elinizi bebeğinizin avucuna koyduğunuzda, bebeğiniz refleks olarak elinizi tutacaktır.

Bebeğinizi beslerken O'nunla gözkontağı kurun, gülümseyin; Bu ona güven verecektir. Çıkardığı seslerin hepsine karşılık verin. O'na ninni ve şarkı söyleyin. Bu onun ritim yeteneğini geliştirecektir. Olumlu olun ve O'na karşı net ifadeler kullanın. Güzel sözler söyleyin ve O'nu kucaklamaktan kokrkmayın! Unutmayın ki bebekler sevgi, onay, kızgınlık tınılarına karşı duyarlıdırlar. Bebeğinize dokunun; Bu O'nu rahatlatır ve O'na güç verir; Anneye bağlılığı güdüler. 

Yenidoğan bebek ihtiyaçarı karşılanınca mutlu olur, gülümser. İhtiyaçları karşılanmadığında ise ağlar, bu sıkıntısının belirtisidir. Dudağın çevresine dokundurulan herşeyi emme refleksine sahiptir. Ağlayan bebeği susturmak için ihityaçları derhal giderilmelidir.

Bebeğe yoğun ilgi ve şefkat gösterilmelidir; Bebeğe olan bu ilgi ve ihtiyaçlarının anında giderilmesi O'nu asla şımartmaz!

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..