Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde gıda boyası nasıl yapılır? Yeşil ve turuncu bisküviler

Evde gıda boyası nasıl yapılır? Yeşil ve turuncu bisküviler
 

Katkı maddeli yiyeceklere kendimi bildim bileli karşıyımdır; Mümkünse tüketmemeye çalışırım. Tabi anne olduktan sonra bu konudaki hassasiyetimden asla taviz vermedim. Zaman zaman rengarenk şekerlemeleri, bisküvileri canım istemiyor değil tabi. Ben de mümkün olduğunca evde yapmaya çalışıyorum. Lakin gıda boyaları ve katkı maddeleri  hiperaktivite sendromu, alerji, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, davranış bozuklukları, depresyon, duygu durum değişiklikleri, kulak ağrıları, kronik orta kulak iltihabı, göz problemleri, mide-barsak problemleri, mide ağrısı, baş ağrısı, migren, cilt problemleri, egzema, uyku problemleri gibi hastalıkları tetikleyebiliyormuş. Konu hakkında varolan hassasiyetim hepten arttı tabi bunları duyunca... Son ilgi alanım evde yapılmış doğal gıda boyaları ile hazırlanan kurabiyeler & bisküviler. Tabi bu müthiş kurabiyeler için doğanın bize verdiği sebzeleri kullanıyorum. Bakınız nasıl yapılyorum...

 

Malzemeler;

200gr tereyağı

50gr pudra şekeri

400gr un – yaklaşık -

1 çay kaşığı vanilya

½ çay kaşığı tozşeker

Yeşil renk için 75gr kadar ıspanak

Turuncu renk için 1 orta boy havuç

Öncelikle hamuru renklendirmek için gerekli yeşil rengimizi hazırlayalım. Ispanaklar iyice yıkanır. (Ispanakları kesinlikle doğramayınız. Lakin bütün yaprak halinde kullanacağız.) Kaynayan suya yıkanmış ıspanak yaprakları atılır. 1-2 dakida sonra kaynayan sudan ıspanak yaprakları alınarak içi soğuk su dolu bir kaba alınır. Birnevi şoklama işlemi yapıyoruz burada. Soğuyan ıspanak yapraklarını soğuk sudan alıyoruz ve derince bir kapta ıspanak yapraklarını blendırdan geçiriyoruz. Pürüzsüz yeşil bir püre elde ediyoruz. Bu yeşil püreyi az sonra kullanmak üzere dolapta saklıyoruz.

Turuncu renk elde etmek için soyduğumuz havucumuzu rendenin ince tarafı ile rendeliyoruz. Teflon tavava azıcık zeytinyağ koyup rendelediğimiz havucumuzu tavada havuçlar yumuşayıncaya kadar biraz kavuruyoruz. Küçük derin bir kapta yumuşayan havuç rendesini blendırdan geçiriyoruz. Pürüzsüz turuncu püreyi az sonra kullanmak üzere dolaba kaldırıyoruz.

Bisküvimizin temel hamuru için oda ısısında yumuşayan tereyağımıza azar azar pudra şekeri ilave ediyoruz ve azar azar unu ekliyoruz. Ancak burada unun tamamını yani 400gr hepsini eklemeyin. 300gr yeterli olacaktır. Geri kalan 100gr unu renkli hamurlarımız için ayırınız. Hamuru iyice yoğurun, yaklaşık 7-8 dakika kadar.

Sonra hamuru 3 parçaya bölün. İlk parça beyaz bisküviler için. İkinci parça yeşil ve üçüncü parça ise turuncu hamur için gerekli olacaktır.

İkinci parça olan yeşil bisküvler için hazırladığınız ıspanak püresinden bir miktar alarak hamurunuz ile karıştırın. Yeşil hamurun kıvamı bu süreçte bozulacaktır, yaklaşık 50-75 gr un ekleyerek kıvamını katılaştırın. İkinci renk hamurunuzda hazır duruma geldi.

Üçüncü parça olan turuncu hamur için hazırladığınız havuç püresinden bir miktar alarak hamurunuza karıştırın. Bozulan kıvamı eski haline getirmek için 50-7 gr kadar un ekleyin. Üçüncü parça hamurlarınızda hazır.

Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış .Hamurlara istediğiniz gibi şekil verin. Yağlanmış tepsiye bisküvi adaylarınızı yerleştirin. 225 derece fırında üstü pembeleşmeden pişirin. Isınmamış fırında yaklaşık 20-25 dakika yeterli olacaktır. Aman dikkat bisküvilerinizi çok pişirmeyin, sonra sert olabilir.

Afiyetle...

http://www.annesesi.com

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..