Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '06

 
Kategori
Müzik
 

Hüznün ve aşkın bestekarı; Eleni Karaindrou

Hüznün ve aşkın bestekarı; Eleni Karaindrou
 

Barış için kuzey-güney müzisyenleri buluşması kapmasımda dinlediğimiz, Erol Erdinç yönetiminde Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile Yunanistan’dan gelen müzisyenler Vangelis Christopoulos, Konstantinos Raptis, Socratis Sinopoulos, Aristotle Dimitriadis ve Natalia Michailidou eşlik ettiği konser, klasik müzik severlere dün gece Lütfi Kırdar’da unutulmaz bir gece yaşattı.

Biz onu daha çok “Eternity And a Day” ile ve “Beyoğlu” kitapçılarında çalınan müzikleri ile tanıyoruz. Birçok insan yaa ben bu bestenin kime ait olduğunu bilmiyorum ama bu müziği çok seviyorum dediği, bak işte bu keman solosu ne müthiş dedirten bestelerin bestekarı dün gece bizi mest etti. Hatta dahası tüylerimizi ürpertti, hatta geçmişe götürdü, geleceğe dair hislendirdi. Aşklarımızı ve ayrılıklarımı anımsattı. Salonda kimileri görünmek için gelmiş bulunsada, çoğu insanın “halet-i ruhiyesi” hhaah nerdeyiz, bitti mi? Aaa İstanbulda mıyız? Kim bilir kimileri hangi aşklarını düşledi, hangi aşların özelmini düşledi. Kimi yaşayamadığı ve tadamadığı imkansız aşkını düşünerek iç geçirdi, kimi ise bu müziğin sahibi acaba nasıl aşık olur diye düşünüyor gibiydi. Konser tam anlamıyla, hüzün, aşk, ayrılık, fırtına, imkansızlık, sonsuzluk tanımlarını karşılıyordu. Çoğu gözü kapalı, kimi ise hiç bir ayrıntı kaçırmadan dinledi konseri.

Eleni Karaindrou görebileceğimiz nadir mütevazi, saygılı ve naif kadınlardan bir tanesi. Sanki o hüzün bestelerini kendisi yapmamış, sanki müziklerini dinleyen insanların, o müziklerde aşık olmalarına, ayrılıklarını bu müziklerle yapmalarına o neden olmamış gibi hafif duruyordu sahnede. “Ben birşey yapmadım, lütfenn” der gibiydi.

Dünya sinemasının en büyük ustalarından Theo Angelopoulos filmlerinin bestecisi olarak da tanıdığımız Eleni Karaindrou, eserlerinin icrasına solist olarak katıldı.

Avrupa Film Ödülleri ( Felix ) En İyi Film Müziği ödülünün yanı sıra, pek çok ödülün sahibi olan sanatçı, konser programında Angelopoulos’un “Ağlayan Çayır”, “Leyleğin Geciken Adımı”, “Ulis’in Bakışı”, “Sonsuzluk ve Bir Gün”, “Arıcı”, “Kitera’ya Yolculuk” ve “Puslu Manzaralar” filmleri ve Margarethe von Trotta’nın “Afrikalı”, Tonia Marketaki’nin “Aşkın Bedeli”, Christophoros Christophis’in “Rosa” ve Lefteris Xanthopoulos “Eve Hoş Geldin Yoldaş!” adlı filmleri için yaptığı bestelere ve Euripides’in “Troyalı Kadınlar” oyunu için yazdığı bestelrine yer verdi.

 
Toplam blog
: 13
: 1277
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

ben bir denizim, ben bir denizim, kendi içinde taşan.....