Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '12

 
Kategori
Otomobil
 

Hyundai 2012'de otomobil tasarımında öne geçti

Hyundai 2012'de otomobil tasarımında öne geçti
 

Tasarım sadece öne görünüşten değil aracın 360 derecelik görüntüsü hesaba katılır. Yeni Elentra'da olduğu gibi.


Şimdiye kadar dünya otomotiv devleri içinde Mercedes ve BMW otomobil tasarımında öncü rol oynuyorlardı. Son zamanlarda Volkswagen'da buna katılmıştı. Mercedes ve BMW üst sınıf otomobiller olarak hem pahalı hem dayanıklı teknolojide öncü kimlikle piyasadaydılar. Tasarımlarıda genelde taklit ediliyor diğer firmalar kendilerini bu iki firmanın modellerini kopyalamaktan alamıyordu.

Bu sene en azından tasarım alanında bu üç Alman firması Hyundai Elentra ve Accent'in 2012 modellerinden daha iyi bir tasarım yapamadılar. Hyundai sadece önden agresif görünümü değil yandan arkadan çarpraz olarak otomobilin tüm görüntüsünde devrim yaptı.

Hyundai tasarımcılarını tebrik etmek gerekir gerçekten böyle bir sanat eseri gibi bir ürün çıkarttıkları için. Elbette bir arabada görünüm dayanıklılıktan sonra gelir bununla beraber genelde Türk toplumu gibi gösteriş meraklısı bir toplumda bu tip otolar görüntüleriyle çok alıcı bulacaklardır.

Diğer taraftan BMW gibi Mercedes satış noktalarına gidin, araba almasanız bile gidin. Araçlar genelde aşağıda ofisler ise yukarda size tepeden bakar. Bu satış noktalarında size hissettirilmeye çalışılan şey, bu üst sınıf bir otomobildir, bunu aldığınızda sizde üst sınıf olursunuz hiyerarşik anlayışını size burada kabul ettirirler. Siz alış verişe geldiğinizde size ofislerinden tepeden bakarlar. O ofislerin öyle olmasını isteyen o firmalrın merkezleridir. İngilizcede de tıpkı Türkçe gibi "Tepeden bakmak" deyimi vardır "to look down on someone" evet bu gerçekten bu şekildedir ve bunu hissedersiniz. Sonuçta o arabayı alanların otoban ve yollardaki tavırlarına bakın, onlarda diğer araçları sol şeritte siz hız kurallarına uysanız bile dibinize yanaşıp sizi taciz ederek size tepeden bakmak nasıl olur solda göstermekteler. İşte sistem kapitalizm olunca, oluşturulan hiyerarşik yapı sadece ofiste, işyerlerinde değil aynı zamanda yollardada olmakta. Büyük kentlerde aracı en pahalı en lüks olanın diğerine saygısı asla yok. 

İstanbul'da araç kullanırken aklıma şu ayet geldi "Yeryüzünde böbürlenerek yürüme, zira kafan dağları geçemez, ayağın yeri yaramaz" der Allah. Ben bu ayetin günümüzde şu şekilde anlaşılması gerektiğini düşünüyorum "Yeryüzünde aracını mütevazilikle sür zira aracının hızı Melekleri ve ölünce ruhları geçemez, tekerlerinde yerkabuğunu yaramaz". Marmaris'te ve başka bir çok yerde lüks aracına yan oturan, aracı tek elle direksiyonla sürerken kendini beğenen yüz ifadesiyle etrafı kesen, jöleli saçlarıyla olanca cehaletinin üzerini maddi güçle örtmeye çalışan tipleri görünce şaşırmıyorum artık. 

Sonuçta Hyundai gibi Asya malı bir ürünün kibirli Avrupa ürünlerinden daha iyi bir tasarım çıkarması beni çok ama çok sevindirdi.

Tebrikler Hyundai, başarınızın devamını dilerim...

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..