Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '16

 
Kategori
Tarih
 

I.Dünya Savaşı’nda Almanya tercihi

Osmanlı Devleti Trablusgarp ve Balkan savaşlarından kötü sonuçlar alarak ayrılmış ve her alanda yıpranmıştır. Bu sebeple I. Dünya Savaşı'nın başlangıcında tarafsızlığını ilan etmiştir. Boğazları Savaş gemilerine kapatmıştır. Durumun ne getireceği belli olmadığından ülke içinde seferberlik ilan edilmiş, hazırlıklara başlamıştır. Kapitülasyonlar tek taraflı olacak şekilde kaldırılmış, meclis tatil edilmiştir. Kapitülasyonların kaldırılmasına Avusturya-Macaristan ve Almanya'dan büyük tepkiler gelmiştir. Anlaşma Devletleri ise konuya uzak durmuş ve tepki göstermemiştir.

Osmanlı topraklarını paylaşmayı hedefleyen Anlaşma devletleri İngiltere ve Fransa'nın önderliğinde Osmanlı Devleti'nin ittifak kurma taleplerini reddetmiştir. Anlaşma Devletleri'nin Osmanlı Devleti aleyhinde çalışmaları neticesinde Almanya'ya doğru yakınlaşma başlamıştır. İttihat ve Terakki'nin Alman hayranlığı da bu doğrultuda olduğundan Osmanlı Devleti tarafını yavaş yavaş belli etmeye başlamıştır.

Osmanlı önerilerinde toprak bütünlüğünü koruma, kaybettiği toprakları geri alma planları güdüyordu. İttifak kurulacak devletler için Osmanlı Devleti’nde cazip olan ise Osmanlı ordusu ve coğrafyasıydı.

Osmanlı muktedirleri ittifak tekliflerinde sadece Almanya konusunda ciddiyet göstermiştir. Çünkü Osmanlı ordusu, eğitimi silah standardı ve ideolojik Almanya tarafından zaten ele geçirilmişti. İttihatçılarda hâkim olan Turancı ve Panislamcı ideolojileri yüzünden Almanya dışındaki bir güçle ittifak yapmaları imkânsızdı. Diğer devletler Osmanlı’nın iç dalaşlarına karışmak istemiyorlardı. Ayrıca diğer devletlere yönelen ittifak önerilerinin ardında Osmanlı devletinden etkin bir güç yoktu.

İttihatçı önderler Alman ittifakı için ‘’Diğerleri bizi tutmuyor, başka çare yok .’’ açıklaması yapıyorlardı. Ancak askeri eğitim, silah standardı, ittihatçıların Alman hayranlığı ve savaş öncesi altı ayda Alman subayların Osmanlı Genel Karargahı’nda elde ettiği hâkim konum Almanya dışı bir askeri ittifakı imkansız kılıyordu. Savaşa giden iki düşman bloktan birinin subaylarına kendi genelkurmayı içinde sefer planları ve fiili yöneticilik yaptıracak denli büyük bir teslimiyete düşmüş bir Osmanlı’nın onun dışında bir yönelime girmesi mümkün değildi. İttihatçılar Osmanlı’yı kurtarma, kaybettiği itibarı yeniden kazandırma planlarını Almanya üzerinden gerçekleştirebileceklerine inandılar ve daha önce itilaf bloğundaki Rusya ve İngiltere kaptırdıkları Mısır, Kars, Ardahan, Batum ve adaları geri alma umuduyla Almanya ile anlaştılar. Almanlarla beraber olunca Rusya içinde, Müslüman âleminde ihtilaller çıkaracak ve büyük neticelere ulaşacaklardı. Bu hayallerle Alman ittifakına sıkı sıkıya bağlanılmış ve I. Dünya Savaşına girilmiştir.  

 
Toplam blog
: 28
: 387
Kayıt tarihi
: 01.11.15
 
 

Sakarya üniversitesi Tarih bölümü mezunuyum. MEB'te tarih öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Kit..