Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '12

 
Kategori
KOBİ
 

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /24-Sorumluluk

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /24-Sorumluluk
 

SORUMLULUK


Görevlendirmeyle ilgili konulara diğer başlıklar altında da temas etmiştik. İnsanları işe alırken onların hangi görevleri yerine getirmek için işe aldığınızı aşağı yukarı bilirsiniz. Burada önemli olan onların da açık ve net bir biçimde görevlerinin ne olduğunu ve bu görevleri yerine getirme sürelerinin ve zamanlarının neler olduğunu hedeflenen genel ve kişisel amacın neler olduğunu anlamalarını sağlamaktır. Herkes kendi görevi nerede başlar diğerininki nerede biter bilmelidir.

Burada asıl bahsetmek istediğim sorumluluk meselesidir. İnsanlara görev vermek sorumluluk vermekten daha kolaydır. Bu hem sorumluluğu veren için hem de alan için daha zordur.  Sorumluluk demek, istenmeyen bir durum olduğunda, bir zarar ortaya çıktığında hesap verecek olmak ve bundan dolayı bedel ödemek demektir. Kimse bir aracın tüm sorumluluğunu üzerine almak istemez. Kimse teknik bakımı düzenli yapılmadığından arıza yapan makinenin kabahatini yüklenmek istemez. Hele insanların sorumluluğunu almak çok daha risklidir. Herkes yönetici olmaya taliptir ama sorarsanız aslında sorumluluğa çok daha azı talip olacaktır. Sorumluluğu dağıtmazsanız, çıkacak her türlü sorunun faturası eninde sonunda sizi bulur. Ürünleriniz elden ele dolaşır bir noktada kaybolur veya hasar görür ancak kimse üzerine alınmaz.

Bu noktada devreye imza girer. Herkes sorumluluklarına aldıkları için imza atmaya başlarsa, devrettiği sorumluluklar için imza almaya başlarsa kabak artık sizin başınızda değil imza sahibinin başında patlar. İşletme büyüdükçe imza sayısı ikiye çıkar. Birincisi iş yapan ikincisi denetleyen tarafından atılır. Böylece kalite de artmış olur.

Bürokrasiyi azdırmadan sorumluluk devrinin yazıya dökmek hem sorumlulukları paylaşanların işi daha çok ciddiye almalarını sağlar, hem de problem çıktığında itiraz şansı ortadan kalkar. 

 
 
Toplam blog
: 34
: 1357
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

İTÜ Mimarlık fakültesi Mimarlık bölümü mezunuyum. Mimarlık ve fotoğraf ilgi alanlarım. Kendi ofis..