Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '08

 
Kategori
Sinema
 

III.Dadaş Film Festivali Uluslararası Oldu

III.Dadaş Film Festivali Uluslararası Oldu
 

resim: Erzurum gazetesi'nden değerli arkadaşım Gamze İspirli'nin objektifinden


Bulut Aras bulutluydu, Fatma Girik rüzgârlı!

Yeşilçam’ın kabadayısı Bulut Aras(gerçek adı Uğur Fidan), yalnızdı ilkin, üzüldüm. Yanına gittim, şehrimize hoş geldiklerini söyledim. Ürkekti veya pek konuşma ve kalabalık içine girme heveslisi değildi. Belki herkesin Fatma Girik’e rağbet ve iltifat ederken kendisini unutmasına gönül koymuştu, belki de eski film afişlerini gezerken yaklaşık 30 yıl önce Fatma Girik’le beraber oynadıkları “Yakılacak Kadın” filmindeki rolünü hatırlamıştı. Kim bilir?.

Cumartesi günkü programın sunucusu, Türk sinemasının son yıllarda yükselen yıldızı ve yeni gösterime giren filmlerden “Osmanlı Cumhuriyeti”nin başrol oyuncusu Vildan Atasever’di. Vildan Atasever’in heyecanlı olması dikkatimden kaçmadı ve bu durum beni ziyadesiyle mutlu etti. Vildan Atasever’in hemşehrimiz olduğunu salondakilerin birçoğu gibi ben de orada kendisinden öğrendim. Bir meşhur Erzurumlumuz daha oldu!.

İlk olarak festivalin mimarı Nil Gürpınar hanımefendi açılış konuşmasını yaptı. Nil Hanım, festivalin bu yıl uluslar arası nitelik kazandığı müjdesini verdi. Diğer bir ilk de, festivalin “uluslararası çocuk filmleri” festivali özelliği taşıması. Bu vesileyle Türkî cumhuriyetlerden çok sayıda değerli senarist, yönetmen ve hocalar Erzurum’a teşrif etmişlerdi. Geçen yıl Dadaş Film Festivali’nin onur konuğu olan Azerbaycan’ın yanı sıra bu yıl 6 Türkî cumhuriyet katılıyor festivale. Türkî cumhuriyetlerin bir arada olduğu bir organizasyonda Türk kültür ve edebiyatına büyük hizmetleri olmuş, dünyaca ünlü edebiyatçımız rahmetli Cengiz Aytmatov’un anısına paneller düzenlenecek!.

Türkî cumhuriyetlerden gelen misafirlerimizin önerisi hepimizi heyecanlandırdı. Merkezi Erzurum olan Türk dünyası film organizasyonunu oluşturmak. Bir Erzurumlu olarak bu açılımın takipçisi olunmalı, diye düşünüyorum...

Sanırım, Atatürk Üniversitesi’nin yeni yönetimi ve İletişim Fakültesi Erzurum’un Türk dünyasının sanat merkezi olabilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklardır..

Bu yılki Dadaş Film Festivali’nin ana teması festivalin afişlerinde de yer aldığı üzere “Anadolu Kadını”ydı. Amaç Türk kadınının tarih sahnesindeki rolü, cefası ve vefasına dikkat çekmekti. Anadolu Kadını teması ve vurgusu gereğince festival boyunca “Fatma Bacı, Kızım Ayşe, Toprak Ana, Gazi Kadın, Ezo Gelin, Selvi Boylum Al Yazmalım, Yılanların Öcü, Kuma, Ferhat İle Şirin, Meryem Ana ve Oğulları” filmleri gösterime girecek!.

Program sunucularının “Anadolu Kadını, Ezo Gelin, Toprak Ana” olarak anons ettiği Fatma Girik kendisinin ve eşi usta yönetmen Memduh Ün’ün onur ödüllerini almak için sahneye çıktığında salonda alkış tufanı koptu. .

Hele her anonstan sonra salona verilen fırtına, tipi sesi oldukça etkiliydi. Zaten soğuk olan salonda fırtına sesiyle iyice üşüdük, diyebilirim.

Ödül töreninin ardından Piyanist Bilge Çivril’in konseri sırasında salon boşalmaya başladı. Gönül isterdi ki, vurgusu Türk kadını olan, Erzurum’un tarihi ve turistik zenginliklerini, kış turizmini öne çıkaracak bir festivalde en azından piyanonun yanında dadaş bar ekibi olabilirdi. Erzurumlu sanatçılardan İbrahim Erkal ve Aysun Gültekin’i aradı gözlerim. Halkın sevdiği sanatçıların panelde bulunması, halkın festivale ilgisini artırır.

Fotoğraf ve eski Türk filmleri afişlerinden oluşan sergiyi gezerken rastlaştım Fatma Girik ve Bulut Aras’a… İlginin çoğunluğu Fatma Girik’eydi, ne zaman ki Fatma Girik salona geçti, basın mensupları ve sinemaseverler Bulut Aras’ı fark ettiler. Fatma Girik 20 yıl önce seyrettiğim filmlerden daha genç, güzel ve dinamik; Bulut Aras da yıllanmış şarap gibi daha yakışıklıydı ve etrafa pozlar vermekle meşguldü. Sinemamızın iki çok değerli sanatçısına da Erzurum’a gelme nezaketi ve duyarlılığı gösterdikleri için çok teşekkür ediyoruz.

Onur ödülü alan Şener Şen, Fatma Girik, Memduh Ün, Safa Önal, Yücel Çakmaklı, Yılmaz Atadeniz, Nuri Bilge Ceylan’dan sadece Fatma Girik ve Yılmaz Atadeniz, Erzurum’a gelme nezaketini göstermişlerdi. Kendilerine bir Erzurumlu olarak teşekkür ederim.

Yazımın sonunda tekrar bu festivalin baş mimarı Nil Gürpınar’ı olağanüstü gayretlerinden dolayı tebrik ediyor, Erzurum’a gelmenin artık büyük bir fedakârlık sayıldığı bir zamanda Dadaş Film Festivali’ni ve Erzurum’u önemseyerek şehrimizi onurlandıran sinemamızın usta oyuncuları Fatma Girik ve Bulut Aras’a teşekkür ediyorum.

Bu yıl ilk defa uluslararası boyut kazanan 3. Dadaş Film Festivali, Erzurum’u Türk Dünyası’nın Cannes’ı yapma yolunda önemli bir adım olmuştur.

Emeği geçen herkesi tebrik ederim.

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..