Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İkiz çocuklarda en sık nelerle karşılaşılır?

İkiz çocuklarda en sık nelerle karşılaşılır?
 

Dışarıda ikiz bebekleriyle gezen ebeveynler gördüğümde hem çok hoşuma gider hem de “Allah kolaylık versin” demeden edemem. Kabul ediyorum yorgunluğu daha fazla fakat sevgisi de çarpı iki.Her şeyden tüm yorgunlukluklardan önemlisi de onların sağlıklı olması.

İkiz bebek bekleyen anne adaylarının da isteğiyle bu ay Kids&Gourmet dergisinde yenidoğan ikizler hakkında ve  ikiz bebek bekleyen anne adaylarına yönelik iki sağlık dosyası yayınladık. Yine ikizler ile ilgili bir röportajımı da buradan sizlere sunuyorum. Uzman Gelişim Psikoloğu Deniz Özkılıç Kabul’e ikiz çocuklarla ilgili birkaç soru yönelttim. Bakalım Deniz neler söylemiş...

Deniz, ikiz çocuklara has özellikler var mı?

Serap, ikiz dahi olsalar her çocuk birbirinden farklıdır dolayısıyla böyle bir genelleme yapmak doğru olmayabilir. Buna daha çok ikiz anne babalarına has yaşanan güçlükler vardır demek daha doğru olabilir. Zamansızlık, bebekleri uyutma problemi, aynı anda ikisinin de isteklerini karşılamakta güçlük çekmek gibi.  Ancak her ailenin dinamiği ve her çocuğun özelliği farklıdır.

İkiz bebekler nasıl uyutulmalı?

Aslında bu ailenin koşullarına ve çocukların özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. İkizlerin zamanla birbirinin seslerine alışarak bir diğerinin ağlamasından ya da gürültüsünden rahatsız olmadığı gözlenen bir durumdur. Ancak bu her ikiz için geçerli olmayabilir. Eğer birbirlerini uyandırdıkları kanaatine varılıyorsa bir ikiz başka bir odada uyutulabilir daha sonra odaya getirilebilir. Ayrı odalarda yatacaklarsa uyku rutininde yatmadan önce herkes birbirine iyi geceler dileyebilir. Bu arada püf noktası her gece anne ya da babanın aynı bebeğe ilgi vermemesi sürekli yer değiştirilmesi gerekliliğidir. Örneğin bir gece birini anne birini baba uyuttuysa diğer gece tersi olmalıdır. Fakat ayrı veya aynı odada olsalar da önemli olan uyku rutininizde tutarlılıktır.

İkiz çocuklarda kıskançlık oluyor mu? Nasıl davranılmalı?

İkizler daha anne karnına düştükleri anda paylaşmaya başlarlar. Her kardeş arasında kardeş kıskançlığı gözlenir fakat ikizlerde durum biraz daha farklılaşabilir çünkü ikisi de aynı yaş dönemindeyken aynı ihtiyaçlara sahiptirler. Birbirilerini kıskanmaları son derce doğaldır ancak bu duyguyu ile sağlıklı biçimde başa çıkabilmeleri yetişkinlerin tutum ve tavrına bağlıdır. Anne baba asla çocuklarını kıyaslamamalıdırlar. Sınıf içerisinde de bu kıyaslanmanın engellenmesi için ikizler ayrı sınıflarda olmalıdırlar.  Bazı ailelerde ikizleri paylaşma gibi bir durum söz konusu olabilir ancak bu çok sakıncalıdır. Anne baba çocuklarına eşit şekilde ilgilenmelidirler. Fakat bu kıyafetlerden ve eşyalardan oluşan suni bir eşitlik olmamalıdır. İlginin eşitliği olmalıdır.

İkiz çocuklarda en sık karşılaşılan davranış sorunları neler?

Yetişkinlerin farkına bile varmadan yaptıkları kıyaslamalar ikizlerde birtakım davranış problemlerine yol açabilir. Biri diğerinden daha sosyal olabilir, biri derslerde başarılıyken diğeri sporda başarılı olabilir. Bunlardan dolayı çocukları kıyaslamamak bir diğerini örnek göstermemek gerekir.  İkizinden ayrılamama ve ikizi dışındaki yaşıtlarıyla sosyalleşememe,  diğerinin sorumluluğunu fazla üstüne alma ve bir diğerinin pasif kalması gibi sorunlar gözlemlenebilir. Böyle durumlarda bir uzmandan yardım alınması gerekebilir. Aileye danışmanlık çok büyük önem kazanır.

İkiz bebeklerin aralarında özel iletişim kurduğu ve bu sebeple geç konuştuğu yönünde bir söylenti var. Bu doğru mu?

Bir sıkıntı yaratır mı? Her ikiz bebek için geçerli olmamakla beraber böyle bir durum ortaya çıkabilir ancak bir sakıncası yoktur, normal gelişim gösteren bebekler oldukları sürece, olması gerekenden biraz geç olmak koşuluyla konuşma başlar.

İkizler aynı okula mı gitmeli? Farklı veya aynı okula gitmelerinin bir sakıncası var mı?

İkizlerin ayrı okullar olmasa dahi mutlaka ayrı sınıflarda olması gerekmektedir. Ayrı okullarda olmaları aileleri zorlayabilir fakat mutlaka ayrı sınıflarda olmadırlar. Bireyselliklerini, kişiliklerini geliştirmeleri ve özgüvenlerinin oluşumu açısından bu en doğrusudur. Farklı ortamlarda farklı beceriler gösterecek ve geliştireceklerdir.

İkiz çocuklara aynı kıyafetler, aynı eşyalar alınması doğru bir yaklaşım mı?

Çocukların kimlik gelişimleri açısından aynı kıyafetleri almak sakıncalıdır. İkiz olmalarına rağmen onları ayrı bireyler oldukları kabul edilmelidir. Kendilerine ait seçimleri tercihleri olması çok doğaldır ve bu tercihlerin seçimlerin engellenmemesi gerekir. Mümkünse kendi eşyaları ve ayrı dolapları olsun. Doğum günlerinde iki ayrı pastaları olsun. Kendi başına seçim yapabilen, tercihleri, hedefleri olan, kendi ayakları üzerinde durabilen bağımsız bireyler yetiştirebilmek için çocuklarımızın farklı kişilikler olduğunu bilmek ve onlara seçim hakkı tanımak gerekir.

Sevgili ebeveynler! Yorgunluğu, yoğunluğu bir kenara bırakın siz çocuklarınızla olduğunuz her dakikanın tadını çıkarın. 

Sevgiyle kalın.

 

www.kidsgourmet.com.tr 

https://twitter.com/kidsandgourmet

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..