Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İkna etmenin birkaç sırrı

İkna etmenin birkaç sırrı
 

Günlük yaşam neredeyse tamamen 'ikna' çabasıyla geçer.


Günlük yaşam neredeyse tamamen 'ikna' çabasıyla geçer. 

Gün, sabahleyin kendinizi dışarı çıkmaya (veya bir iş yapmaya) 'ikna' ile başlar. Anne babanın çocuğunu veya çocuğun anne babayı ikna çabası, ev içindeki alışıldık manzaralardandır. 

Liderin, projeyi ekibe tam olarak inandırabilmesi. Ekip üyelerinin lideri etkileyebilmesi için. Patronun, düşük zammı çalışanlara anlatabilmesi. İşçinin daha iyi bir zam alabilmesi. Pazarlamacının yeni müşteriler bulabilmesi. Radyodaki sunucunun dinleyicileri radyo başında tutabilmesi. Hemşirenin iğne yapabilmek için çocuğa söz dinletebilmesi. Hatta ve hatta dilencinin daha çok para toplayabilmesi. Hepsi ve daha da fazlası için ikna ikna ikna... 

İLETİŞİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR 

İletişimin temelinde 'ikna isteği' yatar. Her 'sinyal', bir iddiayı kuvvetlendirebilmek üzere kaynaktan çıkar. Muhataba ulaşan bu iletişim sinyali, onda bir anlama ulaşır ve bir cevap (tepki) ile karşılık bulur.

İletişimde muhatabın beynine girmek, kaygılarını tespit etmek, onunla 'birlikte yürümek', zihinsel bir gezinti önemlidir.

Kabiliyetli bir iknacı, karşıdakinin düşüncelerini yönlendirir. Başarısız bir iletişim halinde ise tam tersi olur, odaklandığı kişiyi durduk yere konu dışına yönlendirir.
Bir lider, pazarlamacı, ebeveyn, insan zihninin nasıl çalıştığını bildiği nispette ikna gücünü de artırabilir.

İYİ BİR GÖZLEM 

En son neye ikna oldunuz? Herhangi bir şey satın aldınız mı? Herhangi bir karar verdiniz mi? Herhangi bir karara hazırlandınız mı? Toplantıda fikirlerinizi nasıl sunarsınız veya nasıl savunursunuz? Çevrenizde bir başkasını rahatlıkla ikna eden birileri mutlaka vardır. Bu bir taksi şoförü de olabilir bir TV tartışmacısı da. 

İyi bir gözlem ve birkaç uygulama, konuya daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır. Etrafınıza şöyle bir baktığınızda, sokaktaki tabelalara kadar pek çok şeyin bir 'iddiası' olduğunu ve bir ikna çabası içinde bulunduğunu görebilirsiniz. 

İkna sistemini çözebilmeniz ve adapte olabilmeniz, olan biteni iyi gözlemleyip modelleyebilmenizle mümkün olacaktır. 

OKUMAK 

Her gazetenin ve kitabın bir 'iddiası' vardır. Her iddia, içinde bir ikna eylemi barındırır. Hatta, roman, masal ve dizi filmleri de bu çerçevede düşünebilirsiniz. Sizi sarıp sarmalayan, etkileyen, dikkatinizi çeken (veya dağıtan) her 'iddia' bir ikna eylemidir. 

Gerekirse okuduğunuz kitaplardan birkaç tanesini rastgele alıp masanızın üstüne koyun ve bir de bu gözle bakın. Çok şey keşfedeceğinize eminim. 

Tüm bunları okurken kendinizi bir arayış ve merak içinde buldunuz mu? 

(Devam edecek) 

 
Toplam blog
: 2
: 924
Kayıt tarihi
: 04.12.10
 
 

1970 Mersin doğumludur. Marmara Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Uluslararası firmalarda Üretim ..