Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İktisat ve Hukuk neye yaradı?

İktisat ve Hukuk neye yaradı?
 

Eğer dünya on yıla kadar yaşanamaz hale gelecek ise ve ben bir yaşımdaki bebeğim için çok çok endişeleniyorsam, o halde soruyorum, iktisat ve hukuk, benim, babamın, dedemin ve büyük dedelerimin "bizi kurtar" diye sarıldığı Batı kaynaklı sosyal disiplinler neyi kurtardı?

Günümüzün iktisadı, Smith'ten öncesine hatta merkantilizme bile iktisat demiyor. Sadece ve sadece bugünkü okullarda modelleme ve çözümlemelerinde kullanılan neoklasik mikro ve keynesyen makro teorileri ciddiye alıyor. Bu teorilere aykırı bir model üretirseniz iktisatta yüksek lisans bile yapamazsınız. Yani bu paradigmanın dışında bilim üretemezsiniz. Birey için en yüksek tatmin para değildir kardeşim derseniz, üniversitede bu fikri müdafa etmeniz mümkün değildir, hele akademik dünyada makale yayımlamanız olasılık dışı bir hayaldir.

Para teorisi, istihdam, üretim, kamu yatırımları, enflasyonla mücadele, gelirin yeniden dağıtımı gibi konuların tamamı bugün için liberal ideolojinin tahakkümü altında gibi.. Mesela para arzı artarsa enflasyon olur. Keynes olmaz demiş ve bir dönem hakikaten olmamış, Türkiye de bile bir süre yaşanmış bu.. Ama ayet gibi ezberlenmiş bu lafa karşı durmak neredeyse imkansız bugün.. Mesela devlet Osmanlı daki gibi fiyatlarda narh uygulaması yapsa ne olur diye soramıyoruz bile iktisada.. Buna iktisadın "uygulanabilir" cevabı yok, çünkü teoride temel varsayım, laissez faire laissez passe yani bırakınız yapsınlarcı liberal neoklasik öğreti. Yani devletin fiyat ayarlaması yapmaya hakkı yoktur.

Neden? Allah'ın emri mi?

Denge durumuna gelelim, yine iktisadın devlet müdahale etmesin her şey yerine avdet eder fikri de gelirin yeniden dağıtımı, yani adaletçi bir iktisadi sistemin engellenmesi için oluşturulmuş muazzam bir psikolojik mekanizma gibi görünüyor. On dokuzuncu yy da üretilen bir çok eşitlikçi teori sadece iktisat tarihinde yer bulabiliyor kendine. Bu doktrinlerin "tarih" olarak okutuluyor olması neyi ifade eder ki.

Yani tarihteki uygulamalar şimdi artık genel kültürden fazla bir şey değildir deniyor.

Buna ben inanamıyorum.

Hukuk farklı mı? Seküler hukukun üretilmesi, dini toplumsal hayattan söküp atmış ama vicdana alternatif bulamamış.. Hala, pozitif hukuk dünyanın çoğu meselesine çözüm yaratamamış bir görüşler, içtihatlar yığını. Aynı iktisadın fakirliği önleyemediği gibi, hukukta barışı getiremiyor, kendisinden beklenen performansın çok uzağında dolaşıyor.

 
Toplam blog
: 7
: 562
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

Dış ticaret, yabancı sermaye ve dış ticaret finansmanı alanında çalışıyorum. ODTÜ Uluslararası İlişk..