Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İlaç Allerjileri

Bazen  hayatı  tehdit  edebilecek  şiddette  reaksiyonlara  sebep  olabilenn  ilaç  allerjileri hakkında  merak  ettiğiniz  tüm  soruların  yanıtlarını, Çocuk  Allerji  Uzmanı Doç.Dr. Ahmet  Akçay’dan  aldık

İlaç allerjisi nedir?
Herhangi bir ilaç alındıktan sonra ilaca karşı vucudun istenmeyen ve beklenmeyen bir reaksiyon göstermesidir. İlaç alımından sonra ortaya çıkan tüm istenmeyen belirtiler ilaç alerjisi değildir. Bu nedenle kesin tanıyı ancak bu konuda uzman hekimler koyabilir.
 
İlaç allerjisi sıklığı nedir?
Çocuklarda yetişkinlere göre saha az görülmektedir. Hastanede yatan hastalarda %2’dir.
 
İlaç allerjisinin belirtileri nelerdir?
Anaflaksi: İlaç alımından sonra ilk 30 dakikada ortaya çıkan ve ölüme nden olabilen nefes sıkışıklığı, tansiyon düşmesi vucutta kabarma ve şişmeler gibi belirtilerle ortaya çıkan tehlikeli bir durumdur.
Deride ürtiker: Deride kaşıntılı kızarıklıkların oluşması
Alt ve üst Solunum sistemine ait bulgular: İlaç alımını takiben bazı hastalarda aynı astımda olduğu gibi hırıltı, nefes darlığı ve öksürük olabilir. Üst hava yollarında ise nezle olmuş gibi burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, hapşırma başlar. Bunun dışında boğazda tıkanıklık (larinks ödemi) olabilir.
Mide-bağırsak sistemi: Bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrısı
 
İlaç allerjisi teşhisi nasıl konur?
Değişik ilaçlar ile değişik yollarla allerji olduğu için tanısı oldukça güçtür. Bir kaç yöntem birlikte değerlendirilerek tanıya ulaşılmaya çalışılır.
Öykü 
Tanıda ilk basamak hasta tarafından hekime aktarılan bilgilerdir. Burada hastanın ilaç alımı ile allerjik tepki arasındaki ilişkiyi iyi kurması gereklidir. Tepkinin ilacın hangi dozunda, ne kadar süre sonra çıktığı ve özellikleri detaylandırılmalıdır.
Testler 
Genel inanışın tersine belirli bir cilt testi veya kan testi ile bir hastanın hangi ilaçlara allerjisi olduğu tayini yapılamaz !
Hastanın anlattıkları doğrultusunda şüphe uyandıran ilaçla daha önceki araştırmalarda önerilen test yöntemleri ile tanıya ulaşılmaya çalışılır. Kullanılan testler; ilaca özel cilt testleri, kan testleri, ilacın kontrollü olarak tekrar uygulanması vs.dir.
 
İlaç alerjisinin tedavisi nedir?
Öncelikle hayati önemi olmadıkça alerjisi olan ilaç kullanılmamalıdır. Kullanılması hayati önem taşıyorsa bu konuda uzman çocuk allerjisti gözetiminde küçük dozlarla başlanarak vucudun alıştırılıp verilmesi (desensitizasyon) yöntemi ile verilmelidir.

Kaynak:http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/ilac-alerjisi-nedir/601

Bu makale de ilginizi çekebilir

Grip ve Nezlenin Farkları

 


 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..