Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '09

 
Kategori
Müzik
 

İlahlar genç ölür!

İlahlar genç ölür!
 

wikipedia.org


Pop müziğin ilahı Michael Jackson’ın 51 yaşında ani ölümü dünyada şaşkınlık yarattı.

Tıpkı hayranı olduğu 42’sinde ölen rock and roll müziğinin ilahı Elvis Presley gibi, tıpkı 45’in de ölen rock müziğinin ilahı Freddie Mercury gibi…

Adından söz ettirmeye başladığı ilk yıllardan itibaren her çıkarttığı albümde, verdiği konserlerde farklılığını ortaya koyan Michael Jackson gerçekten de yeri doldurulamayacak bir pop yıldızıydı.

Konserlerinde belki de içinden geldiği siyah kültürün yüzyıllardır süregelen ezilmişliğine isyanı dile getirdiği danslarıyla izleyenlerde şiddet, öfke, isyan, seks ve pek çok aykırı duyguların uyanmasına yol açtığı için çok da eleştirilmişti.

Hakkında çıkartılan çocuk istismarı söylentilerini bir kenara bırakırsak Michale Jackson, Moonwalk adı verilen dansı ile dünyayı salladı, Thriller", Bad, Dangerous, Invincible isimli albümleri ile de pop müzikte yüzyıla damgasını vurdu ve çekti gitti…

Dünya onu sadece şarkıları ve danslarıyla değil, hayata geçirdiği sosyal projelerle de anacak. Bunlardan en önemlisi olan USA For Africa kampanyası çerçevesinde, özellikle Doğu Afrika'da açlık sınırında ve yardıma muhtaç bir şekilde yaşayan insanlar için, Lionel Richie ile birlikte yazdığı "We Are the World" (biz dünyayız) parçasını da unutmayacak.

***

Ne demiştik? İlahlar genç ölür!

Bizde de öyle olmadı mı?

Türk Sinemasının taçsız kralı, bugün bile yeri doldurulamayan Ayhan Işık 50 yaşında, 7’ den 77’ ye gönüllerimizde taht kuran Barış Manço 56, “İşçisin sen işçi kal” şarkısıyla emekçinin ve hepimizin hâlâ “ıslak ıslak” andığımız Cem Karaca 57’sinde bir şeyleri yarım bırakarak, ama ölümsüzlerin arasında yerlerini alarak göçüp gitmediler mi?

40, 50, 60 hattâ 100 yaşında ölse bile her gerçek sanatçının ölümü erkendir… Sanat güneşimiz Zeki Müren’in ölümü de erken değil mi? Ya diğerlerinin?.. Burada saymaya kalksam sayfalar almaz.

***

"Ben yalnızca dürüst olmak isteyen, insanları mutlu etmeye çalışan biriyim. Tanrı'nın bana ihsan ettiği yeteneğim aracılığıyla onlara biraz olsun 'kaçış duygusu' vermek amacım. Kalbim burada işte. Tüm yapmak istediğim bu..." —Michael Jackson.

Önemli olan farklılıktır, fark yaratmaktır. Michael Jackson ani ölümü ile arkasında biletleri başlamadan tükenmiş 50 konser anlaşması bırakan bir sanatçı olarak da farklı olduğunu kanıtlamıştır. Müzik dünyası belki de ileride dâhi olarak anılacak bir sanatçıyı kaybetmiştir..

Toprağı bol olsun!

Tülay Hergünlü

İstanbul, 27 Haziran 2009

Kaynak: wikipedia.org

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..