Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '17

 
Kategori
Güncel
 

İlericiliğini ispat edemezsen adamlar sarıkla şalvarla ilerici, sen kravatla eski Türkiye olursun

İlericiliğini ispat edemezsen adamlar sarıkla şalvarla ilerici, sen kravatla eski Türkiye olursun
 

Seni anlamıyorlar ama sen de kendini anlatamıyorsun. Belirli bir kesimin ilericileri anlamaması beklenir zaten; ya algıları o kadardır ya da anlamak istemezler; lakin Türkiye’de ilerici olduğunu iddia eden kesimler ilerici gibi görünmüyorlar.

Bu iş iki kitap okumakla olmuyor. Sizler ülkeyi hep bildiğiniz bir yöne doğru çekiyorsunuz ama kimse arkanızdan gelmiyor; çünkü gideceğiniz yol belli değil.

Adını koyarak yazalım; solcular, Atatürkçüler, laikler ilerici olduklarını iddia ediyorlar. Gerici değiller, şimdi haklarını yemeyelim; ama ilerici de değiller. Bence eleştirdikleri gurupların seviyesindeler, sadece eleştirdikleri şeyler farklı.

Bir örnek: Bunlardan entelektüel bilgiye sahip prof. bir hanımefendi ile boşanma konusunu konuşuyoruz. Diyor ki kadının çocukları var, nasıl bir evliliği olursa olsun zorluklarla mücadele edecek yuvasını bozmayacak. Bu hanımefendi hem de ilerici bir platformda görevli.

Madem böyle, çarşaflıyı neden eleştiriyorsun; o da aynı şeyi söylüyor. Solcularla sağcılar arasında sırf giyim ve yaşam tarzı bakımından fark varsa bu, solcuların ilerici olduğunu göstermez; çünkü giyim de yaşam tarzı da tercihtir.

İlericiliğin literatürel biliminde “Nasıl yaşamalıyız?” diye bir soru yoktur. Fakat ilerici olduğunu iddia eden biri “Kadın çocukları için her şeye razı olsun” diyemez. Çarşaf giyse normal karşılarım ama bunu normal karşılamam.

Biliyor musunuz aslında Türkiye halkının siyasi ve kültürel yapısı şu an ki muhalefetin anlayışına daha yakın. Ama işte bu kesimin belli bir duruşu olmadığı için ikbali başka yerde arıyor.

Ne olduğun belli, birilerini ikna etmeye de ihtiyacın yok, kendini anlatmaya da… Sana gelecekler, sen onlara gel diye çağırmayacaksın; medeniyete çağırılmaz, tekkeye derviş mi topluyorsun?

Sağ, çıkıyor aslanlar gibi ilericiyim diyor, ileri demokrasi diyor; ilerici mi değil mi bilmiyoruz ama sende bu rahatlık yok. Kendine güvenin yok çünkü kendinden emin değilsin.

Fikirler tamam da insanları kıyafetleriyle eleştirmek sığlıktır. Demokrasinin, barışın, özgürlüğün, bilimin, insan haklarının birilerinin onayına ihtiyacı yok. Bunlar evrenin göklerindeki yıldızlar; kabul etsen de kabul etmesen de varlar. Sonra bunların nasıl olduğu belli, şöylesi böylesi yok.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..