Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '14

 
Kategori
Güncel
 

Ben koyun muyum?

Ben koyun muyum?
 

MASUMİYETİN ÖRNEKLERİ


2012 YILLIK GELİR VERGİSİ FAALİYET GURUPLARINA GÖRE DAĞILIMI

Maliye bakanlığının, meslek guruplarına göre yıllık gelir vergisi dağılımı 2012 yılı listesi 30 mayıs 2013 de RESMİ SİTESİNDEN yayınlanmış.

Listeye bakıldığında Maliye Bakanlığımız geleceğini, veresiyeyi toplayamayan ancak, sağlam müşterilere kazık atmakla ayakta kalmaya çalışan esnaf anlayışına bağladığını söylemek hiçte abartılı bir benzetme değil.

Uzun uzadıya bu listeyi yazmam mümkün değil. Zaten içinden seçip sizinle paylaşacağım listedeki görünür gerçek üç beş meslek gurubunu incelemek te, bu yazının amacına delil olmaya yetiyor.

Yoksulu odun, kömür, gıda maddesi takviyesiyle susturan devlet erki uzun zamandır, gelir farkını gözeten adil bir vergi sistemini uygulamak yerine, sisteme sermaye birikimi sağlamak ve sesi çıktığında da problem oluşturacak varlıklı kesimi kollamayı tercih etmişti. Bu nedenle kazanca göre tahakkuk ettirilen gelir vergisi yerine hepimizden aynı oran ve miktarda alınan dolaylı vergileri çoğaltarak yoluna devam ediyor Ötv  ve  Kdv İle.

Toplumun saygı ve güven duyduğu bir çok özel teşebbüs işletmesi  çalışanlarına verdiği ücretin çok altında bir bordro düzenleyerek,  insanların emeklilik ve tazminat gibi haklarını haksızca çalarken, ekmeğini riske etmemek için bu işe sessiz kalan güçsüzler ya da çok yüksek bir kazanç içinde olduğundan bu duruma göz yumanlar olduğu da yıllardır bildiğimiz bir gerçektir maalesef.  Maliye tarafından hiçbir ciddi takibe nedense gerek de duyulmaz.

Konumuz olan meslek gurupları 2012 yılı vergi dağılımı listesini yayınlayan Maliye, böyle açık bir tabloya hepimizin rıza göstermesini beklemekte ise, ya yurttaş haklarımızı hiçe saymakta ya da bizi gerçekten adam yerine koymamaktadır.

Bu resmi listeden alınmış 6 meslek gurubunun dökümü size yeterince bilgi verecek kadar açık olmakla birlikte, hem diğer meslek guruplarını incelemek hem de bu listenin doğruluğunu teyit etmek için internet üzerinden araştırarak,  doğruya ulaşmanızı önermekteyim.

MESLEK GURUBU                MÜKELLEF SAY.                 ORTALAM ÖDEME TUTARI

1-    AVUKATLAR                        43.982                                       2.493,89

2-    DİŞ HEKİMLERİ                   10.179                                           990,54

3-    MİM.MÜHENDİS                   14.856                                        1.995,00

4-    BİNA.İNŞAAT                         3.472                                       3.825,56

5-    MALİ MÜŞAVİRLER            41.124                                           645,76  

Bu listeyi görünce benim gibi ağlaşan bir çok emekli de bundan sonra maaşların azlığından şikayet ettiği için utanacaktır eminim. Bir avukatın, bir diş hekiminin, bir inşaat müteahhidinin hele bir mühendis hele, hele bir yeminli ! (işte bu çok trajikomik) mali müşavirin ortalama yıllık 650 lira vergi verecek kazanca sahip olduğunu öğrenince. 

Bir örnek sakladım gerçeğin aydınlanmasına aracı olacak. Bu meslek gurubu yaptığı her iş resmi olduğu için, öncelikle hizmeti karşılığı ücreti de resmileştirmekle yükümlü olan NOTERLER.

6-    NOTERLER                            2.048                                        49.559,81

Artık söze gerek yok. Bir görevi bu kadar kötü yapan ve ya hiç beceremeyen, üstüne hiç sıkılmadan bu rezilliği de kamuoyuyla paylaşan Maliye Bakanlığına açık çağrı yapmak istiyorum.

ZENGİNDEN ALAMADIĞINI YOKSULA FATURA EDEN DEVLET SOSYAL DEVLET OLMAK ŞÖYLE DURSUN (sermayeden yana) TARAF DEVLETTİR.

Sizi bilmem ama, eğer şahsen ben bu adaletsizliğe yeterince tepki gösteremezsem, 21 Asırda yaşamış bir insan olmaktan utanır, koyun olduğumu KABUL ederim.

 
Toplam blog
: 88
: 265
Kayıt tarihi
: 14.10.11
 
 

İstanbul 1946 doğumlu, gazetecilik yüksek okulu eğitimliyim. Müzik ve her türlü spor aktivitesi y..