Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '16

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İletişimin rengi ve yakası olur mu?

İletişimin rengi ve yakası olur mu?
 

Çalışma yaşamı hiç kuşku yok ki bir bütün. Yani bu alanda işleyen bir sistem var ve her bir değerli İnsan bu işleyişte dişlilerin birbirini tamamlaması gibi ayrı ayrı  öneme sahipler  ve sistemin döngüsü, çarkın işleyişi bakımından kendilerine tanımlanmış bir rölü temsil ediyor.

Bununla beraber işin kamu alanı veya özel sektör alanı olsun veya çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafı olsun hepsi iş yaşamının içinde ve birbirleriyle de bir şekilde etkileşim içerisindeler. İster hizmet üretimi olsun ister mal üretimi olsun, veya  bu alanların kendileri arasında sektörel olarak farklılıkları bulunsa bile çalışmadan ne hizmet ne de ürün üretimi gerçekleşmeyecekse; bu da konuyu tekrar iş ve çalışma yaşamına getirecektir. Bu itibarla çalışma yaşamı da bu manada bir bütünlüğe sahip.

Bu girizgahtan sonra konu başlığımıza dönecek olur isek; iş yaşamında da temsil edlen röller ve belirlenmiş sorumluluklar çerçevesinde, bir takım paylaşımlar elbette söz konusu. Yani  bir işin üretiminde birden fazla İnsan görev almışsa buradan itibaren devreye doğal olarak bu işin yönetim tarafı  da girecek ve bu değerli İnsanların biri iş gören diğeri  işe o işin idaresinden sorumlu İnsanlar olacaklar.

Değindiğimiz bu hususlara sanırım yabancı bulunan veya hemfikir olmayacağımız bir durumda buraya kadar pek yok.

İş çevrelerinde bu yazıya konu olduğu üzere, iletişimin önemi genel olarak kabul görmekle beraber, nedense etkili iletişim olsun, beden dili üzerine olsun yani; İnsan İlişkileri Yönetimine dönük çoğu eğitimlerin mavi yaka diye adlandırdığımız kesime (iş görenlere) yönelik olarak düzenlendiğine çokca raslamak mümkün.

Oysa İnsan İlişkileri adı üzerinde tüm iletişimler gibi çift yönlü bir etkileşim değil mi? Dolayısıyla konunun bir tarafı beyaz yakalılar (yöneticiler)  dan oluşmuyor mu? Onlarında bu becerilerinde, desteklenmeye, iyileştirilmeye ve geliştirilmeye muhtaç olmalarından daha doğal ne olabilir? Hem her bir iş birer proje değil mi? Proje Yöneticisinin mesaisinin hemen hemen %80 hangi alanda desek gelecek cevap:İLETİŞİM olmayacak mı? Peki Proje Yöneticisinin en önemli yetkinliği desek: yine cevap İLETİŞİM BECERİSİ(beşeri beceriler) olmayacak mı?

Çevremizde belki aylardan öte süredir depertmanlarının temizlik ve mutfak hizmetlerine ait çalışmaları yürüten İnsanlara  henüz isimlerini bilmediği için isimleriyle bile hitap edememe durumunda beyaz yaka çalışanlara rastlamadığımızı söyleye bilirmiyiz?

Özetle İletişimin rengi ve yakası olamayacağı aşikar. Dolayısıyla İletişim ve İnsan İlişkileri hele hele bugünün koşullarında bilgi çağı İnsanları olarak hepimiz için aynı derece öneme sahip.

Paylaşmak sevgidir, berekettir.

    

     

 
Toplam blog
: 3
: 34484
Kayıt tarihi
: 13.07.13
 
 

A.Ü.İktisat Mezunuyum. İnsan kaynakları yönetimi ve kariyer geliştirme, organizasyonel gelişim, t..