Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '06

 
Kategori
İyi Manzaralar
 

Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın

Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın
 

İstanbul`dan yola çıktığımdan beri kar yağışı hızını kesmedi. Otoyoldan ayrılıp Samsun karayolunda ilerlerken karla örtülmüş tepeleri görünce, içimi çocukça bir sevinç kapladı. İnip yoruluncaya değin karlar içinde yuvarlanmak istedim. Çankırı-Kastamonu yol ayrımına gelince uyarılar üzerine aracıma patinaj zinciri taktım. Önümde kıvrıla kıvrıla beni doruğa çikartacak yola aracımla tırmanmaya başladım.

Ilgaz`ın başı yine dumanlı. Güneş ara sıra çıkıp göz kırpıyor. Ormanın üstü yeni yağan taze karla yorgan gibi örtülü. Zirvede bulunan Karayolları Bakımevi`ni geçip 27. kilometrede "Ilgaz Dağı Milli Parkı" yazan tabelayı izleyerek kayak merkezine rahatça ulaştım. Kayak merkezini ana yola bağlayan 2 kilometre uzunluğundaki karayolunda bir süre ilerleyip orman içine sapıyorum. Yolda sabah yürüyüşüne çıkmış yaşlı çiftlerle selamlaşıyoruz. Anlaşılan bembeyaz karda ilk ayak izi birakan sadece ben değilim; gece orman sakinleri yiyecek aramış olmalılar burada. Ayı, kurt ya da diğer hayvanlarına ait olmalı gördüğüm izler. Telesiyej de çalışmağa başlamış. Telesiyejle Ilgaz`ın kuzey yamaçlarını kuşbakışı izleyerek Karakeçilik Tepesi`ne çıkıyorum. Telesiyejin çalıştığı bu hatta 900 metre uzunluğunda bir kayak pisti var. Bu pistin hemen batısında bulunan teleskili pistin uzunluğu ise 1500 metre kadar. Kayak hocalarından aldığımız bilgiye göre bu pistler dünya standartlarına çok yakın, normal eğimli ve küçük slalom yarışlarına da uygun.

1976 yılında milli park ilan edilen Ilgaz Dağı Milli Parkı`nda bulunan kayak merkezinde ikisi özel (Ilgaz Kayakevi ve Ilgaz Dağbaşı Otel), birisi kamuya ait (Köy Hizmetleri Konaklama Tesisleri) üç konaklama tesisi bulunuyor. Karakeçilik Tepesi`nin güney yamaçlarında ise Doruk Otel ve Derbent Motel var. Günün ilerliyen saatlerinde pistler hareketleniyor: Hocaları eşliğinde kayak öğrenen, günübirlik gelip kızaklarıyla kayan çocuklar, profesyonel kayakçılar, telesiyejle kuşbakışı turlar atanlar, yürüyüşe çıkanlar kayak merkezini canlandırıyor. Kastamonu`dan , Ankara`dan ve çevre illerden gelenler haftasonları Ilgaz`da doğa ile başbaşa doyasıya bir gün geçirip akşam geri dönüyorlar. Güneşin Kazançal Tepesi`nin ardından kaybolmasıyla da otellere dönüş başlıyor.


Kış sezonunun aralık ayında başlayıp nisanda bittiği Ilgaz Kayak Merkezi`nin tercih edilme nedenlerinden birisi de büyük kentlere yakınlığı ve rahatça ulaşılabilirliği. Özellikle Ankara`nın burnunun dibinde ! Profesyonel kayakçıların, Üniversite öğrencilerinin ve haftasonu tatilini geçirmek isteyen Ankaralılarin sıkça geldiği bir kayak merkezi Ilgaz. Özel araçla ulaşımın dışında Ankara-Kastamonu hattında çalışan otobüs firmalarının araçları buranın çok yakınından geçiyor. İstanbul`a 450 km, İzmir`e ise 720 km uzaklıkta. Özel araçla gelindiğinde otoyoldan Gerede çıkışından ayrılıp Samsun yoluna sapıp Çankırı-Kastamonu dörtyol ayrımından 27 km sonra kayak merkezine rahatça ulaşabilirsiniz.

Ilgaz Dağı Milli Parkı kış sezonu dışında da gözde bir tatil beldesi. Dağcıların, uzun yürüyüş yapıp yayla havası almak isteyenlerin vazgeçemedikleri bir doğa parçası. Ayrıca milli park sınırları içindeki Baldiran Vadisi`nde alabalik üretme çiftlikleri ve avlanma göletleri de bulunuyor. 15 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında yöreye gelen ziyaretçiler sportif amaçlı olta balıkcılığı yapabilecekleri gibi alabalık üretme çiftliklerinden balık satın alma olanağına da sahipler. Ilgaz`a gelen herkesin elbet bir beklentisi var; Orman içindeki karlı yollarda yürüyüşlere çıkmak, tertemiz havayı doya doya solumak. Kısacası Ilgaz, büyük şehirlerin karmaşasından kaçanlar için huzurlu bir sığınak.

 
Toplam blog
: 5
: 1003
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

Yıl 1982, güzel bir sonbahar günü başladı filmim. Halen sürmekte... İstanbul'dayım, işim muhasebe..