Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '09

 
Kategori
Sinema
 

İlginç sinema bilgileri

İlginç sinema bilgileri
 

İlginç Sinema Bilgileri


Sinemada bazı filmler vardır, oyuncusuyla özdeşleşmiştir adeta. Aslında o rol için önceden düşünülen başka isimler de olmuştur. Bazen de başyapıt derecesinde görülen filmler bin bir güçlükle seyirci karşısına gelmiştir. İşte sinema alanında yaşanmış, yaşanan ilginç olaylardan bir kaçı:

*Bruce Lee'nin oğlu Brandon Lee, The Crow(Karga) filminin çekimlerinde bir sahnede kuru sıkı olması gereken tabancada gerçek mermilerin bulunması sonucu yaşama veda etmiştir. Ailesi ve nişanlısı Brandon Lee anısına filmin yayınlanmasını istemişlerdir.

*Sinema sektöründe oyuncular eskilerde şimdiki kadar para kazanamıyorlardı. Charlie Chaplin 1914 yapımı Making A Living filminden haftalık 150$, sinemanın efsanevi sarışını olarak anılan Marilyn Monroe Bazıları Sıcak Sever(Some Like It Hot) filminden 200, 000$ kazanmışlardır. Brad Pitt'in Ocean's Eleven filminden kazandığı ise 30, 000, 000$'dır.

*Star Wars filmlerinin yıldızı Harrison Ford, Han Solo rolü için sonradan düşünülmüştür. George Lucas tarafından replikleri okuması görevi verilen Harrison Ford, alaycı tavırları ile Lucas'ın dikkatini çekmiştir ve Lucas Han Solo rolünü Ford'a vermiştir.

*Billy Wilder, Yaz Bekarı(The Seven Year Itch) ve Bazıları Sıcak Sever(Some Like It Hot) filminde beraber çalıştığı Marilyn Monroe'ya olan nefretini Garsoniyer(The Apartment) filmindeki parti kızı karakteriyle dile getirmiştir. Ama aynı Wilder, 1963 yapımı Sokak Kızı İrma(Irma La Douce) filminde Irma rolü için Shirley Maclaine yerine Marilyn Monroe'yu düşünmüş, Monroe'nun zamansız ölümü sonucu rol Shirley MacLaine'e gitmiştir.

*1963 yapımı Cleopatra filminin bütçesi 280 milyon $'dır.

*Garsoniyer(The Apartment), "En İyi Film Oscar"ını alan son siyah-beyaz filmdir.

*Esaretin Bedeli(The Shawshank Redemption) filminde Andy Dufrense rolü önce Tom Hanks'e önerilmiştir. Tom Hanks aynı yıl Forrest Gump filminin çekimlerinde olduğundan rol Tim Robbins'e gitmiştir.

*Geleceğe Dönüş(Back To The Future) serisinin ilk filminde Marty McFly(Micheal J. Fox) 1955 yılına anne babasının gençlik yıllarına gitmektedir. Annesi Marty'e aşık olur. Bu fikrin yanlış anlaşılacağı düşüncesiyle film, bir çok yapım şirketinin kapısından dönmüştür. Ayrıca filmde kullanılan zaman makinesi DeLorean yerine ilk başlarda buzdolabı düşünülmüş, bunun çocuklar üzerinde ölümcül hatalara sebebiyet verebileceği düşüncesiyle vazgeçilmiştir.

*Aynı filmde Marty'nin annesi rolünde izlediğimiz Lea Thompson, Micheal J.Fox(Marty McFly) ile aynı yaştadır. Marty McFly rolü için önce Eric Stoltz düşünülmüş, rol Micheal J.Fox'a gitmiştir.

*Şener Şen'in sinemaya adım atması seslendirme göreviyle başlamıştır. Şen'in para kazanabilmek için seslendirme yapmaya başlaması sinema için ilk adımıdır.

*Kemal Sunal, ilk filmi olan Tatlı Dillim'i gizlice bir sinema salonunda izlemiştir. Seyircinin bu yeni adama hemen ısınması sonucu sinema alanında başarılı olacağına inanmıştır.

*Tarık Akan'ın Hababam Sınıfı filmleri de dahil bir çok filmde seslendirmesini 2005 yılında aramızdan ayrılan ünlü tiyatrocu Pekcan Koşar yapmıştır. Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Kadir İnanır'ı da onun sesinden dinlemekteyiz.

*Balalayka filminde Kemal Sunal'ın rolü Sunal'ın beklenmeyen ölümü karşısında Şener Şen'e teklif edilmiş, Şen teklifi Kemal Sunal anısına saygısından dolayı kabul etmemiştir.

İşte bunun gibi bir çok ilginçliğe sahiptir sinema. Şimdilik aklımda olanlar ve netten derlediklerim bunlar. Devamı gelecek.

Kaynak:imdb.com
 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..