Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '06

 
Kategori
Çocuklar ve ilkler
 

İlk' lerin cazibesi...

İlk' lerin cazibesi...
 

Otomobilin icadını ve Türkiye' ye gelişini merak ettiniz mi hiç?

Otomobil ilk defâ Fransa´da yapılmıştır. İstanbul´da ilk otomobil ise, 1907 yılının 6 Ekim günü görülmüştür. Bu otomobil Paris´ten İstanbul´a 12 günde gelmiştir.

Bu sıralarda Fransa´da yapılan bir rallide otomobil bir çocuğa çarpmış, çocuk ölmemiş, ancak çok üzülen annesi, ´ Keşke bu otomobil keşfedilmeseydi! ´ demişti. O dönemlerde de ralli 20 km hızla giden arabalarla yapılıyormuş.(Düşünemiyorum 20 km hızla bir ralliyi) .

Bu olaydan sonra Zaptiye Nezâreti de sokaklarda otomobil dolaşmasını yasakladı. Otomobilin Türkiye´ de yaygınlaşması II. Meşrutiyet´ in ilânından sonraya denk geliyor.

Günümüzde ise otomobil artık lüks olmaktan çoktan çıkmış, her eve ve kişiye ihtiyaç durumuna gelmiştir. Özellikle İstanbul trafiğinin berbat keşmekeşinde araba kullanmak sinirleri zıplatsada otomobil olmazsa olmazlarımızdan oldu artık.

Eskiden köylerde nasıl her evin atı, ineği, öküzü mutlaka olurmuş, günümüzde de her evin bir arabası hatta artık kişi sayısına göre arabası mevcut. Otomobil, kimine göre özgürlük, kimine göre güç, kimine göre büyük ihtiyaç. Fakat gerçek olan şu ki otomobil, hayatımızı kolaylaştıran pahalı objelerden biri..

1907' den 2007' ye Türkiye'miz de hacı muratlardan, serçelerden, anadollardan gele gele, gelişen teknoloji ile otomobiller artık göz kamaştırıyor hem Türkiye'de hem tüm Dünya'da...

Günümüzde Türk mühendisleri de önemli dünya otomobil markalarının üretiminde, proje aşamalarında çalışmalarda bulunuyor ve önemli başarılara imza atıyorlar. Gurur verici ve sevindirici başarılar...

Bu başarıların devamını artarak çoğalmasını diliyoruz...

Sevgiler

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..