Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '09

 
Kategori
Projeler
 

İlköğretimde münazara ilk kez denenecek

İlköğretimde münazara ilk kez denenecek
 

TEGV


Toplum olarak tartışmayı pek severiz. Tartışma etiğine ve kurallarına uygun tartışma yaptığımız ise nadirdir.

Televizyonlarda ya da halka açık olarak yapılan tartışma düzenlerindeki mekanizma insanların birbirlerine hakaret etmesi ve bolca yüksek sesle konuşmaları üzerine kurulmuştur. Bu yüzden Türkiye’de tartışma denilince akla kötü, gergin, bol kavgalı sahneler gelir. Tartışma bir başka değişle kavgadır bizim lugatımızda. Kavgada da en yüksek ses çıkaranın kazandığına dair yaygın düşünce bizi sürekli bağırtmaya yöneltir. Bu çığlık kıyamet ortamda tartışma yapıyoruz diye sevinir dururuz.

***

Arapça bir kelime olan münazara ise kurallı tartışmayı ifade ediyor. Kuralların etrafında dönen bir tartışma oyunu olan münazara Türkiye’de tarihi süreçte özellikle yüksek öğretim kurumlarındaki öğrenciler arasında birtakım kulüpler aracılığı ile yapılagelmiş.

Türkiye ve dünyada üniversiteler düzeyinde en sık rastlanan münazara formatı “İngiliz Parlamenter Stili Münazara” iken liseler arasında daha farklı bir münazara formatı denenmektedir.

Ülkemizde münazara yarışmaları her yıl farklı dönemlerde yapılırken Liseler Arası ve Üniversiteler Arasında yapılan bu müsabakalar ile Türkiye birincileri belirlenmekte.

***

Liseler ve üniversiteler arasında yapılan münazara oyunu, planlanan bir projeyle ilköğretim seviyesine indirildi.

Projenin sahibi Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV).

TEGV’in 11 Eğitim Parkı ve 1 Öğrenim Birimi’nde ilköğretim 6,7.ve 8. Sınıflara devam eden öğrencilerden oluşturulan Münazara Takımları öncelikle münazaranın kuramsal yapısını kendi TEGV etkinlik noktalarında öğrenecek hemen ardından da İstanbul’da yapılacak Türkiye Finali’nde birbirleriyle yarışacaklar.

Bu Türkiye Finali’nin anlamı büyük. Türkiye’de ilköğretim düzeyinde bir münazara çalışması yapılmıyor. Yapılsa da oldukça küçük çapta kaldığından Türkiye genelinde bir örneklem teşkil etmiyor. TEGV’in bu projesi ile Türkiye’de ilk defa ilköğretim çocukları “kurallı tartışma” yapacaklar.

Birbirleriyle kurallı bir biçimde tartışan çocuklar, konuşma yaptıkları kürsüden jüriyi ikna etmeye çalışırken özgüven kazanacak, konuşma kabiliyetlerini geliştirerek geleceğe daha umutla bakacaklar.

***

Ülkemizde tartışma adabına uymayan tartışmalara o kadar alıştık ki bu çocukların yaptıkları tartışma bize nasıl görünür bilemem!

Tek emin olduğum bir şey var bu çocuklar bizlerin geleceği ne görürlerse ileride onları uygulayacaklar.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..