Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '07

 
Kategori
İnançlar
 

İnebolu’ da ezan: Diyanet İşleri Başkanlığı’ na açık mektup

İnebolu’ da ezan: Diyanet İşleri Başkanlığı’ na açık mektup
 

Diyanet İşleri Başkanlığına,
Ankara

İnebolu’da uygulanmakta olan ezan sistemi hakkında görüşlerimi bildirmek için bu mektubu yazıyorum. Şu andaki uygulamadan rahatsız olan çok kişi olmasına, bunu kendi aralarında konuşmalarına karşın, dini konularda görüş bildirme konusundaki çekingenlik nedeniyle bu konuda açık bir görüş oluşmamıştır.

Önce uygulamayı anlatmak istiyorum:

İnebolu’da ezanlar merkezdeki iki caminin minarelerinden okunmaktadır. İnebolu merkezindeki Orta Camiden merkezi olarak okunan ezan, çevredeki diğer minarelerden de yayınlanmaktadır. Ancak bir istisna vardır, Orta Caminin birkaç yüz metre yakınında olan Yeni Cami ezanı merkezi yayından almamakta, bu caminin minaresinden ayrıca okunmaktadır. Aynı anda ezan okuyan iki müezzin biri okurken diğerini beklemektedir. Böylece, ezanın her bölümü ikişer kez okunmuş olmaktadır. Bir kez okunduğunda 3 dakika kadar sürmesi beklenen bir öğle ezanı bu şekilde yaklaşık 7 dakika sürebilmektedir. İnebolu’nun merkezinde bulunanlar iki ezanı birlikte dinlerken diğer minarelerden ezanı dinleyenler yalnızca birini duyabilmektedir.

Bu camilerden yaklaşık 1 km uzakta olan Boyranaltı camisinden ezanı dinleyenler de yaklaşık 7 dakika süreyle ezanı duymaktalar, ancak okunan ezanlardan yalnızca birini duydukları için dinledikleri ezanın içinde, ezanın özelliğini bozacak uzun boşluklar oluşmaktadır. Benzer durum İnebolu’dan merkezi sistemle ezanı yayınlamakta olan köy camileri için de sözkonusudur.

İnebolu merkezinde ezanı dinleyenler iki minareden bir düet şeklinde okunan ezanı dinlemekten hoşlanıyorlar diye uzak mahallelerde ve köylerdeki camilerden aralarında uzun boşluklar olan bir ezanı dinlemek zorunda bırakmak o insanlarımıza bir haksızlıktır. Şehirdeki yurttaşımızın zevki için köydeki yurttaşımıza bu kötülüğü yapmamalıyız. Bu nedenle ezan sisteminin tek minareden okunacak şekilde düzeltilmesi gereklidir. Orta Cami’den yayınlanan ezan Yeni Cami tarafından da alınmaya başlanınca sorun çözülecektir.

Ezan yaşamımızın bir parçasıdır ve onu güzel seslerden, doğru makamında ve kuralına uygun şekilde dinlemek hepimizin hakkıdır.

Durumun düzeltilmesi için başkanlığınızın gerekli girişimlerde bulunmasını saygılarımla bilgilerinize sunarım.

Aydın Tiryaki
İnebolu

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..