Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnfertilite

İnfertilite
 

Sağlıklı günler!Bugün sizlerle önemli olduğuna inandığım bir konuyu paylaşacağım. İnfertilite (halk arasındaki adıyla kısırlık). Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Demir ile infertiliteyi konuştuk. Kendisi ile yıllar önce de pek çok sağlık programına imza attım. Değerli ve çok önemli bilgilerini paylaştı yine bizlerle.İnfertilitenin tanımından, sebep ve tedavi yöntemlerinden, yardımcı üreme tekniklerinden bahsettik Biz Tv’de Kadın ve Sağlık’ta.

Günümüzde infertilite nedeniyle çocuk sahibi olamayan pek çok çift, yardımcı üreme teknikleri sayesinde anne baba olmanın heyecanını yaşıyor. Sizlerle bugün infertiliteyi, bir sonraki yazımda da yardımcı üreme tekniklerini aktaracağım. Nurettin Demir’in konuyla ilgili açıklamaları gerçekten dikkat çekici: “İnfertilite artık halkımıza yabancı bir kelime değil, Tv’ler , sağlk programları ve diğer iletişim organları sayesinde tanımları biliyorlar. İnfertilite, korunmaksızın 1 yıl boyunca sağlıklı ve düzenli bir cinsel yaşam olmasına rağmen çocuk sahibi olamamak demektir. Tüm bu şartlara karşın bebeğiniz olmuyorsa siz “infertil” dediğimiz hasta grubuna giriyorsunuz. İnfertil halk arasında dendiği gibi “kısırlık” demek değildir aslında. Günümüzde infertilite sonucunda pek çok çift çocuk sahibi olmuştur.” Evet infertilitenin tanımı bu, peki sebepleri nedir? sorumun cevabı şu oldu:

“ İnfertilitenin sebepleri kadına, erkeğe veya ikisine ait olabilir. Kadında yumurtlama bozukluğu, tüplerin tıkalı veya az tıkalı olması, rahim içinde sorun, iltihabi bir enfeksiyon olması veya bunların dışında engelleyici tiroid hormonunda, tiroid bezinde, pankreasta, böbrek üstü bezinde problem varsa bunlar infertilitede kadına ait sebepler şeklinde ortaya çıkar.Erkeğe ait nedenler;spermle ilgili olabilir. Spermler erkekte yumurtalıklarda prostata taşınıyor.Prostatda da dediğimiz sıvının içine giriyor sperm ve bu meni kadına cinsel ilişki sırasında aktarılıyor. İşte bu anatomik yapı içerinde herhangi bir tıkanıklık veya üretim alamaması durumu erkekteki neden olabilir.Çifte ait ortak nedenler ise, cinsel birliktelik olamaması(vajinusmus gibi). İşte infertilite sebebiyle bize başvuran çiftlerde bu sorunlara rastlayabiliyoruz. İnfertilitede bir başka neden kadının yaşının ilerlemesiyle anne olma şansının azalması.Yumurta yapma yetisi 35-37 yaşından sonra yüzde 30-40’lara inebiliyor. Bu anlamda anne olmak isteyen bayanlara yardımcı üreme teknikleri ile sayesinde bu tatlı heyecanı yaşatabiliyoruz. Sayın Demir’in kullanılan doğum kontrol hapları ve rahim içi araç (spiral) hakkında ise özellikle altını çizdiği noktalar var ki çok önemli:

“Spiral kullanımını doğum yapmayan bayanlara önermiyoruz, tüplerin bir şekilde enfeksiyon kapmasına ve tıkanmasına neden olabilir, endometriozis (ağrılı adet görmeye neden olan) denen hastalığı başlatabilir ve infertilite sebebi olarak karşımıza çıkabilir.Bu yüzden spirali doğum yapan bayanlara öneriyoruz. Doğum kontrol haplarında ise böyle bir durum yok. Tersine haplar, oluşabilecek bir yumurta kistini ve endometriozisi engellediği için, bayanın bir engeli yoksa kullanabilir.Doğum kontrol hapı infertilite nedeni değil, beklide önleyici ve tedavi edici özelliğe sahiptir. İnfertiliteye sebep bir başka faktör de SİGARA!(Dikkat önemli) Hem kadında, hem de erkekte pek çok olumsuzluk nedeni sigaradır. Erkekte spermin kalitesini azaltır. Kadında ise, tüpte döllenmiş yumurtanın ana rahmine yerleşmesine (yuvalanmasına) engeldir. Sigara içimini kesinlikle tasvip etmiyoruz.İnfertilite nedenlerinden biri de strese bağlı psikolojik rahatsızlıklar olabilir.Biz bu noktada çiftlere tüm sorunlardan uzaklaşmalarını, belki bir tatile gitmeyi, yaşam tarzlarında değişiklik yapmalarını önerebiliyoruz.Stresli bir ortam her iki kişide de olumsuz bir hava estirebilir.Günümüz koşullarında her alanda maalesef ki stres hep başrolde.

Sayın Demir infertilite ve nedenleri hakkında bu açıklamalarda bulundu.Bebek sahibi olmak isteyen pek çok çift bu sorunun cevabı biliyor , tedavi oluyor ve bebeklerini kucaklarına almanın keyfini yaşıyor. Bir de “Adı konulamayan infertilite” var ki o noktada pek de bişey söyleyemiyoruz. O konuda ayrıca değineceğiz. Bir sonraki konumuz yine Nurettin Demir ile yaptığım programın içersinde yer alan Yardımcı Üreme Teknikleri olan Aşılama, Mikroenjeksiyon ve Tüp Bebek.

Tekrar buluşuncaya dek her şey gönlünüzce olsun.Aman sağlığınıza dikkat edin.Sizi riske atacak her türlü olumsuzluktan uzak durun lütfen.Sağlıklı günler!..

Handan SARAYHANOĞLU

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..