Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gebelik döneminde bulantı ve kusma

Gebelik döneminde bulantı ve kusma
 

Sağlıklı günler!..

Bugün sizlere gebelikte anne adaylarının başına gelebilecek, pek de hoş olmayan bir durumdan bahsedeceğim: Bulantı ve kusma. Konuyla ilgili olarak Biz Tv’de Perşembe günü Kadın ve Sağlık’ta konuğum olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Uysal ile bu konuyu konuştuk.

Anne olmaya hazırlananbayanlar, hamileliklerinin ilk aylarında var olan tüm kokulara karşı daha hassaslar. Onlar için herşey değişik, zaman zaman çok kötü kokabilir.Tabi istem dışı bir durumdur bu.Bulantı ve kusma toplumumuz içinde hemen şu espriye konu olur: “Hamile misin yoksa!” Ama malesef bizim espri diyebileceğimiz bu konu, hamile kadınların can sıkıntısıdır.

Sayın Uysal konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı bizlere:

“Bulantı ve kusma gebe olan 100 kadından 60- 70 kadarında görülebilir.İleri derece kusma problemlerinde hastanede tedavi etmemiz gerekebiliyor. Bu rahatsızlığa İngilizler “Sabah Hastalığı” adını vermişlerdir.Çünkü gebelikte bulantı ve kusmalar sabahları açığa çıkarlar. Bu sorunun ana sebepleri; endişe, korku, gebenin kafasındaki soru işaretleri, bunun dışında anne adayının vücudunda var olabilecek metabolik bir rahatsızlık(böbrek, karaciğer, tiroid, mide gibi ) olabilir. Bunun sebebide, gebelikte açığa çıkan HCG ve östrojen hormonlarının, diğer dönemlerden farklı olarak gebelik döneminde daha yüksek olmasıdır.Özellikle bu hormonlar, çoğul ve mol gebeliklerde daha yoğun geçer.Bu tip gebelerde bulantı fazlaca olur.Her hamilede bulantı ve kusma olmaz. Anne adaylarının bu sorunu fiziksel bir hastalık yoksa, psikolojiktir.

Bu şikayetlerle bize başvuran anne adaylarına çeşitli testler uygulayarak sorunun fiziksel veya psikolojik yönlerini araştırıyoruz.Karaciğer fonksiyon, kan sayım, idrar ve böbrek yolları ile ilgili çeşitli testler yapıyoruz.Tedavi kısmında her hastaya ilaç önermiyoruz.Çünkü bulantı ve kusması yoğun olan her gebe ilaç kullanamıyor.Öncelikle nedenlerin çevresel faktörlerine bakıyoruz. Hamile bayanın kendisini huzursuz ve mutsuz hissettiği ortamlarda bulunmamasını tavsiye ediyoruz.

Bu anlamda eşlere çok görev düşmekte.Daha hassas olmalı, eşlerine karşı anlayışlı ve sevgi dolu yaklaşmalılar.Hamilelikte vücut hormonların etkisiyle kendisini yavaşlatmakta. Sindirim sistemide kendiniyavaşlatmakla birlikte gebe kadınlarda mide yanması da görülür.Normalde 2-3 saatte sindirilen besin, hamile iken 4-5 saatte sindirilebiliyor. Bu da bayanlarda mide yanmasına neden oluyor.Hamilelikte kadınların beslenmesine özellikle dikkat etmesi gerekmekte.Az ama sık öğünlerle, iyice çiğneyerek beslenmeliler.Kendilerine iyi bakmaları demek, daha sağlıklı bir hamilelik geçirme olanağını sağlamakta. Ayrıca doktorlarının kendilerine tavsiye edeceği ilaçları güvenle kullanabilirler.Vitamin ve mineral takviyesi de gebe kadın için önemli, bu konuyla yakından ilgilenmeli, bol sebze ve meyve tüketmeliler.”

Evet önemli bilgileri sizlerle paylaştığıma inanıyorum.Eğer hamile iseniz, siz o şanslı özel insanlardansınız. Bu şansınızı kendinize ve bebeğinize iyi bakarak gösterebilirsiniz.

Unutmayın onun sağlıklı, huzurlu ve mutlu olması öncelikle sizin elinizde.

Herşey gönlünüzce olsun.


Handan SARAYHANOĞLU

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..