Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Jinekolojik kontroller

Jinekolojik kontroller
 

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!..

Bilmemek değil ayıp olan; öğrenmemek, çaba göstermemek ve önyargılara yenik düşmek mesele! Özellikle son yıllarda bayanlarımız “Jinekolojik kontrollerime gidiyorum; yıllık kontrolümü yaptırdım.”gibi cümleler kursa da hala bu konuda düzen ve programını yapmamış olanlarımız da yok değil hani! Gelin şimdi jinekolojik (kadın hastalıkları) kontrollerle ilgili tüm ayrıntılara bakalım:

-Jinekolojik Kontrol ve amaçları:

Ülkemizde hala pek çok kadınımız rutin doktor kontrollerine gitmez. Sadece en son noktada, hastalık tahribatlara yol açtıktan sonra buna acil olarak karar verir. Kontrollerin amacı, özellikle rahim ve yumurtalıklarla ilgili sorunları yolun çok başındayken ortaya çıkarmak ve o sonuçlara göre önlem almaktır. Karın içinde yerleşmiş olan rahim ve yumurtalıklarda erken teşhis edilen herhangi bir sorunun önüne jinekolojik kontrollerle geçilebilir.

-Ne zaman başlamalı, ne sıklıkla yaptırılmalıdır?

İlk adet kanaması başlayan genç kızlarımızın yılda bir kez kontrol olması yeterlidir. Evlenmiş veya cinsel hayatı başlamış olanlar ise 6 ayda bir kontrol yaptırmalı. Doktorunuzun vereceği kararla bu kontroller sıklaşabilir yada azaltılabilir.

-Jinekolojik kontrollerde hangi organlara bakılır?

Kontrollerde rahim, yumurtalık, vagina iç ve dış bölgesi ile rahim dış kanalına bakılır.

Jinekolojik kontrollerde ayrıca, meme sorunları ile tiroid bezi kontrolleride yapılmaktadır.Yılda bir kez simir testi yaptırmak herhangi bir olumsuzluğa karşı, erken teşhis açısından önemlidir.Unutmayın; erken teşhis hayat kurtarır. Rahim ve yumurtalıklardaki değişimleri gözlemlemek adına rutin ultrasonografide büyük önem taşıyor.

-Kontrollerde hangi testler yapılmalıdır ?
Herhangi bir sorun saptanmamışsa , yılda bir kez vaginal simir testi ve ultrasonografi muayeneye ilaveten yapılabilir. Menopozda ve 40 yaş üzerindeki kadınlarda senelik mamografi de yapılmaktadır.Mamografiye karşı müthiş bir ön yargı var, bu çok yanlış. Mamografi acı vermeyen, gerekli noktalarda yapılması gerekli bir işlemdir. Bayanlar dikkat , özellikle yakınlarında meme kanseri saptanan kadınlarda , 30 yaşından itibaren periyodik mamografi yapılması önerilmektedir. Meme kanseri ve diğer kanser türleri ile savaşmada rutin kontroller önemli. Bunun dışında soruna yönelik testler doktorunuz tarafından size önerilecektir.

Kontrollerinizi aman ihmal etmeyin bayanlar, giriş yazımda da dediğim gibi doktor tavsiyelerinin dışında kulaktan dolma, yarar sağlayacağı yerde sizi zora ve sıkıntıya sokacak sözde bilgilerden uzak durun. Erken teşhis hayat kurtarır, lafını pek severim. Zamanında ve düzenli yapılan kontroller ile çoğu insanın hayatı kurtulmuştur.

Her kadının hakkıdır kaliteli yaşamak! Sağlığınızı “bana bişey olmaz”diyerek kaybetmeyin. Özellikle annelerimizin evlatlarını düşünerek daha gayretli ve azimle tutunmaları gerekir hayata. Düzenli yapılan kontrollerle saptanan her hastalığın önüne geçmek mümkün iken, zaman kaybı yüzünden bu riski lütfen göze almayın. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun!Hoşçakalın...


Handan SARAYHANOĞLU

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..