Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gebelikte beslenme

Gebelikte beslenme
 

Dengeyi korumak önemli!..

Anne olacağını öğrenen her kadının önemle üzerinde durduğu bir soru vardır: “Şimdi ben nasıl beslenmeliyim?”. Kimi zaman hamile bayanlara önerilen diyetler gereksizdir. Uzmanlarımızında belirttiği gibi az ama sık sık yiyin. Bebeğinizin fiziksel, ruhsal ve zihinsel gelişimi açısından sağlıklı ve iyi beslenmeniz yeterlidir. Ümit ediyorum ki anne adaylarımız geçtiğimiz Şeker Bayramı’nda ölçüyü kaçırmamıştır. Gelin şimdi hamilelik döneminde sıklıkla almanız gereken besin öğeleri neler bir bakalım;

-Kalsiyum

Kalsiyum, bebeğinizin gebeliğin 8. Haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gerekli olan mineraldir. Peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı besinler kalsiyum açısından zengindir.

-Proteinler

Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya) gibi protein bakımından zengin besinler önerilmektedir. Etin yağsız şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca balıkta, proteinden başka bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de bebeğin zeka gelişimi üzerine olumlu etkili maddelerdir ki, anne adaylarının haftada bir veya iki kez tüketmesi çok önemlidir. Dikkat; tüketilen balık taze ve iyi pişirilmiş olmalıdır.

-C Vitamini

C Vitamini anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu mikroorganizmalara karşı koruma altına alır. Portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, domates, çilek, greyfurt, karnıbahar, lahana, brüksel lahanası gibi pek çok taze meyve ve sebzeler C vitamini açısından zengindir. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamini kaybolur.Bu yüzden besinleri taze iken tüketiniz.

-Folik Asit
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması çok önemlidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak), fındık, karnıbahar, yer fıstığı ve kepekli ekmek folik asit bakımından zengindir.

-Gebelikte Sıvı Alımı

Gebelik süresince bol miktarda su ve sıvı alımı siz ve bebeğiniz açısından son derecede yararlıdır. Özellikle bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu, bebeğin amnion sıvısının normalden az oluşu, erken doğum eylemi, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir. Asitli ve kafeinli sıvıları ise uzmanlar asla önermiyor. Bu sıvılar suyun yerini zaten tutamaz, bol bol su içiniz!

-Lifli (posalı) Besinler

Gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok yararlıdır. Lifli gıdalar en sık olarak kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarnalar, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç, ahududu ve kuruyemişte bol miktarda vardır.

Diyet yapmak için hamilelik döneminiz uygun zaman değildir. Uzmanların da dediği gibi mutlaka az ama sık öğünlerle beslenmelisiniz. Ne uzun süre aç kalın, ne de midenizi tıka basa doldurun. Vitamin ve mineral alımına dikkat etmelisiniz. Onu yeme, bunu yeme mantığından çok, sağlıklı olduğunu bildiğiniz beslenme alışkanlığını uygulamalısınız. Doktorunuzla birlikte alacağınız kararlar size yetecektir eminim.

Zaten anne adaylarının bebeklerinin sağlıkları adına en iyi kararları vereceğini biliyorum.Sağlıklı ve kaliteli bir hamilelik geçirmek adına lütfen kendinize dikkat edin. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun... Hoşçakalın.

Handan SARAYHANOĞLU

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..