Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '09

 
Kategori
Eğitim
 

İngiliz’in mevcut olan cesaretine, Hıristiyanlık ayrı bir kuvvet katmıştır

İngiliz’in mevcut olan cesaretine, Hıristiyanlık ayrı bir kuvvet katmıştır
 

Doç. Dr. Yücel Kabapınar Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda 1989 yılında araştırma görevlisi olarak akademik yaşamına başlayan Kabapınar, 1995-1999 yılları arasında doktorasını İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde yapmış, 2000 yılında Yardımcı Doçent olmuştur. 2000-2003 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüş, 2003 yılından bu yana da şu andaki görevinde bulunmaktadır.  

Şu anda lisans düzeyinde Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi ile Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme ve yüksek lisans düzeyinde Sosyal Bilgiler Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar adlı derslere girmektedir. Bugüne kadar yazdığı 10’dan fazla kitabı kitapevlerinin vitrinini süslemektedir.  

Elbette Yücel Kabapınar’ı, uğraştığı bilim alanında değerli kılan pek çok çalışması vardır. Ama Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal bilimlerin, tarihin yöntem arayışı ve dersin öğretim amaçlarına ilişkin görüşleri adıyla yayımlanan Ötekiler üzerinden bizi değerlendirmek başlıklı çalışması, üzerinde uzun süre düşünülmesi gereken bir yapıt niteliğinde.  

Özetle çalışma şöyle: Türk ders kitaplarından alınan bir metinde Türk kelimesi İngiliz ile Müslüman, Hıristiyan ile akıncılar, şövalye ile batı, doğu ile değiştirilerek, tarih kitabı ve okudukları metin üzerine öğretmen adaylarının fikirleri soruldu. Durum anlayacağınız gibi; metni tarih-sosyal bilgiler öğretiminin niteliği ve uyandırdığı duygu ve düşünceler açısından değerlendirmeleri istenen öğretmen adayları kendilerini çalışkan, cesur, temiz, inançlı, hep haklı gören İngilizlerin tarih anlatımını yanlı bulmakla kalmayıp, üstelik “yalancı, pis, hilekâr” gibi yorumlar da yazdılar.  

Siz de eğer aşağıdaki metinde geçenleri İngilizlere yakıştıramadıysanız, yukarıda belirtilen kelimeleri kendinizce düşündüğünüz ‘orijinalleriyle’ değiştirerek ötekiler üzerinden kendinizi değerlendirmekten vazgeçebilirsiniz.  

 

*** İngiliz’in zaten mevcut olan cesaretine, Hıristiyan dini ayrı bir kuvvet katmıştı. İngiliz ordusu daima savaşa hazırdı. Yorulmak bilmezdi. Müslümanların üç günde aldıkları bir yolu, bir gecede alırdı. Yüz Müslüman’ın on bin İngiliz’den daha fazla gürültü yaptığını Doğulu yazarlar bildirmektedir. İngiliz askerleri her türlü takdirin üzerinde cesaret sahibiydiler. ***  

 

Yapacağınız aslında eski olan yeni değerlendirme, kendinizi zaten öyle düşündüğünüz için size fazla bir şey kazandırmayacak ama sanırım yeniden mutlu hissetmenizi sağlayacak.  

Kaynak/resim:www.milliyet.com.tr-www.marmara.edu.tr 

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..