Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İnovasyon ve liderlik stratejileri için sınırsız bir kaynak, “Gandhi” filmi günümüzün kördüğüm sorun

İnovasyon ve liderlik stratejileri için sınırsız bir kaynak, “Gandhi” filmi günümüzün kördüğüm sorun
 

iletişim,değişim,saygı,nezaket,öfke kontrolu,diyalog,kaynak verimliliği,paydaşlar,yalın hizmet,


20. yüzyılın ilk yarısında İngiliz sömürgesi altındaki Hindistan’da geçen film, bağımsızlık mücadelesi için İngiliz yönetimine karşı “Pasif Direnişi örgütleyen Mahatma Gandhi’nin hayatından bir kesit anlatıyor. En iyi biyografik çalışmalardan biri olarak kabul edilen Gandhi, 11 dalda aday olduğu Oscar ödüllerinden “en iyi film” ve “en iyi yönetmen” dâhil tam 8 ödülle döndü. Gandhi rolünde sinema tarihinin en iyi performanslarından birine imza atan usta oyuncu Ben Kingsley’nin ise “en iyi erkek oyuncu” dalında heykelciğe uzanmasıysa pek zor olmadı. Cenaze sahnesinde yaklaşık 300.000 kişinin yer almasıyla da bir film sahnesinde yer alan en kalabalık insan sayısı rekorunu da elinde bulunduran film, çarpıcı sahneleriyle hafızalardan silinmeyecek bir yapıt.

Gandhi

"göze göz “sadece tüm dünyayı kör bırakır.

- bir anarşist ordusu yarattık, İngilizlerle savaşacak bir grup değil!

- savaşa karşısınız sanıyordum.

- haksızlığın olduğu yerde savaşa daima inanırım; âmâ bu değişim için mi, cezalandırmak için mi olmalı? Günahkârlar olarak cezayı tanrıya bırakmamız gerektiğini gördüm. Bireyleri değiştirmek istiyorsak bunun, trenleri raydan çıkarmak ya da birini kılıçla kesmekten daha iyi yolları var...

Siz kendi elinizle teslim etmedikçe, kimse kendinize olan saygınızı elinizden alamaz

Tanrı bile aç bir insana ekmekten başka bir biçimde görünmeye cesaret edemez.
(Gandhi)

-Yaralılar için herhangi bir önlem aldınız mı general?
- Yardım isteyen herkese yardım etmeye hazırdık.
- Sizce bir e-505 thompson ile vurulan bebek nasıl yardım isteyebilir?

''Dünyadaki tek şeytan kendi kalplerimizdedir. Savaşlarımızı sadece kalplerimizde yapmalıyız....’’

İnovasyon ve yöneticilik stratejileri için sınırsız bir kaynak, GANDHİ filmini defalarca izleyin!

Gandhi hayatı boyunca şiddet kullanmaz, düşmanlarına öfke duymaz, nazik ve saygılıdır. Bir farkla inançla için hayatını riske atmaktan çekinmez

Gandhi için kaynak sorunu yoktur. Hindistan'ı İngiltere'nin sömürgesi olmaktan bağımsızlığa kavuşturmak için kimseden kaynak talebi olmamıştır.

Beraber ortak yaşadığı köyde sırayla herkes ortak işleri yapar, kendisi ve karısı da sıraları gelince ortak tuvaletleri temizlerler

Gandhi halkla, iletişim kurmada tarihteki liderler arasında 1.sıradadır. Ülkede Hindular ve Müslümanlar arasında iç savaş çıkmıştır. Savaşı sona erdirmek için süreksiz oruç tutmaya başlamış ve iç savaşın liderleri iç savaşı sona erdirmişlerdir.

Gandi her türlü makam, mevki ve maddi imkanları elinin tersiyle itmiştir. Bu durum ona bağımsız düşünme ve hareket imkanı tanımıştır

Gandhi halktan biri gibi giyinmiş, onlar gibi kendi ihtiyaçlarını karşılamış ve kendisine düşman olanların arasına dahi korumasız girip onları bir baba gibi dinlemeyi başarmıştır.

Gandhi için düşman kavramı olmamıştır. Baş düşmanı olan İngilizler sırf bu nedenle dahi onunla diyalog kapısını her zaman açık tutmuşlardır.

Gandhi Hindu dinine mensup olmasına rağmen Müslümanları koruduğu için fanatik bir Hindu tarafından öldürülmüştür. Son sözü " TANRIM “olmuştur.

Günümüzde yönetici ve iş adamlarının GANDHİnin iletişim kurma, kaynakları verimli kullanma, tüm paydaşların işbirliğini sağlamak, hedeflerinden taviz vermeme yöntemlerinden çok şeyler öğreneceklerini düşünüyorum.

Son söz: Şiddetsiz bir dünya istiyorsak nefreti kendi zihnimizden uzaklaştırmakla işe başlayabiliriz.

 

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..