Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İnsancıl Kapitalizm

İnsancıl Kapitalizm
 

İnsancıl kapitalizm hoş bir tebessüm olsa gerek...


Bu yıl Davos'ta yapılan ve dünya ekonomisinin tartışıldığı toplantılarda kendisini emekliye ayırdığını, yaşamının bundan sonrasını insanlığa hizmete adayacağını söyleyen Bill Gates, küresel krizi teknoloji ve insancıl kapitalizm önleyebilir diye bir düşüncesini dile getirmiştir. " Fakirler eğitim, sağlık ve teknolojiden yararlanamıyor, fakirlere yardım için hükümetler ve STK' lar işbirliği yapmalı" diye çağrıda bulunmuştur.

Aynı toplantılara katılan ve Bill Gates'in aksine " Sermayenin değil insanların hakim olduğu bir toplum modeline inanıyorum " diyen Kemal Derviş' in sözleri ise sanki kulağa daha bir insancıl geliyordu.

Yine de bu toplantılar sonrası yapılan açıklamalar gösteriyor ki, zenginler yoksulluğun ulaştığı boyutun ciddi ciddi farkındalar, giderek azalan üretim çarklarının yeniden canlandırılması ve çöken orta sınıfın adeta tekrar yaratılarak tüketime yönlendirilmesi gerek, bu projeyi çok önemsiyorlar.

Davos toplantıları yıllardır yapılır ve her toplantı sonrası dünyada yoksulluğu sona erdirecek evrensel sözler söylenir. Fakat ne yazık ki, bunca yıl geçmesine rağmen hala günde 30.000 çocuğun yoksulluktan açlıktan öldüğü bir dünyada yaşıyoruz. Oysa ülkelerin silahlanma yarışında harcadığı paralar kokunç rakamlara ulaşmıştır ve belki de o paranın çok azı ile dünyada yoksulluğu sona erdrirmek mümkün olabilir. Fakat dev bütçelerle uzun vadeli araştırma geliştirmeye dayalı yatırım programlarında yüzbinlerce kişinin çalıştığı bu çark durdurulabilir mi..?

Bunu gerçekleştirmek için ortak akıl ve irade birliği gerekiyor, öncesinde de silahlanma yarışını durduracak, dünyaya soluk aldıracak siyasi çözümler üretilmeli belki de. İnsanlığın bugün ulaştığı ve ne yazık ki, çok az bir kesimin yararlandığı gelişmişlik düzeyi isterse bunu başarabilir, dünyamızın yarınlarını kurtarabilir, isterse tabi.

Kızılderililer savaş baltalarını toprağa gömeli ve barış çubuğunu tüttürmeye başlayalı çok uzun yıllar geçti; uygar dünya onların gerisinde kalmamalı.

Yine de kurdukları vakıf ile bundan sonraki yaşamlarını insanlığa adayan Belinda ve Bill Gates çifitine teşekkür etmeli ve bu uzun soluklu yolculuklarında başarılar dilemeliyiz.

İnsancıl kapitalizm ise yüzlerde hoş bir tebessüm olarak kalacak..



 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..