Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '14

 
Kategori
Psikoloji
 

İnsanlar intihardan nasıl vazgeçirilir?

İnsanlar intihardan nasıl vazgeçirilir?
 

yenisafak.com


Birkaç gün önce medyada boğaz köprüsünde intihar girişiminde bulunan ve bu girişimin sonunda da intihar eden kişiyle ilgili bir haber yer almıştı.  Boğaz köprüsünün korkuluklarına çıkan bir adam polisin 3 saatlik ikna çabalarına karşılık kendini boşluğa bırakmış ve yaşamını kaybetmişti.  Bu ikna çabaları içerisinde bir polisin intihar girişiminde bulunan adamla bir selfie, Türkçesiyle özçekim  fotoğrafları da basında yer aldı.

Şimdi aklımıza şu soru geliyor. Acaba bu  polisler psikoloji eğitimi almışlar mıydı? Hiç sanmıyorum. Zaten öyle bir eğitim alsa polis o kişiyle fotoğraf çektirme çabası içerisine girmezdi. Bu işin doğrusu oraya bir psikoloğun getirilmesiydi.  Peki psikolog nasıl bir yöntem uygulayacaktı?

İnsanlar iki şekilde intihar girişiminde bulunurlar. Birincisi yardım almak amacıyla, ikincisi de direkt ölüme koşmak şeklinde. Bu olaydaki intihar girişiminde bulunan kişi, kesin olarak ölümü kafasına koymuş olsaydı, araçtan iner inmez kendisini köprüden aşağı atar, belki de geride bıraktığı bir notta intihar sebebini yazardı. Ama kişi korkuluklara tutunup, 3 saat insanları dinliyorsa, bir yardım istediği sonucuna varılabilir. Kişi istediği yardımı alamadığına inandığında da kendisini boşluğa bırakmıştır.

Psikologlar, intihar girişiminde bulunan kişilere karşı suçlayıcı ifadelerde bulunulmamasını, diğer taraftan kendilerine de tam anlamıyla da  hak verilmemesi gerektiğini savunuyorlar. İntihar etmek isteyen kişiye “Tamam sorunlarından kurtulmak için kendini öldürmek istiyorsun, ama başka bir yol da bulunabilir” şeklinde yaklaşımda bulunulmasını öneriyorlar.

Bir tarihte tanık olduğum bir olayda  bir binanın tepesinde intihar girişiminde bulunan bir kişi sevdiği kızı ailesi vermedi diye intihar edeceğini söylüyordu.  Aşağıda toplanan kalabalıktan birkaç kendini bilmez kişi “Atla, atla” diye tahrik edici sözlerde bulunurken, polisler adamın sevdiği kızı olay yerine getirerek, genci intihardan vazgeçirmişlerdi.

Peki insanlar neden kendilerini öldürmek isterler?

1.       Kişi terkedilmiştir.

2.       İflas etmiştir.

3.       Ödenemeyecek bir borcun altına girmiştir.

4.       Kendisini önemsiz hissediyordur.

5.       Çok sevdiği birini kaybetmiştir.

6.       Kişi uzun zamandır işsizdir. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler vardır. Bu yüzden bunalıma girmiştir.

Buraya şu an aklıma gelmeyen birçok neden daha yazılabilir.

Burada önemli olan kişinin hangi nedenle intihar etmek istediğini öğrenmek gerekir.  Eğer kişi oraya istediği bir kişinin getirilmesini istiyorsa, bu sevdiği kişi, bir akrabası, belki de çok sevdiği bir sanatçı da olabilir, o kişinin oraya getirileceği konusunda o kişiyi inandırmak gerekir.  Eğer işsizlik sorunu yüzünden intihar girişiminde bulunuyorsa, ona iş bulunacağı söylenir. Borçları konusunda başka alternatifler olduğu belirtilebilir. Bu konuda kendisine herkesin, hatta devletin bile yardımcı olacağı anlatılır. Ayrıca din mefhumu da kullanılabilir. Çünkü dindar kişiler intihar etmenin bir insanı öldürmek kadar günah olduğunu bilirler.

Sonuç olarak, intihar girişiminde bulunan kişilerle muhatap olacak kişilerin mutlaka profesyonel eğitim almış olması gerekir. Yoksa intihar edecek kişiyle fotoğraf çektirecek polisler değil….

 

 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..