Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '14

     
    Kategori
    Psikoloji
     

    Mizah tarzları - Seninki hangisi ?

    Mizah tarzları - Seninki hangisi ?
     

    Mizah tarzları incelendiğinde; 4 ana başlık altında karşımıza çıkmaktadır. Bu boyutlardan ikisi olumlu (katılımcı ve kendini geliştirici) ikisi olumsuz (saldırgan ve kendini yerici) mizah tarzlarından oluşmaktadır. Mizah tarzlarından ikisi, psikolojik olarak iyi olma durumu açısından olumlu ve sağlıklı, ikisi de psikolojik olarak iyi olma durumu açısından olumsuz ve sağlıksız mizah tarzlarıdır.

    Toplumsal olarak ele alındığında; gülmenin,  bulaşıcı olduğunu belirtilir. Gülmek, grup halindeyken bir füzyon reaksiyonu gibi yayılır. Gerçekten de, bazen bir insanın gülmekte olması, o insanın neye güldüğünü bilmesek bile, bizim de gülmeye başlamamız için yeterli olur.

    1- Katılımcı Mizah

    Uyumlu bir mizah türü olan katılımcı mizah; başkalarını eğlendirmek, gevşetmek için mizahı kullanabilme yeteneğidir. Kişiler arası gerilimi azaltmak, başkalarını eğlendirmek, ilişkileri kolaylaştırmak, eğlenceli bir şeyler söylemek için bu tarzda mizah anlayışı kullanılmaktadır. Herhangi bir düşmanlık içermeyen, ilişkileri geliştirmek için mizahın kullanıldığı bir tarzdır. Psikolojik ruh hali olarak; neşelilik, özsaygı, samimiyet, tatmin edici ilişki ve pozitif duyguların ortaya çıktığı bir tarzdır.

    Kendini gerçekleştirme ile, psikolojik iyi olma haliyle de olumlu yönde ilişkili olan katılımcı mizah; buna karşılık depresyon ve sinirlilik haliyle olumsuz yönde ilişkilidir. Tahmin edileceği gibi; katılımcı mizah anlayışına sahip bireyler daha dışa dönük, yeniliklere açık ve olumlu bir ilişki içerisindedir

    2- Kendini Geliştirici Mizah
     
    Kendini geliştirici mizah olumlu bir mizah tarzıdır.Bu tarza sahip bireyler, yanlarında başkaları olmadığı zamanlarda da yaşamın zorluklarına, uyuşmazlıklarına ve strese, olumsuz duygu ve düşüncelere karşı bir baş etme aracı olarak kullanma eğilimindedirler. Bu mizah tarzına sahip bireyler kişiler arası ilişkilere odaklanmaktan daha çok, kendilerine yönelirler. Bu yüzden katılımcı mizah tarzına sahip bireylerde olduğu gibi güçlü ilişkilere sahip değillerdir ve daha az dışa dönüktürler. Bu mizah tarzına sahip bireyler daha çok deneyime açıktır, öz saygı yüksektir.
     
    3- Saldırgan Mizah
     
    Uyumsuz ve sağlıksız olarak görülen saldırgan mizah tarzı; bireylerin yalnızca kendi çıkar ve haz duyguları ile ilgili gereksinimlerini karşılamak amacıyla mizahı uygun olmayan biçimde kullanma olarak ifade edilebilir.Saldırgan mizah tarzına sahip bireyler genel olarak; mizahın başkaları üzerindeki etkisini umursamaksızın, aşağılayıcı, alay edici, küçük düşürücü tavırlar sergilemektedir.
     
    Saldırgan mizah tarzına sahip bireyler bazen, bulundukları sosyal ortamda saldırgan mizah tarzını bir tür güç elde etmek için kullanırlar. Diğer insanlar onların bu eylemlerinin muhatabı olmamak için onlarla iyi geçinmek ya da alttan almak gibi tutumlar geliştirirler. Bireylerin mizahı, dalga geçme ya da aşağılama tehdidi ile diğerlerinin davranışını kendi çıkarlarına uygun biçimde yönetmek için kullanması da saldırgan mizah kapsamındadır.
     
    Saldırgan mizah tarzına sahip bireylerin; saldırgan, öfkeli oldukları daha çok gözlenir; ilişki doyumu, sorumluluk alma , vicdanlı olma durumu daha azdır.
     
    4-Kendini Yıkıcı Mizah
     
    Olumsuz bir mizah tarzı olan, kendini yıkıcı mizah; kendi kendilerini küçük düşürme, kendisi ile alay etme yolu ile başkalarını eğlendirmeyi amaçlar. Bunu, içinde bulunduğu grup tarafından onaylanmak, kabul görmek ya da sevilmenin bir yolu olarak görürler. Bu mizah tarzına sahip bireyler, üzgünken bile mutlu rolü yaparlar.  Bu mizah tarzına sahip bireyler, aynı zamanda problemlerini yapıcı bir şekilde çözmekten kaçmak, olumsuz duyguları altında yatan gerçek nedenleri gizlemek içinde mizahı kullanmaktadırlar. Kendini yıkıcı mizah tarzına sahip bireyler daha çok, depresyon gibi olumsuz duygulara sahip olabilmektedir; tatmin edici ilişkiler, öznel iyi oluş ve öz saygı oranı ise daha düşüktür.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 9865
    Kayıt tarihi
    : 08.09.14
     
     

    Uzman Psikolog -  Lisans: Bilgi Üniversitesi -  Yüksek Lisans: Haliç Üniversitesi ..