Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Internet’in yeni dalgası: Semantik Web (web 3.0)

Internet’in yeni dalgası:  Semantik Web (web 3.0)
 

Internet’in geleceğini değiştiren sessiz bir teknolojik devrim geliyor: Semantik web, internet içeriğini dokümanlar olarak değil de anlamlar ve ilişkiler şeklinde organize eden ve sunan yeni yöntem. Semantik Web, ilk kez 15 yıl önce Internet’in mucidi Tim Berners-Lee tarafından bir vizyon olarak ortaya kondu ve World Wide Web Consortium içinde geliştirilmeye devam ediyor. 2000 yılından bu yana 23 milyar data ilişkisi RDF (Resource Description Framework) adı verilen protokol kullanılarak kaydedildi. Bu ilişkilerin yarıdan fazlası geçtiğimiz yıl içinde kodlandı. Semantik web neyi değiştirecek? Bilgisayarlar, data arasındaki ilişkileri yapay zeka (AI) araçlarının da yardımıyla daha anlamlı şekilde okuyabilecek ve insan beyninin çalışma prensiplerine biraz daha yaklaşacak. Bu tabii bütün arama motorlarının gelişmesi ve kuantum sıçrama kaydetmesi demek. Mevcut arama mantığı tamamnen değişecek. Böylece, Internet’te aradığınız bilgiyi tam olarak ve çok daha güvenilir olarak bulabileceksiniz. Arama yaptığınızda alakasız binlerce sonuç çıkmayacak. Bilgisayara bir soru cümlesi ile soru sorduğunuzda, bilgisayar tam olarak neyi merak ettiğinizi anlayabilecek ve Internet okyanusundan sadece sizin işinize tam olarak yarayacak bilgileri önünüze işlenmiş olarak getirecek. Bu da Google 2.0 demek. Yani web 3.0 ile beraber Google’dan daha da akıllı arama motorları ve yepyeni Internet araçları geliyor. Zaten Google, bu yeni alanın da en büyük oyuncularından biri. Semantik web, online satış firmalarını, medyayı, oyun sitelerini, Internet firmalarını, müzik firmalarını değiştirecek. Açık sistem, entegre ve anlaşılabilir bilginin yer aldığı siber uzay, çok daha erişilebilir bir bilgi okyanusu haline gelecek.

İş dünyası da bu yeniliğe hazır olmak ve uyum sağlamak durumunda. Firmanızın CIO’su veya CTO’su semantik web dediğinizde yüzünüze boş boş bakıyorsa problem var demektir. Teknoloji takımınız önümüzdeki 5 yılda Internet’in niteliğini değiştirecek bu yenilik ile ilgili donanım ve stratejik vizyon geliştirmeli, acilen bir mimari yol haritası çıkarmalıdır.

İşin en önemli boyutu tabii ki müşteri boyutu. Semantik web ne demek müşterinin umurunda değil; ancak bu yenilik müşterilerin ihtiyaçlarını yerinde ve tam olarak karşılama açısından inanılmaz faydalar gelecek. Semantik web’in getireceği netlik, fayda ve ek katma değer; şu anda Internet’in altın standardı sayılan pek çok firma ve sitenin fonksiyon ve popülaritesini yerle bir edecek.

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..