Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '09

 
Kategori
Teknoloji
 

İnternet nedir?

İnternet nedir?
 

Türk Dil Kurumu (TDK) İnterrnet sözcüğüne karşılık olarak “Genel Ağ” kelimesini önermiştir.


İngilizce'de “kendi aralarında bağlantılı ağlar” anlamına gelen “İnterconnected Networks” teriminin kısaltması olan İnternet; bugün bütün dünyayı, saran bir ağ sistemidir. Türk Dil Kurumu (TDK) İnterrnet sözcüğüne karşılık olarak “Genel Ağ” kelimesini önermiştir.

Türkçe'de karmaşık ilişkileri betimlemek için kullanılan “Örümcek Ağı” tabirini bile yetersiz bırakan İnternet'te milyonlarca bilgisayar, merkezi olmayan bir ağla birbirine bağlıdır!

İnternet'in resmi tarihine göre 60'lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı'nın isteği üzerine olağanüstü durumlarda kesintisiz bir iletişim kanalı olarak tasarlanan ve başlangıcında yalnızca Mail (SMTP) ve Haber İletişim (NTTP) protokolleri ile yaygınlık kazanmaya başlamış ve Dosya Transfer(FTP) ve Web Protokollerinin (HTTP) kullanılmasıyla yaygınlık kazanmıştır.

Günümüzde E-Devlet uygulamaları, Haber Grupları, Elektronik Posta, Web Gezginleri vb. Uygulamalarla giderek yaygınlaşan İnternet, kitle iletişiminde önemli adımlar olarak kabul edilen Televizyon ve Radyo'ya göre kitleler arasında çok daha hızlı kabul görmüş ve yaygınlaşmıştır.

Örneğin; Radyo ve Televizyon'un 50 milyon kullanıcıya erişmesi için geçen süre incelendiğinde;

Radyo için 37 yıl, televizyon için 13 yıl ve İnternet için sadece 5 yıl gerekmiştir.

Türkiye'de 1994 yılında kullanıma başlanan İnternet, - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bugün için hanelerin yüzde 18.94'ünde kullanılmaktadır.

 
Toplam blog
: 26
: 1696
Kayıt tarihi
: 14.08.09
 
 

1986 İstanbul. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya eğitimini yarıda bıraktı. Sakary..