Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '08

 
Kategori
İnternet
 

Internet ve Güvenlik Önlemleri–1

Internet ve Güvenlik Önlemleri–1
 

Internet'teki tehlikelerin farkındamısınız acaba ?


Anti-Virüs Programları
Bilgisayar ve internet kullanımı çok yaygınlaştıkça, beraberinde de bazı tehlikeler de gelmektedir. Bunlardan en bilineni kuşkusuz virüslerdir. Virüsler, bilgisayarlarımızı hastalaştıran, onları etkisiz hale bile getiren kötü niyetli küçük programlardır aslında. Daha doğrusu programcıklardır. Bazen bir programın içine gömülü kodlardır, bazen de tek başına çalışan bir programdır. Yani bir tür bilgisayar yazılımı.. Bu kötü niyetli kodlar, herhangi bir programın içine gömülebilir ve çalışan bilgisayarda aktif hale geldiğinde, programlarımız bozulabilir, bilgisayarımızdaki veriler başka yerlere aktarılabilir, sanki siz göndermişsiniz gibi, sizin adınıza mailler çekebilir ve hatta çok daha kötüsü, bilgisayarınız bir daha açılmamak üzere arızalanabilir. Bunlardan kurtulmanın elbette ki yolları var. İnsan vücudundaki virüsleri nasıl etkisiz hale getirmek için önce vitamin alıp, belirli ilaçlar kullanmamız gerekiyorsa, bilgisayarımızdaki virüsleri de etkisiz hale getirmek için bazı yazılımlar kullanmamız gerekir. İşte bu yazılımlar bilgisayarları virüslerden, trojanlardan vb. bilgisayar zararlılarından uzak tutmak için yazılmıştır.


İçinde bulunduğumuz zamanda, her gün, her saat birçok bilgisayar virüsü yazılıyor ve bunlar özellikle internet ortamında tüm dünyaya yayılıyor. Geçtiğimiz yıllarda dünya çapında ortaya çıkan virüs zararları 2 milyar doların üstündeydi. Günümüzde, gerek internet ortamında dolaşan, gerekse, diğer yollarla dolaşan yaklaşık 60.000 adet civarında virüs olduğu tahmin ediliyor. Tüm bu virüslerin çalışma mantığı ve mekanizması birbirine benzemesinin yanı sıra, bunlardan kurtulma yolları da hemen hemen aynıdır. Bunlardan korunmak için bilgisayara muhakkak bir firewall ve Anti-Virüs programlarının yüklenmesi gereklidir. Her anti-virüs programın içinde tanımlı olan bir virüs listesi vardır. Bu Anti-Virüs programları günden güne çoğalan virüsler karşısında update (güncelleme) denilen bir sistem ile geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde Anti-Virüs programınızın virüs listesini daha da geliştirebilirsiniz.


Bir Anti-Virüs yazılımı alırken nelere dikkat etmek gerekir?


Öncelikle bir Anti-Virüs programı otomatik güncelleştirmeye sahip olmalı bu sayede her gün çıkan yeni virüslere karşı otomatik olarak koruma altına alınmış olursunuz.. Bir e-mail alındığında şüpheli dosyanın hızlı bir şekilde taranması güvenliği artıracaktır. Tecrübesiz kullanıcılar için sihirbaz yol gösterici olmalı ve uzmanlar için ağ koruması ve yazılımın kişisel olarak ayarlanabilir olmasına değer biçilecektir. Karantina fonksiyonu şüpheli dosyaları öncelikle korumalı ve bunları bir klasörde toplayıp E-Posta ile Anti-Virüs Laboratuarına göndermelidir. Hâlihazırda Boot edilebilir ilk yardım diskini (Rescue disk), yani bir kurtarma diski vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bunu elinizin altında tutmalısınız. Ama unutulmamalıdır ki, lisanssız ve zaman kısıtlı anti-Virüs programları bilgisayarınızı tam koruma altına almaz


Anti-Virüs yazılımı ile birlikte verilmesi ve özel olarak bir kurtarma diski yapılmasına ihtiyaç duyulmaması sağlanmalıdır. Çünkü virüslü bir makinede bir kurtarma diski yapmak çok uzun sürebilir ve belki hiçbir şekilde yapılamaz. Çünkü yapacağınız diskette virüslü olacağından, yapılacak virüs taraması da etkisiz olacaktır.


Anti-virüs programları düzenli olarak güncellenmelidir. Bu güncellemeler ve çok değerli destek hizmeti ideal bir koruma sağlar. Güncellemeler genellikle bir-iki haftada yenilenirler. Güncellemeler internetin sürekli açık olması durumunda düzenli olarak otomatik yapılır. İstenirse de manüel yapılabilir. Güncellemelerde bazı dosyalar karşı taraftan (muhtemelen Antivürüs program yapan firma sunucularından) istenilen zamanlarda internet'ten indirilebilir.

Peki İnternetten Virüs Saldırısı olursa ne yapılmalı?


Eğer bilgisayarınız virüs saldırısı altındaysa bu size pahalıya patlayacaktır. Eğer bilgisayarınızda virüs tarayıcısı yüklü değilse yapmanız gereken sırasıyla şunlar:


1) Kesinlikle panik yapmayın ve sakin olun; her şeyi kaybetmiş değilsiniz. Virüs enfeksiyonu durumunda en büyük hata yanlış tepkiler verip daha karışık bir hale girmek olacaktır. Tüm uygulamaları kapatın, önemli dosyalarınız kayıt edip bilgisayarınızı kapatın.
2) Kendinize temiz bir açılış disketi hazırlayın : Sistemin başarılı bir şekilde korunması için virüs taraması yapabilecek güncel ve temiz bir açılış ile açıp, tarama ve temizleme yaptırmalısınız. Bunun için sadece en güncel Antivürüs yazılımlarını seçmelisiniz.

3) Önemli dosyalarınızı yedekleyin : Virüs tarayıcısının onarma fonksiyonu bazı durumlarda dosyalarınıza zarar verebilir. Bu gibi durumlarda virüslü dosyalarınızı üreticinin laboratuarına gönderin ve onarma fonksiyonunun geliştirilmesini talep edin. Bunun ardından yedeklerinizi geri alın ve dosyalarınızı tamir edin.
4) Kapsamlı güvenliğin sağlanması: Sisteminizi baştan başlatın. Windows altında antivirüs yazılımını kurun ve son güncellemeleri alın. Sıkıştırılmış arşiv dosyaları da dahil olmak üzere tüm dosyalarınıza da bir virüs taraması yapın. Daha sonra disketler ve yazdığınız CD'leri de kontrol edin. Aksi halde bilgisayarınıza ve başka sistemlere de tekrar virüs bulaşması ihtimali ortaya çıkacaktır.

5) Internet üzerinden mail yada sohbet programları vasıtasıyla gelen yabancı dosyaları (özellikle exe, zip, rar, html.. gibi uzantılı dosyalar) kesinlikle açmayın.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..