Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '09

 
Kategori
Haber
 

İntihal haberleri

İntihal haberleri
 

www.yeniaktuel.com.tr/2100/resimler/116/im/D2...


Bir Milliyet Blog yazarının yaptığı bir intihal yüzünden onlarca blog yazıldı. Bu arkadaşımızın tabi ki yaptığı davranış tasvip edilemez. Zaten şu anda sayfası da kapatılmış durumda. Ancak ülkemizde bırakın profesörleri, intihal yaptığı tesbit edilen bir müsteşarın terfi ederek bakan yapıldığı bir ülkede biz neyi tartışıyoruz ki?

Sadece örnek olsun diye geçmiş tarihlerden bazı intihal haberlerini buraya yazmak istedim. Umarım bu haberler bizi daha derin düşüncelere sevkeder.

Şu anda çalışma ve Sosyal Bakanı olan eski Başbakanlık müsteşarı Ömer Dinçer hakkında da intihal haberleri çıkmıştı. Konuyla ilgili haber şöyleydi:

YÖK Yüksek Disiplin Kurulu'nun "İşletme Yönetimi" kitabında intihal (aşırma) yaptığı için "üniversite öğretim mesleğinden çıkarma" cezası vermesi de Dinçer'e zor günler yaşattı. Ancak Danıştay'ın, YÖK Disiplin Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik nedeniyle Dinçer, "profesör" unvanını korudu.

http://www.milliyet.com.tr/2007/05/10/siyaset/siy01.html

Gazetelerde çıkan başka bir haber ise:

YÖK, son 4 yılda intihal (bilimsel hırsızlık) suçu nedeniyle 22 öğretim üyesini cezalandırdı. Prof. Erdoğan Teziç dönemini kapsayan faaliyet raporunda, YÖK'e en çok ihbarın geldiği intihal konusu ele alındı. İntihal iddialarıyla ilgili üniversitelerde soruşturma yapılarak dosyaların Yüksek Disiplin Kurulu'nda ele alındığı belirtilen rapora göre, intihal nedeniyle YÖK'e 2004'te 6, 2005'te 17, 2006'da 13, 2007 yılında 9 teklif dosyası geldi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda "intihal suçu sabit görülen" 22 öğretim üyesine ceza verildi. Yönetmeliğin 11. maddesine göre "Bir başkasının bilimsel eserinin tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi gösterme" meslekten çıkarılmayla cezalandırılıyor.

Radikal gazetesinin 2.8.2009 tarihli haberinde ise şu ibareler yer alıyor.

YÖK, intihal yaptığı ortaya çıkan Prof. Durmuş Bozkurt'un eylemini, 'yasayla affedilen disiplin suçu kapsamında olduğu' gerekçesiyle cezalandırmadı.

Tüm Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı Alparslan Işıklı intihal suçunun disiplin affı kapsamında tutulamayacağını savunarak “5525 sayılı yasaya göre hırsızlık suçunun af kapsamına alınamayacağı anlaşılıyor” dedi. Avukat Ali Altay da, “2547 sayılı YÖK yasasının 4 ve 5. maddelerinin değiştirmediğiniz sürece intihal af kapsamında alınamaz “diye konuştu.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&Date=2.8.2009&ArticleID=947830

Bir haber de yurt dışındaki bir matematik dergisinden:

30 bini aşkın abonesi bulunan uluslararası matematik dergisi "Applied Mathematics and Computation"ın ağustos sayısında editör, Türk matematikçilerin intihal içeren makalelerini yayınladığı için okurlarından özür diledi. İntihalci profesör ve doktora öğrencisi ile makalesi kopyalanan akademisyenler Konya Selçuk Üniversitesi’nden.

TÜRKİYE’den 14 fizikçinin intihal nedeniyle 67 makalesinin uluslararası elektronik makale arşivi "arXiv"den geri çekilmesine benzer bir vaka, 2003 yılında Konya Selçuk Üniversitesi’nde yaşandı. İddiaya göre, Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ile doktora öğrencisi Kerem Yamaç, aynı bölümde çalışan Prof. Dr. Haydar Bulgak ve eşi Dr. Ayşe Bulgak’ın uluslararası bilim dergilerinde yayımlanan iki makalesinden kaynak belirtmeden alıntı yaptı. Bu metinler Applied Mathematics and Computation’da yayımlandı.

HATAYI DA KOPYALAMIŞ

Bu intihali Münih Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hans Joachim Bungartz ortaya çıkardı. Prof. Bungartz’ın uyarısı üzerine, Bulgak çifti üniversite yönetimine ve YÖK’e başvurdu. Şikayette bulundu. Selçuk Üniversitesi, doktora öğrencisi Kerem Yamaç’ı iki yıl sonra üniversiteden uzaklaştırdı. Olayda dahli bulunmadığına karar verilen tez hocası Prof. Dr. Bozkurt terfi etti, Matematik Bölüm Başkanlığı’na getirildi. Şikayetçi Bulgak çifti ise üniversitenin merkezi dışındaki kampuslara sürüldü. Uzun süre lisans dersleri verilmedi. Verilecek lisans dersi olmadığı gerekçesiyle üniversiteden uzaklaştırılan Dr. Ayşe Bulgak, idare mahkemesi kararıyla geri dönebildi

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7276910.asp?m=1

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..