Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '12

 
Kategori
Dünya
 

İran'a yeni yaptırımların Suriye, Rusya ve Çin'e etkisi ne olur?

İran'a yeni yaptırımların Suriye, Rusya ve Çin'e etkisi ne olur?
 

Körfezde güç gösterisinin sonu çatışmaya varır mı?


Avrupa'nın yeni petrol ambargosu'nun etkileri nasıl olur?

AB en çok petrol tedarik ettiği İran'dan petrol almayacağına dair aldığı kararın İran içerisinde ekonomik sarsıntı yaratarak, bunun akabinde iç siyasal kargaşaların çıkartılıp görünen nedeni Nükleer silah olan ama asıl hedefi İran'dada büyük çaplı Facebook ayaklanmalarının başlatılmasına alt zemin oluşturma gayretleri başarıya ulaşır mı?

Suriye'de Esad kolay lokma oldu ve sosyal medya ile Esad ve onun Batı karşıtı rejimi can çekişmeye baaşladı. İran ve Rusya, Suriye'de Esad'ın en büyük destekçileriyken İran'a son AB Petrol almama ambargosu ve bunun yansıması olası İran'da çıkabilecek iç karışıklıklarla Suriye'de Esad'a yeterince destek veremeyecek, Suriye'de rejim Batı yanlısı iktidarın eline geçtiğinde en büyük darbeyi sadece İran değil hem Rusya Federasyonu hemde Çin yiyecektir.

Burada en büyük kazanca sahip olan ülke İsrail olacaktır. Özellikle İran'da rejimin yıkılıp yerine Batı yanlısı Şah Pehlevi gibi adamların gelmesi demek bölgede Çin'in ekonomik olarak Batı'nın ilmiğini boynunda hissetmesi demek, Rusya'nın'da siyasal olarak bölgede bitmesi demek.

Bunun arkasından İsrailli sağcı siyasetçiler, hem Gazze'de hemde Batı Şeria ve Güney Lübnan'da eskiden yapmaya alıştığı katliam ve işgalleri hızlandırması demek olacaktır. Özellikle Suudi arabistan gibi önemli bir müttefiki olan İsrailli jakoben sağcılar, İran'ın tehditlerinin son bulmasıyla büyük israil projesi önünde hiç bir engel görmeyerek her türlü kirli siyasetini yüretüceği anlamına gelir.

Bu süreçte zaten Esad gitmiş, Rusların Tartus askeri üsünü Suriye İhvan'ı kapattırmış, İran'da kanlı iç karışıklıklar dış müdahele ile perçinleşmiş olacaktır.

Bütün bunların olmasını engelleyecek iki isim var, birisi Rusya Devlet başkanı Vlademir Putin ve Çin devlet Başkanı Hu Jintao'dur.

Bu durumda Netenyahucu sağcı İsrailliler Dünya finans sektörü ve ihracatını çok büyük oranda kontrol eden yahudi kökenli iş adamları aracılığı ile Rusya ve Çin'e yapılacak baskılar veya rüşvetler ne kadar etkili olacak bunu zaman gösterecek.

Şimdiye kadar Batı'nın silahlarıyla Bosna'da, Filistinde oluk oluk akan Müslüman kanı durmuşken, Batı, İslam ülkeleri içerisinde karşıt kutupları başarı ile kaşıyarak onları içinden vurma projesini başarıyla götürmektedir.

Avrupa ve ABD, kendini bir türlü toplayamadı, bu toplayamamada Çin'in hızla yükselişi önemliydi. İran'ın ekonomik olarak bitirilmesi demek Çin'in hızla devam eden yükselişine enerji pompalayan İran'ın ele geçrilmesiyle ve Çin'in ekonomik yükselişinin kontrolünün sağlanmasıyla olaylar çok daha farklı seyredecektir.

Obama, İsrail'de Netenyahu ve İngiltere Muhafazakarlarıyla başedemedi, ekonomiyi toparlama yolunda Iraktan ayrılarak önemli karar aldı.

Herşey şu anda İran'ın körfezdeki petrol yüklü gemilere müdahalesine bağlı. İran bu müdahaleyi yaparsa buna ABD uçak gemileride karşılık vrecektir, bundan sonra ne olur işte orasını kimse bilemez. Benim tahminim bunun yolu 3. Dünya savaşına kadar gider diyorum. Üçüncü Dünya savaşı olursa mutlaka nükleer silahlar kullanılır ve ortada artık paylaşılmayacak bir dünyada kalmaz. Kıyamet'in gelmesine de gerek kalmaz, zira üzerinde kıyametin kopacağı insanda pek kalmayabilir.

Umarım, Netenyahu ve jakoben ekibi Filistin'e yaşam hakkı tanır, umarım masaya oturur ve herkes rahat nefes alır.

Fakat bu asla olmayacak.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..