Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '09

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İş ararken pozitif kalmak

İş ararken pozitif kalmak
 

Kriz başladıktan sonra büyüklü küçüklü birçok firma gerçek ya da kriz fırsatçılığı ile bir çok çalışanını işten çıkardı, çıkartmak zorunda kaldı. Fakat işin bir diğer kötü tarafı ise yeni mezun ya da iş arayanlar için bu dönem iş bulmayı normalden daha da zorlaştırdı. Kriz neredeyse 1 yıldan fazladır sürmekte ve en az 1 yıl kadar daha etkilerini sürdürecek gibi duruyor. Bu durumda iş aramak hem zor hem de bulunamadıkça moral bozuyor. İşte bu dönemde özellikle moralinizi yüksek tutmak ve pozitif kalmak zorundasınız.

İş ararken pozitif kalmak işin en önemli tarafıdır. Çünkü böylelikle iş bulmak için yapmanız gerekenleri(özgeçmiş yazmak, iş görüşmelerine hazırlanmak vb.) daha doğru gerçekleştirebilirsiniz.

Pozitif olmak o konuda heyecanlı ve motive olmak demektir. Bu aynı zamanda sizin inanç sisteminizle de ilgilidir. Öncelikle kendinize inanmanız ve kendiniz için doğru olanı yapma konusunda asla pes etmemelisiniz. Eğer kendinize ve iş bulacağınıza inanmıyorsanız bulamazsınız.

Ne yapmanız lazım:

1. Daha fazla yere özgeçmişinizi gönderin. Gazete ilanlarına bakarak sadece sizinle ilgili pozisyonlara bakıp özgeçmiş göndermeyin. Çalışmak istediğiniz firmalara iyi bir kapak yazısı(mümkünse İngilizce) ile özgeçmişinizi gönderin. Daha fazla yer daha fazla iş görüşmesi ve dolayısıyle daha fazla iş imkanı demektir.

2. Başkalarına destek olun. Her ne kadar kendinize iş bakıyorsanız da karşılaştığınız fakat size uygun olmayan fırsatları çevrenizdekilerle paylaşın. Başkalarına yardım etmek sizin pozitif tarafınızı güçlendirecektir.

3. Başkalarının tecrübelerini dinleyin. İş arama süreci “yalnız” bir süreçtir. Tanıdıklarınızın nasıl iş bulduklarını, rahatlamak ya da pozitif kalmak için neler yaptıklarını dinleyin. Hangi işlerde neler yapıldığını, beklide sizin için alternatif olabilecek diğer işleri inceleyin. Sizi mutlu edecek başka işlerde olabileceğini unutmayın.

4. Ne iş olsa yaparım doğru değil.
Her ne kadar paraya ihtiyacınız olsa da olabildiğince erken doğru şekilde iş aramaya başlarsanız, firmaların sizi seçtikleri gibi sizinde firmaları seçme şansınız olacaktır. Yanlış iş arama ya da başka sebeplerle çok vakit kaybetmişseniz birden tüm sınırlarınızı ortanda kaldırıp “ne olursa yaparım” noktasına gelmemeye, başkalarının da gelmemesi için doğru uyarıları yapmaya çalışın.

5. Gülümseyin. Sevdiğiniz müzikleri, aile fotoğraflarını, filmleri izleyin. Sevdiğiniz şeyleri yaparak önce kendinizi gülümsetin. Gülümsemenin psikoloji olumlu etkisini iş ararkende hissedeceksiniz.

6. Pozitif insanlarla birlikte olun. Pozitif ya da negatif enerji bulaşıcıdır. Bu yüzden pozitif insanlarla bir arada olmak sizi de pozitif yapacaktır.

7. İş bulmak istediğiniz alandaki iyilerle konuşun.
Eğer iş aradığınız alanda uzman ya da ünlü birilerini bulabilirseniz onlar size o konuda nasıl iş bulunabileceği konusunda yardımcı olabilirler. En azından sizin ayaklarınızın yere basmasını ve doğru yönlenmenizi sağlarlar. Doğru ve erişebilir hedefler koymanıza yardımcı olurlar.

8. Kendinizi güncel tutun. İş atamak durmak anlamına gelmez. Siz yine kendi konunuzla ilgili makaleleri, kitapları okumaya devam edin ve kendinizi güncel ve taze tutun.

9. Kabul edilmemenizin sebebi kişisel değildir.
Bir işe kabul edilmemeniz yeterince iyi olmamanız değildir. Sadece o firmanın isteklerine uygun olmamanız anlamına gelmektedir. Siz, sunduğunuz özellikleri bekleyen ve ihtiyaç duyan bir firmada işe gireceksiniz unutmayın.

Dikkat etmeniz gerekenler;

1- Asla ve asla özgeçmişinizde yanlış bilgi vermeyin
2- Dış görünüşünüze özen gösterin. Bu sizin işe ve kendinize verdiğiniz önem verdiğinizi gösterir.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..