Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş arayanlara tavsiyeler

İş arayanlara tavsiyeler
 

Aşağı yukarı bir yıldır iş bulma, iş ararken farklılık yaratma, işverenlerin ilgisini çekme, yaratıcı düşünme konuları üzerine çeşitli araştırmalar yapmaktayım. Bu yazımda da bu konulardaki düşüncelerimden bir derleme sunmaya çalıştım.

Ne kadar ilk başta düşündüğümüzde saçma gelse de iş bulma çalışmalarının ürün satma çalışmalarından hiç bir farkı yoktur. Sonuçta bir ürünü neden satınaldığımızı düşünürsek, iş arayan insanların da işverene katkıları önemlidir. Firmalar sizin firmaya ne katacağınızla ilgilenirler.

Peki iş arayanlar nasıl ve nereden başlamalılar?İlk olarak çalışmak istedikleri kuruluşları belirlemeleri gerekir. Bu firmaların bir listesini yapabilirler.Bu kuruluşların internet üzerinden websitelerine ulaşıp firmalar hakkında genel bilgiler edinmeleri gerekir.

Firmalar İşe Alacakları Kişilere Nasıl Ulaşıyor?

Capital dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre en çok kullanılan işe alım yöntemler; şirketlerin kendi websitesi yada veritabanında bulunan adaylarla görüşülmesi, kariyer siteleri, çalışanların tavsiyeleri, tanıdık vasıtasıyla, gazete ilanları, danışmanlık firmaları ve üniversitelerde düzenlenen kariyer günleridir. Bu araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak şirketlerin websitelerinden özgeçmişlerinizi hazırlayıp göndermek hala etkili yöntemlerden biri gibi duruyor.

Bir diğer başvuru yöntemi de web tabanlı kariyer portallarından yapılan başvurulardır.

Ülkemizde bir çok işin ikili insan ilişkilerle çözülebildiği yadsınamaz bir gerçek. Dolayısıyla böyle bir ülkede adına referans dediğimiz bazılarının torpil olarak adlandırdığı firmanın çalışanlarının tavsiyesi ile işe alınma en etkili yöntem gibi duruyor.

Referans yada torpilin Türkiye’de işe alımlarda kabul etsek de etmesek de önemli bir gerçeği. Türkiye’de de yoğun faaliyetleri bulunan çok uluslu bir firmanın Türkiye CEO’sunun bir röportajında kendisinin işe alınmak üzere bugüne kadar 7 adaya referans olduğunu fakat bu yedi adayın da firmanın işe alım kriterleri gereği yeterli bulunmadığından dolayı İnsan Kaynakları Departmanı tarafından işe alınmadığını okumuştum.

Ayrıca danışmanlık firmalarına gönderilen özgeçmilerin de iş bulmada yararlı olacağını söyleyebilirim.

Son bir yöntem de üniversite öğrencileri için; üniversitelerde düzenlenen şirket etkinlikleri, paneller ve kariyer günleri vb. Faaliyetler de sizin kendinizi tanıtmanız için bir fırsat. Bu etkinliklerde firmaların çalışanları ve yöneticileriyle birebir görüşme şansı oluyor. Buralarda kendini iyi tanıtan adayların öne geçmemeleri için hiçbir neden yok.

Aslında iş ararken yapmanız gereken aktivitelerden biri de iyi bir kapak mektubu ve özgeçmiş hazırlanması. Kapak mektubu ve özgeçmiş yazarken de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şirkete ne fayda sağlayacağınızı net bir şekilde açıklamaktır.

Kapak mektubu ve özgeçmişinizi nasıl hazırlamanız gerektiği ile ilgili birkaç püf noktasını ilerleyen yazılarımda bulacaksınız.

Yorum ve mesajlarınızı bekliyorum.

Hoşçakalın.

 
Toplam blog
: 10
: 1010
Kayıt tarihi
: 08.01.09
 
 

Merhaba Arkadaşlar. Ben Furkan Karagöz buradan herkese ulaşabilmek çok güzel. Ben 1984 doğumlu Yıl..