Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İşçinin vatanı yok emek kaslarını vatan sayanlara esir düştü..

İşçinin vatanı yok emek kaslarını vatan sayanlara esir düştü..
 

İnsan emeğinin böylesine ayaklar altına alındığı yasaları yapan AKP hükümeti


İşçinin Vatanı Yok

Emek kaslarını vatan sayanlara esirdüştü..

Ülkemizde tam bir köle işçi yaratan AKP hükümeti çıkardığı yasalarla işçileri işverenlere köle olarak pazarlamıştır..

AKP den önce işçi hakları neydi?

Öncelikle çalıştığı ayın ilk haftasında. İşveren tarafından maaşı ödenmeyen işçi Doğrudan işakdini fesih ederek. Tazminatını işveren vermesede mahkeme kanalıyla alıyordu.

İşçiler iş mahkemesine baş vurduklarında, hiç bir ön ödeme yapmadan dava açabiliyordu,

AKP çıkardığı yasa ile işveren işçinin maaşı 20 gün sonra ödeme hakkını  verirken diğer yandanda. İşçi iş mahkemesine başvurduğunda işçiden açacağı davanın % 10 unu peşin alması kanununu çıkararak işçilerin tazminat davası açma hakkın elinden almış oldu -yani şu tazminatlar kalksın mı kalkmasınmı tartışmaları insanların beyinlerini bulandırmak için bir oyundu.

Aslında bu yasal düzenleme ile İşçilerin dolaylı olarak tazminat hakları AKP tarafından gasp edildi.

İşveren çalışan işçinin maaşını o ayın sonunda ödüyordu. Ay sonunda işçinin maaşını en fazla bir hafta geciktirebilirken şimde 20 gün geçikiyor birde bunun üzerine mücrit neden koyuluyor. Bu süre 25 günü buluyor..

Parası bir ay işeride tutulan işçi zatenm kıt kanaat geçinirken her ay kredi batağına doğru işverenler tarafından itiliyorlar. İşçiyi öyle bir köleleştirdilerki İşveren sözde işçinin maaşını bankaya yatıracak işverenin vergi kaçırmasının önü kesilecek bunlar tambir oyun..

İşçileri banka bataklığına sürüklediler. Orada tutunmayı başaranlar ölümle yaşam arasında duremaya çalışıyorlar. Tutunamayanlar bankaların bataklığına saplanık kalıyor..

Artık işçilerin geleceği bankaların ipoteği altında. Bu yüzden işini bırakıp bir başka işe gire işveren genelde 23 gün içeride tuttuğu parayı  gittiği için işçiden ihpar tazminatı olarak  aldığını söylüyor ve bu parayı vermiyor, birde 2-3 ay gibi bir zaman diliminde beş parasız çalıştırılmışsa. Bu işçi mahkemeye başvuramıyor mahkeme peşin para istiyor. Patron paraya zaten el koymuş işçi için artık arkaya bakmadan gitmek kalıyor.

Tüm bu çalıştığım işyerinde yaşananları çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı Ankara bölge müdürlüğüne uzun bir şikayet listesi olarak anlattın işyerinin incelenmesini iştedim.

Şikayet dilekçesinden 5 ay sonra işyerine İşmüfettişleri geldi.inceleme yaptılar. Buldukları delilleri yok ettiler işçiler aldıkları asıl ücreti söyledikleri halde onlar işverenin bankaya yatırdığı asgari ücret üzerinden bu olayı yürütmüşler. Bı incelemeden 6 ay sonra bana cevap yzaıldı. İşyerinde her şey usulune uygun olduğunu uygunsuz hiçbir şey bulunmadığını. Anlatan bir cevap..

 İnsan emeğinin böylesine ayaklar altına alındığı yasaları yapan AKP hükümeti

Nedenini bilmiyoruz ama tam bir işçi ve işçi emeklisi düşmanlığı yapıyor..

İktidara gelmeden bir simit bir çay ile açlığımızı geçiştirdiğimizi anlatan Başbakan şimdi çayı ve simidi işçinin elinden alıyor sana bir kuru dilim ekmek ve bir bardak terkuz suyu diyerek İnsan emeğini yoksaymıştır…

İşçinin vatanı yok emek kaslarını vatan sayanlara esirdüştü..

İşçi üç ay maaş alamıyor mahkemeye gitse alacağı paranın %10 unu peşin mahkemeye yatırması gerekiyor. Zaten üç ay çalışmış evine ekmek götürecek parası olmayan bir işçi hangi parayla mahkemeye dava açsın. İşçinin çiğerini yiyerek işçiyi bitiren AKP hükümeti nükleer santralleri boşuna yapmaya çalışmıyor Yaşı 50 ye gelmeden işçiler kanserden ölsünlerki birde emeklilikleriyle uğraşmasın…

 
Toplam blog
: 151
: 648
Kayıt tarihi
: 05.10.08
 
 

Kısa öz geçmiş: Gecenin kara yüzünde dişlenirken çığlıklar bir kadının sancılarının sükunete durd..