Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '18

 
Kategori
Özel Günler
 

İşçinin ve Emekçinin Bayramı Kutlu Olsun...

İşçinin ve Emekçinin Bayramı Kutlu Olsun...
 

Derin Bakış


Sevgili Okuyucum, kısaca söylersek, 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramının, tarihsel olarak ortaya çıkışı, aynı gün tarihli 1 Mayıs 1886 yılında Amerika da, tekstil ve ağır sanayide çalışan işçilerin günlük 12-15 saat ve haftada 6 günlük olan ağır mesai saatlerinin kendi lehlerine iyileştirilmesi için yaptıkları mücadeleye dayanıyor.

O nedenle 1 Mayıs 1886 yılından beri 1 Mayıs’lar, sadece işçilerin değil toplumun diğer üreten kesimlerinin de bayramı ve hak arama mücadelesi olarak kutlanıyor. Ayrıca 1 Mayıs, ülkemizde de ‘ Emek ve Dayanışma’ günü olarak kutlanıyor. O nedenle tarihte olduğu gibi günümüzde de dünyanın her tarafındaki şirketler eşi görülmemiş bir şekilde servetlerini büyütürken, tek sermayesi  alınterini dökerek ekmek kazanma mücadelesi veren işçi kesimi ve emekçi kitleler, hak arama metodu olarak, işyeri güvenliği, sağlık koşulları, örgütlenme ve grev hakkı gibi en temel insani haklarını, vatandaşları oldukları ülkelerin siyasi ve hukuki kurum ve kuruluşlardan, haklı olarak talep etmektedirler.

Bu sebeple emek her zaman ve her mekanda kutsaldır. Ancak ‘toplumsal eşitlik’ ilkesine aykırı olarak sarfettiği emeğin karşılığını alamayan lakin alın terinden arta kalan bereketi üreten emekçi kitleler, insanlık tarihi süresince hiçbir dönemde hakkını verdikleri çalışmalarının maddi ve manevi karşılıklarını elde edememişlerdir.

Bu açıdan günümüzde halen daha söylene gelen “bütün dünya işçileri kardeştir ve tüm dünyadaki işçiler birleşiniz” mottosu işçi temsilcisi sendikalarda karşılığını bulmuş değildir. İşçiler ise yine üyesi bulundukları sendikalarda emeğin kutsallığı ve toplumda adil gelir dağılımı için mücadelelerini sürdürmektedir. Son söz olarak bendenizde bu sütundan geçmişte bir yığın acı ve kanlı olaylara sahne olmuş 1 Mayıs işçi bayramlarının, gerek ülkemizde gerekse de her yerinde hak ve adaletin yerini bulacağı barış, kardeşlik ve özgürlük ortamında geçmesini diliyor ve sadece işçi kesiminin değil  haksızlığa uğramış diğer toplumsal kesimlerinde her zaman yanında olduğumu, olmaya devam edeceğimi, sonsuz hoşgörü, nezaket ve şerefle belirtiyorum.

Dip Not:  Salı gününe denk gelen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tatiline Pazartesi gününü de ekleyebilen kişiler, hafta sonuyla birlikte 4 gün tatil yapmış olacak.

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..