Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '07

 
Kategori
Mimarlık
 

İsimleriyle güneşi yükseltenler anıtı

İsimleriyle güneşi yükseltenler anıtı
 

Komando olmak onurumdur

olur ya bir çatismada ölürsem
arkamdan yas tutmayin
birakin, topragimda rahat yatayim
bedenimden komandomu çikarmayin
onlar benim gururumdur
botlarimi çikarmayin
onlar nice yollar asacak
sehit olursam sirat köprüsuüden geçecek
elimden tüfegimi almayin
o benim namusumdur
yaramin kanini silmeyin
ahirette hesabi sorulacak
gögsümden kör kursunu çikarmayin
o benim madalyam olacak ...


1993-1995 Yılları arası verilen Şehitlerimize maaledilen bir anıt.
pkk ile mücadele ederken bir asker içim rütbelerin en büyüğü en yücesi olan şehadet mertebesine ulaşan 623 kahraman evladı isimleri ile ölümsüzleştiren hakkari dağlarında yapılmış anıt. Yüzde 25 meyilli 2000 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir.

Anıt, hakkari dağ ve komando tugay ana kışlasının olan korg. başyurt kışlasına hakim ve görkemli bir tepede inşa edilmiştir.

11 yıl boyunca şehit düşen 28 subay, 21 astsubay, 574 erbaş ve erin rütbesi, adı, baba adı, doğum tarihi, memleketi, şehit olduğu yer ve zaman mermerler üzerine işlemiştir.

Anıtın üzerinde istiklal marşımız ve şehit bir komandonun üstünden çıkan kendi yazmış olduğu komando olmak gurumdur şiiri de işlenmiştir. Anıtın muhtelif yerlerinde ulu önder kemal atatürk'ün vecizeleri de bulunmaktadır.

Anıt bulunduğu yer itibariyle türkiye'nin güneydoğuda en uç noktasına yakın olup, her nerede olursa olsun vatan topraklarının bölünemeyeceğini, bölmeye teşebbüs edenlerin de kaçınılmaz sonunu vurgulamaktadır.

Generel osman pamukoğlu, anıt ziyaret defterinin ilk sayfasına şunları yazmıştır.

"Bu anıt, şehit türk askerleriyle, onların vatan sagolsun diyerek türk milletinin yüksek asaletini gösteren anne ve babalarının huzurunda, sonsuza dek saygı duruşunda bulunulmasını amaçlamaktadır.

Anıt formuyla, şehitlerimizin ruhlarının göğe yükselişini sembolik anlamda yansıtır. ziyaretçilere bu hissi yaşatarak duygu ve düşüncelerini vatan için canını veren şehitlerimize yoğunlaştırıp, milleti bütünleştirici görevini mimari yapısıyla üstlenir. 11 metre yüksekliğinde iki ana kolon anıtı kavrayarak, şehitlerimizin isimleriyle birlikte yükselerek, ruhlarının göğe ulaşmasını ifade eder. Tepede ulaşılan anlamda şehit isimleri ile birlikte ışınsal açıdan kollarla ufuktan yükselmekte olan güneş tasvir edilmiştir."
 
Toplam blog
: 35
: 3162
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

Yaşı genç, hayat deneyimi biraz olan, her türlü görüşe açık, sevecen, biriyim... Lise mezunuyum, ..