Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '08

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Isırır mı ısırtır mı?

Isırır mı ısırtır mı?
 

Baharın gelmeye başladığı şu günlerde, doğa yeniden uyanışa geçiyor.İnsanın ruhunu, bedenini değiştiren bir değişim bu. İçki içmeden sarhoşluk hissi verir insana. Ağaçlar çiçek açar, bitkiler şaha kalkar, kuşlar öter, insanlara neşe katar. Böylesine yaşanılası bir evredir bu.

Bu evrede kendiliğinden yetişen, doğal bitkilerden biride ısırgandır.

Isırgan: Bir çoğumuzun bilerek veya bilmeyerek dokunduğunda, yada kasıtlı sürüldüğünde yakınen tanıştığı bir bitkidir. Yabani oluşundan dolayı ekmeye gerek kalmadan, kendibaşına, tarla kenarlarında, duvar diplerinde ve viraneliklerde bolca bulunabilir.

Üzerinde erkek ve dişi çiçekleri birlikte bulunan, asit formik yönünden zengin, bu zenginliğinden dolayı yılanlarda mevcut olan zehire benzer bir zehir içerir. Dokunduğu yere enzimini boşaltır.İnsanın canını yakan bu sıvı, değerli niteliklerini içeren öz suyudur. Cilt yanması, kızarıp kaşınması bu öz sudan dolayıdır.

Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısında ısırgan tohumu yağının antiemflamatuar(iltahabı önleyici) etkisine ilişkin bir bildiri verilmiştir.Doğal antiromatizmaldir.

Kan temizleyici, idrar söktürücü, iştah açıcı gibi özelliklerinden dolayı eski yıllardan beri kullanılan yabani bir bitkidir. Çeşitli farmakologların açıklamalarına göre, doğal oluşundan dolayı sütü gelmeyen annelerde östrojen hormonunun salgılanmasını artırarak süt oluşumuna yardımcı olmaktadır. Sekterin adlı madde sayesinde mide, bağırsak, karaciğer ve pankreas salgısını arttırmaktadır.

M.Ö 1.yy. yaşamış latin şair Ovidius, 'Arsamatoria' adlı eserinde kuvvet macunu tarifi vermiştir.Buna ek olarakta cinsel gücü arttırmak için erkeklere göbek, böbrek ve kaba etlerine ısırgan otunu kamçılayarak sürmelerini tavsiye etmiştir.

Her derde deva bir bitki olan ısırgan, adet kanamalarını hafifletmede, ağız mukozası ve diş eti iltahaplarını gidermede, ergenlik sivilcelerini yok etmede, saç dökülmesini engellemede oldukça etkilidir.

Her yerde bulma imkanımız olan bu bitkiyi, çay olarak veya sebze şeklinde pişirerek yiyebiliriz.

Size verebileceğim bu tarif oldukça basittir.

Malzemeler:

Yeteri kadar ısırgan

1Tatlı kaşığı pul biber

1Tatlı kaşığı kişniş

Tuz

3 Çorba kaşığı tere yağı

1 Yemek kaşığı kırmızı biber

3 Yemek kaşığı mısır unu

Yapılışı:

İstediğiniz kadar ısırgan otunu yıkayıp haşlayın.Haşladığınız ısırganları blendırdan geçirmeden önce içine sarmısak, çekilmiş kişniş, kırmızı pul biber ve tuz ekleyin.Karıştırdığınız bu malzemeleri, içine yağ koyduğunuz kabda, çorba gibi karıştırırken mısır unuda serpiştirerek, yavaş yavaş karıştırarak pişirin.Topak olmamasına dikkat edin.Kaynamaya başladıktan sonra kıvama gelmesi için belirli bir süre kaynatınız.Suyunu çektikten sonra ocaktan indirin.Servis yapacağınız tabağa alıp, üzerine kırmızı biberle kızdırılmış tereyağını gezdirin.

Herkese şifa olması dileği ile afiyet olsun.

Teşekkürler, Sevgiler

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..