Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İşitme engelli olmak ve muhtarlık

Yıl 1999. Aylardan ise Şubat ayı.

Yer Erzincan ili Valilik makamı.

Vali Recep Yazıcıoğlu, işitme engelli olmasına rağmen 28 yaşında , Erzincan’ a işitme engeliler derneği ve Spor Kulübü kuran Mehmet Ali Yeniçeri ile sohbet etmekte . Bir an Vali Mehmet Ali’ ye sevgi ile bakarak “ Mehmet Ali sen Üzümlü ilçesinin Fatih Mahallesinde çok sevilen bir insansın Mahallene neden muhtar olmuyorsun? Muhtar adayı olsana. Muhtar olarak çok güzel hizmetler yaparsın.” Bunun üzerine Mehmet Ali Yeniçeri bir süre tereddüt eder. Çünkü Türkiye’ de işitme engelli olmasına rağmen muhtarlık yapan kişi yoktur. Ama işitme engelli bir insanın muhtar olmasına engel bir kanun ya da yönetmelikte yoktur. Mehmet Ali’ nin aklına muhtar olmak yatar. Ya da Vali' nin önersine hayır diyemez ve tereddütle seçime 1 ay kala çalışmaya başlar. Karşısında zorlu 6 aday vardır. Bu 6 zorlu aday arasından sıyrılarak en yakın rakibine 12 oy fark atarak Muhtar olur.. Seçimlerin yapıldığı akşam Mehmet Ali’ nin muhtar olacağına emin olan Vali Recep Bey arayarak muhtarı tebrik eder. Onun başarılı muhtar olması için her türlü yardımı yapar. Hatta daha önce Vali olduğu Tokat’ ta kendisi gibi başarılı işitme engellilerin isimlerini vererek onlarla tanışmasını tavsiye eder. Gerçek lider de zaten anlaşacaklarına inandığı insanların kaynaşmasını sağlayan, onların tanışmasına öncülük eden insandır.

Mehmet Ali, Kaymakamlık ve Valiliğin yardımları ile mahalle halkı ile adeta bütünleşir. Valilikten , Kaymakamlıktan takdirnameler alır. Görme engelli milletvekili Lokman Ayva, girişimleri ve önerisi ile Türk Alman Dostluk Vakfı' ndan takdirname ve teşvik ödülünü alır.

2004 yılı Mahalli seçimlerinde Mehmet Ali’ nin karşısına 3 aday çıkmasına rağmen Mehmet Ali bu sefer 67 oy farkla seçimi gene alır. Çalışmalarına devam ederek, İşitme engelliler Milli Federasyonuna Doğu Anadolu Temsilcisi olur. Basında onunla alakalı yazılar çıkmaya başlar ve ismi gittikçe duyulur.

2009 Mahalli seçimlerinde Üzümlü Fatih mahallesi muhtarlık seçimine gene Mehmet Ali’ nin karşısına 6 aday çıkar. Açık Lise mezunu olan Mehmet Ali’ nin karşısına Üniversite tamamlamış insanlar çıkar. Afişler , posterler bastırırlar ama, seçmene sadece mektup yazan , afiş ve poster bastırmayan ve sorulduğu zaman “ Afiş ve poster parasına fakir mahalle halkıma yardım ederim” diyerek cevap verecektir. 570 seçmenli Fatih Mahallesi' nde geçerli olan 511 oyun 199 unu o alır . 19 oyu iptal olmasına rağmen Mehmet Ali ‘ nin diğer rakipleri kalan oyları pay ederler. En yakın rakibine 103 oy fark atmıştır Mehmet Ali. Hatta yaşlı bir seçmen oğluna “ Sağır Muhtara oy vermezsen seni evlatlıktan atarım “ diyerek gözdağı vermekten çekinmez.

Mehmet Ali’ nin son seçim kampanyasını izlemek ve seçmenleri ile nasıl bir diyalog kurduğunu merak ettiğimden Erzincan’ a gitmiştim. Baktım ki ilçenin Kaymakamı, Emniyet Amiri, yerel basını ve halkı gerçek manada ona değer vermekte ve sevmekte. Onun işitme engeline değil, çalışkanlığına, kalbindeki sevgiye, beynindeki bilgiye bakmaktalar ve doğru olan da budur. Bunu anlayan halk ve yöneticiler hakiki manada sevgiyi anlayan insanlardır.

Vali Recep Yazıcıoğlu gibi insanlar sadece kendileri lider olmuyor, aynı zamanda çalışkan ve lider olacak insanları da Mehmet Ali örneğinde olduğu gibi gün yüzüne çıkarmaktaydı.

Mehmet Ali yaşadıklarını 2004 te 2. kere muhtar olduğu zaman “ Yarınlara Umut Olsun” kitabında da anlatmıştı. Bizlerde o kitabı zevkle okumuştuk. Türkiye’ nin Valisi önerileri ile Türkiye’ nin ilk ve tek işitme engelli muhtarının da Erzincan’ dan çıkmasına öncülük etmişti böylece.

Birbirini anlayacak, sevecek ve yardımlaşacak olan insanları buluşturmak, insanları unutulmaz yapar. Valiler, kaymakamlar, Belediye Başkanları da bu anlattıklarımdan ilham alarak yetenekli insanları keşfederek, motive ederek, aynı düşüncedeki insanları kaynaştırırlarsa ilerde onlarda Vali Yazıcıoğlu ve Muhtar Mehmet Ali gibi unutulmaz olacaklardır mutlaka.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..